www.ovdim.org.il

דמי הבראה

דרגו את המאמר
  התקבלו 106 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5
דמי הבראה

קיבלת דמי הבראה? בדוק את זכויותך !

מטרתם המקורית של דמי ההבראה, המשולמים מדי שנה לעובדים בעלי וותק, הייתה לאפשר לעובדים לממן את הוצאות החופשה השנתית המגיעה להם, ולחזור למקום העבודה רעננים ובכוחות מחודשים. במקור, דמי ההבראה היו כפופים להצגת קבלות של הוצאות החופשה, אך כיום מדובר בזכות המגיע לכל עובד ללא קשר לשאלה - מה הוא עושה עם הכסף.

 

נכון לשנת 2019, גובה דמי הבראה במגזר הפרטי הוא 378 שקלים ליום וגובה דמי הבראה במגזר הציבורי הוא 426 שקלים ליום.

 

דמי הבראה במגזר הציבורי והפרטי

למידע נוסף או פניה לעורך דין העוסק בדיני עבודה לחץ/י כאן

 

      קראו עוד בתחום:


מי זכאי לדמי הבראה?


זכאות לדמי הבראה נובעת ממקורות שונים ועל מנת לבדוק כמה דמי הבראה מגיעים לכם, עליכם לפנות להסכם הקיבוצי החל עליכם. לדוגמא, עובדי מדינה זכאים לדמי הבראה בהתאם להוראות התקשי"ר, ועובדים במגזר הפרטי כפופים להסכמים קיבוציים שונים.


במפעלים וברשתות גדולות ישנם, על פי רוב, הסכמים קיבוציים בין ועד העובדים-ההנהלה-וההסתדרות אשר מפרטים את גובה דמי ההבראה לו זכאים העובדים. עובדים אשר בעניינם לא חל כל הסכם קיבוצי, זכאים לדמי הבראה בכפוף להסכם הכללי הנחתם מדי שנה בין ההסתדרות לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. ביוני 2009 העמיד ההסכם הכללי את דמי ההבראה על סך של 340 ₪ בחודש.


כיצד מחשבים את דמי ההבראה, מה זאת אומרת כתלות בוותק?


גובהם של דמי ההבראה נקבע על פי רוב באופן אחיד, ומוכפל בכמות ימי הזכאות. תעריף דמי ההבראה נותר זהה בעניינם של כל העובדים בארגון, אך כמות הימים משתנה בהתאם לוותק. לדוגמא, עובד אשר מועסק שנה אחת זכאי ל-5 ימי הבראה (1,700 ₪), עובד המועסק בין שנתיים לשלוש זכאי ל-6 ימי הבראה (2,040 ₪) וכך הלאה. 

 

      קראו גם בתחום:


האם ניתן לשלם את דמי ההבראה באופן חודשי?


מעבידים רבים בוחרים שלא לשאת בנטל הכלכלי החד פעמי של תשלום דמי הבראה בסוף השנה לכל העובדים. אי לכך, לעיתים מעדיפים מעסיקים אלו לשלם את דמי ההבראה באופן חודשי על בסיס קבוע.

 

במידה ובוחר המעסיק לשלם בצורה זו את דמי ההבראה, חייב הדבר לקבל ביטוי בתלוש המשכורת. דהיינו, תלוש המשכורת חייב לפרט באופן ברור כי ישנה הפרשה לדמי הבראה, תחת רכיב נפרד מהשכר. לדוגמא, מעביד אשר טוען כי שילם דמי הבראה לעובד, אך בתלוש המשכורת לא קיימת עדות לכך, לא יוכל לטעון טענה זו בבית הדין לעבודה במקרה שתוגש תביעה בעניין.


האם גם מלצרים אשר עובדים על בסיס טיפים מלקוחות זכאים לדמי הבראה?


מעמדו של הטיפ בשכרו של העובד טרם הוחלט באופן חד משמעי בפסיקת בית הדין לעבודה, עם זאת כל אימת שמדובר בעובד שכיר, קיימת זכאות לדמי הבראה. במילים אחרות - דמי הבראה אינם תלויים באופן תשלום השכר. כל עובד שכיר זכאי לדמי הבראה בכפוף לחוק, בין אם שכרו משולם כטיפים מהלקוחות, ובין אם מדובר בעוזרת בית המקבלת שכר בעבור הגעה באופן חד שבועי לבית הלקוח.


האם דמי הבראה חייבים במס הכנסה?


דמי הבראה, ככל תשלום אחר הניתן לעובד, חייב במס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות. למרות דיונים רבים בנושא בין העובדים לאוצר, טרם גובשה נוסחה המעניקה פטור ממס הכנסה לדמי ההבראה.


האם חופשה ללא תשלום כלולה במניין החודשים לזכאות לדמי הבראה?


תקופת הזכאות לצורך תשלום דמי הבראה איננה כוללת תקופות בהן לא מתקיימים בין העובד למעביד יחסי עבודה. לדוגמא, חופשה ללא תשלום איננה כלולה בחישוב חודשי הזכאות לדמי הבראה. עם זאת, חופשת לידה, שהינה חופשה המוכרת כהפסקה אשר לא מנתקת את יחסי העבודה, כלולה גם היא במניין החישוב השנתי לצורך דמי הבראה. 


האם ניתן לתבוע דמי הבראה לאחר פיטורין?


עובדים אשר עבדו במקום מספר שנים ולא ידעו את זכויותיהם רשאים להגיש תביעות בגין דמי הבראה גם לאחר עזיבתם את מקום העבודה. אין זה משנה אם סיבת העזיבה הייתה התפטרות או פיטורין, הזכות לדמי הבראה מבוססת בחקיקת המגן ועל כן לא ניתן להפרה בהתאם להתנהלות העובד או בעקבות נסיבות הפסקת העבודה. 
 

------------------------------------------------------


עדכון 28.6.12 בשורה לעובדים, דמי ההבראה הועלו. במגזר הפרטי הועלו דמי ההבראה מ-365 ₪ ל-371 ₪, ובמגזר הציבורי ובהסתדרות יעמדו דמי ההבראה על 420 ₪ (במקום 411 ₪ עד כה). כידוע, דמי הבראה הינם חלק משורת זכויות עובדים המגיעות לכל עובד במשק מתוקף חוקי המגן. כיום, עובדים אשר השלימו שנת עבודה מלאה זכאים לדמי הבראה בכפוף לוותקם בעבודה. יודגש כי עובדים זכאים לדמי הבראה גם כאשר הם נמצאים בחופשת לידה, חופשת מחלה או חופשה שנתית, וזאת כל אימת שיחסי העבודה לא נותקו.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.