www.ovdim.org.il

אוטם שריר הלב כתאונת עבודה: מתי התקף לב ייחשב כפגיעה בעבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מאמץ פיזי בלתי רגיל, או ויכוח אלים בין העובד למעסיק עלול לגרום ללחץ נפשי ומתח גבוה, ואף במקרים קיצוניים יכול לגרום התקף לב. כאשר ההתקף נגרם עקב אירוע חריג בעבודה, הוא עשוי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה ולזכות את הנפגע בפיצויים.

 

אוטם שריר הלב, המכונה בלשון עממית התקף לב, הוא תוצאה של מחלת טרשת העורקים הכליליים המתפתחת עם הזמן. לעתים לא נדירות, התקף לב נגרם בעת דחק נפשי או פעילות גופנית חריגה, כאשר התרגזות עזה, התרגשות קיצונית, מאמץ יוצא דופן או חרדה עמוקה, עלולים להוות גורם מזרז להתקף.

 

אוטם שריר הלב שאירע תוך ועקב העבודה, עשוי להיות מוכר על ידי ביטוח לאומי כפגיעה בעבודה ולזכות את הנפגע בתשלום דמי פגיעה, קצבת נכות והטבות נוספות על פי החלטת הוועדה הרפואית.

 

לא כל התקף לב שאירע במהלך העבודה ייחשב כתאונת עבודה, וכל מקרה נבחן לגופו על פי הנסיבות המסוימות. יחד עם זאת גם אוטם שאירע לאחר שעות העבודה יוכל להיות מוכר כתאונת עבודה, כל עוד התרחש כתוצאה מאירוע חריג שקשור לעבודה.

 

שלושה תנאים כדי שהתקף לב יוכר כתאונת עבודה:

 

כדי שהתקף לב יוכר כתאונת עבודה והנפגע יהיה זכאי לפיצויים עליו להוכיח כי התקיימו שלושה תנאים: ראשית, העובד נדרש להוכיח כי אוטם שריר הלב אירע בשל הלחץ והמתח הנפשי הקשה שחווה או בשל מאמץ פיזי חריג בעקבות אירוע לא שגרתי שהתרחש במסגרת עבודתו.

 

האירוע נבחן באופן סובייקטיבי לגבי כל עובד, ועל הנפגע מוטלת החובה להביא ראיות אובייקטיביות התומכות בקיומו של האירוע החריג ובעוצמתו. במקרים מסוימים אלימות פיזית או מילולית כלפי העובד עשויה להיחשב כאירוע חריג שהתרחש בעבודה, וגרם ללחץ ומתח נפשי גבוה שהוביל לאוטם שריר הלב.

 

שנית, יש להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין האירוע החריג והתקף הלב, המבוסס על חוות דעת של מומחים רפואיים, כאשר לסמיכות הזמנים בין האירוע החריג לבין המועד שבו התרחש האוטם יש משקל בקביעת הקשר הסיבתי.

 

שלישית, יש להוכיח שהשפעת האירוע החריג על התקף הלב לא היתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים, כאשר גורמי סיכון רפואיים הידועים כמזרזי התקף לב, הם: יתר לחץ דם, מומים מולדים, סוכרת, עודף משקל, עישון, היסטוריה משפחתית ועוד, אשר היו עלולים לגרום למחלה, ללא קשר לאירוע החריג בעבודה. 


הגשת ערעור על החלטת ביטוח לאומי

 

במקרה שהמוסד לביטוח לאומי דחה את הבקשה להכרה באוטם שריר הלב כפגיעה בעבודה, הנפגע רשאי לפנות אל בית הדין לעבודה ולהגיש ערעור. בית הדין לעבודה עורך את מבחן האירוע החריג או המאמץ המיוחד לקביעת היותו של אוטם שריר הלב כתאונת עבודה.

 

קביעת קיומו של אירוע חריג מתבצעת על פי התשתית העובדתית וחומר הראיות, תוך התייחסות למצבו הסובייקטיבי של הנפגע, והאירועים שפקדו אותו אל מול שגרת עבודתו. בית הדין בוחן את מידת השפעתו של המאמץ על העובד ומברר האם מדובר במאמץ בלתי רגיל ויוצא דופן במידה בולטת. בית הדין נוהג לתת משקל רב לתיעוד הרפואי ולדברי הנפגע סמוך לאחר האירוע, ולייחס חשיבות רבה לסמיכות הזמנים שבין האירוע הנטען לבין הופעתו של אוטם שריר הלב.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.