www.ovdim.org.il

החמרת מצב בתאונת עבודה: מה עושים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

במקרים רבים מצב בריאותי לקוי מחמיר עם השנים ואף עשוי להשתפר. במידה שחלה החמרה במצב הבריאותי, ועברה חצי שנה מאז האבחון האחרון בוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, יש לעבור בדיקות רפואיות חוזרות ולבדוק האם המצב הבריאות אכן הדרדר, ואם כן, יש להמציא באמצעות רופא תעסוקתי מסמכים נוספים המאשרים את ההחמרה.

 

תאונה שאירעה לעובד תוך כדי ועקב העבודה נחשבת לתאונת עבודה, כולל תאונה בדרך לעבודה וממנה. עובד שנפגע במהלך עבודתו, זכאי לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עבור ימי ההיעדרות מהעבודה והוצאות הטיפול הרפואי. נפגע עבודה זכאי לדרוש את מימוש הזכויות המגיעות לו, מביטוח לאומי, זאת לאחר שהוכיח כי הפגיעה נגרמה עקב עבודתו ונותרה לו נכות, זמנית או קבועה, או חלה הרעה במצבו הבריאותי והגופני.

 

שינוי דרגת הנכות בשל החמרת מצב

 

דמי הפגיעה נקבעים בהתאם לחומרת המצב הרפואי ודרגת הנכות. במקרה של נכות כתוצאה מפגיעה בעבודה, זכאי העובד לתשלום קצבת נכות. אם חלה החמרה במצבו הבריאותי, יכול הנפגע לבקש לשנות את דרגת הנכות שנקבעה לו על ידי הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, כדי לתקן את הקצבה המגיעה לו.

 

במקרה של הידרדרות במצבו הרפואי בעקבות תאונת עבודה, לאחר שנקבעה דרגת נכות מסוימת רשאי הנפגע להגיש בקשה לוועדה הרפואית לדון מחדש במצבו, ולציין כי מצבו הוחמר. לשם כך הנפגע נדרש להתייצב שוב מול הוועדה הרפואית שתדון בעניינו, תבחן בשנית את הפגיעה המקורית ותעריך מחדש אם אכן הוחמר מצבו, ואם יש מקום לשנות את אחוזי הנכות שנקבעו לו בתביעה המקורית.

 

התנאים להגשת בקשה להחמרה

 

לא ניתן להגיש תביעה לדיון מחדש בגין החמרה במצב מיד לאחר שנקבעה דרגת נכות בוועדה הרפואית, בין אם נקבעה נכות זמנית או צמיתה. כדי להגיש תביעה להחמרה, יש להמתין שישה חודשים מאז שקבעה הוועדה הרפואית הראשונה את דרגת הנכות, ונדרש אישור בכתב מרופא כי אכן קיימת החמרה במצב הבריאותי.

 

הנפגע רשאי להגיש תביעה להחמרה כל שישה חודשים ללא הגבלה, ובלבד שיוכל לשכנע את הרופא כי חלה החמרה במצבו, והרופא יאשר זאת בכתב. במקרים חריגים בלבד, שאינם סובלים דיחוי והמתנה, קיימת אפשרות לדון בקביעה מחודשת של דרגת הנכות לפני שהסתיימה חצי השנה הראשונה, זאת בהסכמת רופא מוסמך של המוסד לביטוח לאומי.

 

משמעותו של אישור מרופא תעסוקתי

 

כדי להגיש תביעה, על הנפגע לגשת לרופא תעסוקתי בקופת החולים שבה הוא מבוטח, להציג בפניו את הפרוטוקול המקורי של הוועדה הרפואית, בליווי מסמכים רפואיים אשר מעידים על החמרה במצבו. רופא שרשאי לרשום אישור להחמרה הוא כל רופא תעסוקתי של קופת חולים שבה מטופל הנפגע.

 

לצורך קבלת מכתב החמרה, יש להציג בפניו את פרוטוקול הוועדה הקודם, ולצרף אישור מרופא מומחה, כמו אורתופד או נוירולוג, המפרט את המצב הנוכחי החמור יותר. אם הרופא שוכנע כי מצבו הרפואי של הנפגע אכן הוחמר מאז התייצבותו בפעם הראשונה מול הוועדה הרפואית, הנפגע צריך לבקש ממנו להנפיק טופס החמרת מצב, שבאמצעותו נפתח בביטוח לאומי דיון מחדש במצבו.

 

רופא תעסוקתי נדרש לאשר על גבי הטופס בכתב שהפגיעה שבהקשרה נקבעה דרגת הנכות, הוחמרה, או נתגלתה פגיעה חדשה. האישור הרפואי המתקבל מהרופא לא מחייב את הוועדה הרפואית לקבוע כי אכן קיימת החמרה במצבו, והוא משמש בעיקר כטופס רפואי שבלעדיו לא תתכנס הוועדה.

 

הבקשה לדיון מחדש יכולה להיות מוגשת רק אם חלה החמרה בפגיעה שהוכרה כפגיעה בעבודה ונקבעה עבורה דרגת נכות, או שנוספה פגיעה חדשה שלא נדונה בוועדה הרפואית. במקרה של פגיעה חדשה, על הוועדה לקבוע אם קיים קשר סיבתי בין התאונה לבין הפגיעה החדשה.

 

אם לא קיים קשר סיבתי, הוועדה לא תקבע דרגת נכות לאותה פגיעה, אולם במידת הצורך היא בהחלט יכולה להגדיל את אחוזי הנכות. במקרה שהוועדה דחתה את הבקשה להחמרה, ניתן לערער לוועדה הרפואית לערעורים ולאחר מכן לפנות אל בית הדין לעבודה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.