www.ovdim.org.il

האם פציעה ביום כיף או בטיול גיבוש מהווה תאונת עבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 19 דירוגים בציון ממוצע: 4.7 מתוך 5

מקומות עבודה רבים מארגנים ימי כיף וטיולי גיבוש לעובדים. ימים אלו בדרך כלל מוצלחים, ובמהלכם העובדים יוצאים מהשגרה, נהנים ומבלים יחד עם המעסיק ועמיתיהם לעבודה. עם זאת, כמו בכל טיול או אירוע חברתי המלווה בפעילות ספורטיבית חווייתית, קיימת סכנה סבירה וממשית לפציעות של המשתתפים, ולא אחת קורה שעובד נפצע במהלך הפעילות.

 

העובד נדרש להוכיח שהטיול או יום הגיבוש מהווה פעילות נלווית לעבודה

 

פגיעה במהלך יום כיף או בטיול גיבוש, לא תוכר באופן אוטומאטי על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה. כדי שהעובד יהיה זכאי לקבל דמי פגיעה, הוא נדרש להוכיח שהאירוע שבו השתתף מהווה פעילות נלווית לעבודה, וכי לפעילות המסוימת שבמהלכה נפגע, יש קשר ישיר לאירוע שהוגדר כפעילות נלווית.

 

הסוגיה נידונה בהרחבה בפסקי דין רבים שניתנו בבתי הדין לעבודה. כדי לקבוע האם מדובר בתאונת עבודה, בוחן בית הדין האם הפעילויות התקיימו ביוזמת המעסיק ובמימונו, והאם למקום העבודה היה אינטרס ישיר בקיום הפעילות. ככל שהאינטרס של המעסיק הוא ישיר וברור יותר, כך הפעילות תיחשב נלווית לעבודה, וככל שהקשר בין המעסיק לפעילות גדולה יותר, כך הפעילות תוכר כפעילות נלווית לעבודה שמזכה את העובד בדמי פגיעה.

 

לדוגמה: בחודש יולי 2003, אורגן על ידי הנהלת בנק הפועלים יום גיבוש למחלקת ההנפקות בבנק. הטיול לצפון הארץ החל בתום יום העבודה ונמשך עד השעות הקטנות של הלילה. הטיול הוכר לעובדים כיום חופש ומי שלא יצא לטיול נשאר לעבוד. התובעת, שהועסקה באותה עת בתפקיד פקידה בבנק, בחרה שלא להשתתף ביום הפעילות, אולם בעקבות הלחץ שהפעיל המעסיק על העובדים היא לבסוף השתכנעה והצטרפה לעמיתיה ליום הגיבוש, ובמהלכו נפגעה בידה השמאלית.

 

התובעת טענה כי מאחר שמדובר בפעילות מטעם מקום העבודה, היא זכאית לפיצויים מהמוסד לביטוח לאומי בגין הנזק שנגרם לה. מנגד טען המוסד לביטוח לאומי כי ביום הטיול, הפעילות במחלקה התקיימה כרגיל ולא היתה חובת השתתפות, על כן הוא אינו אחראי לפצותה בגין נזקיה. עוד ציין כי תאונת עבודה היא תאונה שאירעה לעובד תוך כדי עבודתו, וכדי להכיר באירוע שלא התרחש בשעות העבודה, צריך שהפעולה תהיה נלוות במידה סבירה לעבודה.

 

פציעתה של הפקידה אירעה במהלך פעולה נלווית לעבודה

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע בית הדין לעבודה כי למרות שלא חלה חובה על העובדים להשתתף בטיול הגיבוש, הוא נחשב לחלק מהעבודה בבנק, ואין מדובר בפעילות של העובדים בשעות הפנאי. לפיכך בית הדין קבע כי יש להכיר בטיול שבמסגרתו נפגעה התובעת, כפעולה נלווית לעבודה, והיא נמצאה זכאית לפיצויים בגין פציעתה.

 

במקרה אחר, עובד שהשתתף בטיול ג'יפים בטורקיה, במסגרת נופש מטעם המעסיק ונפצע במהלך הנסיעה, ביקש להכיר בפציעתו כתאונת עבודה. בית הדין לעבודה קבע כי הפציעה לא נחשבת כתאונת עבודה, מאחר שהעובד יצא לטיול הג'יפים באופן פרטי, והפעילות לא הוצעה לעובדים בנופש על ידי המעסיק, על כן הוא אינו זכאי לדמי פגיעה.  

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.