www.ovdim.org.il

דמי נסיעות, החזרי נסיעות לעובד

דרגו את המאמר
  התקבלו 34 דירוגים בציון ממוצע: 4.1 מתוך 5

החזר הוצאות נסיעה הוא זכות בסיסית המעוגנת בחוק ובצו ההרחבה הכללי במשק הישראלי. זכות זו נועדה להבטיח כי עובדים לא יישאו בנטל הכלכלי של הגעה למקום עבודתם, ומהווה חלק בלתי נפרד מתנאי ההעסקה במשק. במאמר זה נסקור באופן מקיף את כל ההיבטים החשובים הנוגעים לדמי נסיעות והחזרי הוצאות נסיעה לעובדים, כולל זכויות, חובות, ומקרים מיוחדים.


זכאות להחזרי נסיעות


הזכאות להחזר הוצאות נסיעה חלה על כל עובד שנדרש להגיע למקום עבודתו באמצעות תחבורה, בין אם מדובר בתחבורה ציבורית או ברכב פרטי. זכות זו קיימת ללא קשר לסוג ההעסקה או היקף המשרה. החזר זה ניתן עבור ימי עבודה בפועל בלבד, והוא מחושב לפי העלות הזולה ביותר של תחבורה ציבורית בין מקום המגורים למקום העבודה. עובדים במשרה חלקית זכאים להחזר באופן יחסי להיקף משרתם ולימי העבודה בפועל. חשוב לציין כי הזכאות קיימת גם אם העובד בוחר להגיע לעבודה ברכב פרטי, אך במקרה כזה ההחזר יוגבל לעלות התחבורה הציבורית במסלול המקביל.


שיעור החזר הוצאות נסיעה


גובה החזר הוצאות הנסיעה נקבע על פי התעריף של התחבורה הציבורית הזולה ביותר בין מקום מגורי העובד למקום עבודתו. התקרה היומית להחזר מתעדכנת מעת לעת על ידי משרד העבודה והרווחה, בהתאם לשינויים במחירי התחבורה הציבורית ולהסכמים קיבוציים במשק. במקרים מיוחדים, כאשר אין תחבורה ציבורית זמינה או כאשר העובד נדרש להגיע בשעות בהן התחבורה הציבורית אינה פעילה, ייתכן והמעסיק יידרש לספק החזר גבוה יותר, המשקף את העלות בפועל של ההגעה למקום העבודה.


אופן קביעת הוצאות הנסיעה


תהליך קביעת הוצאות הנסיעה מתחיל בתחילת העסקתו של העובד ומתעדכן במקרה של שינויים רלוונטיים. המעסיק רשאי לדרוש מהעובד הוכחות לגבי מקום מגוריו ועלויות הנסיעה בפועל, כגון חשבונות ארנונה או חוזה שכירות. חובת העדכון חלה על העובד, אשר נדרש לדווח למעסיק על כל שינוי שעשוי להשפיע על גובה ההחזר, כמו מעבר דירה או שינוי באמצעי התחבורה. העובד והמעסיק צריכים לתעד את ההסכמות לגבי החזרי הנסיעות בכתב, כחלק מתנאי ההעסקה.


נסיעה במספר אמצעי תחבורה


מציאות התחבורה בישראל מחייבת לעתים קרובות שימוש במספר אמצעי תחבורה ציבורית כדי להגיע למקום העבודה. במקרים אלו, החזר הוצאות הנסיעה כולל את העלות המצטברת של כל אמצעי התחבורה הנדרשים, עד לתקרה היומית המותרת. הדבר כולל שימוש באוטובוסים מחברות שונות, רכבות, מוניות שירות או כל שילוב ביניהם. המעסיק נדרש להתחשב במסלול הנסיעה המלא של העובד, כל עוד מדובר במסלול הזול והסביר ביותר להגעה לעבודה. במקרים של מחלוקת לגבי המסלול היעיל ביותר, ניתן להיעזר במידע מאתרי תכנון מסלולי נסיעה רשמיים.


מקרים של אי-זכאות להחזר הוצאות נסיעה


קיימים מספר מצבים בהם עובד אינו זכאי להחזר הוצאות נסיעה. המקרה הנפוץ ביותר הוא כאשר המעסיק מספק הסעות מאורגנות למקום העבודה וחזרה. במצב זה, מאחר והעובד אינו נושא בהוצאות נסיעה בפועל, אין זכאות להחזר. כמו כן, עובד המקבל רכב צמוד מהמעסיק לצורך הגעה לעבודה אינו זכאי להחזר הוצאות נסיעה. במקרים של היעדרות מהעבודה, כגון חופשה, מחלה או חופשה ללא תשלום, העובד אינו זכאי להחזר עבור ימים אלו, שכן לא התהוו הוצאות נסיעה בפועל.


תשלום החזרי נסיעות


החזר הוצאות הנסיעה מהווה חלק בלתי נפרד מתשלומי השכר החודשיים ומופיע בתלוש השכר כרכיב נפרד. התשלום מחושב על פי מספר ימי העבודה בפועל באותו חודש, תוך התחשבות בימי היעדרות שונים. חשוב להדגיש כי החזר הוצאות נסיעה אינו נחשב כשכר עבודה לכל דבר ועניין, ולכן אינו נכלל בחישוב של זכויות סוציאליות כגון פיצויי פיטורין, דמי חופשה, או דמי מחלה. עם זאת, תשלום זה חייב במס הכנסה ובביטוח לאומי.


זכויות מיוחדות ומקרים חריגים


המחוקק הישראלי הכיר בצורך להתייחס באופן מיוחד למקרים חריגים בנושא החזרי נסיעות. עובדים בעלי מוגבלות שנדרשים להשתמש באמצעי תחבורה מיוחדים עשויים להיות זכאים להחזר גבוה יותר, המשקף את העלויות המיוחדות הכרוכות בהגעתם למקום העבודה. כמו כן, עובדים במשמרות או בשעות לא שגרתיות, כאשר התחבורה הציבורית אינה זמינה, עשויים להיות זכאים להחזר עבור עלות מונית או אמצעי תחבורה חלופי. במקרים אלו, המעסיק והעובד נדרשים להגיע להסכמות מיוחדות המתועדות בכתב.


החזר הוצאות נסיעה מהווה זכות יסוד חשובה במערכת יחסי העבודה בישראל, המסייעת לעובדים להתמודד עם העלויות הכרוכות בהגעה למקום העבודה. הבנת מכלול הזכויות והחובות בנושא זה חיונית הן למעסיקים והן לעובדים, כדי להבטיח יישום נכון ותקין של החוק. חשוב להתעדכן בשינויים בתעריפים ובתקנות, ולוודא כי ההחזרים משולמים בהתאם לחוק ולצווי ההרחבה הרלוונטיים. שמירה על זכויות העובדים בהקשר זה תורמת ליחסי עבודה תקינים ולסביבת עבודה הוגנת ומכבדת במשק הישראלי. 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.