www.ovdim.org.il

חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה

דרגו את המאמר
  התקבלו 31 דירוגים בציון ממוצע: 3.9 מתוך 5

חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח 1988

 

מהו חוק שוויון הזדמנויות בעבודה?

 

לא התקבלת לעבודה בגלל שעלית ארצה מרוסיה? לא קבלת קידום מקצועי מהסיבה שאת אמא לילדים? חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על הפליה מכל סוג.

 

משמעות החוק

 

למעביד אסור להפלות בין העובדים או בין המועמדים לעבודה, בעקבות המין שלהם, נטייתם המינית, הריון, טיפולי פוריות, מעמד אישי בין אם העובדים רווקים, נשואים, גרושים או אלמנים, הורים לילדים, עובדי קבלן, או בעקבות המאפיינים הבאים: גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, מפלגה או שירות מילואים.

המעביד לא יפלה בקבלה לעבודה, בתנאי העבודה, באפשרויות לקידום, ביציאה להכשרה או השתלמות מקצועית. המעביד לא יפטר עובד, אך ורק בשל סיבות אלו ולא יפלה בסכום התשלומים וההטבות הניתנות לאחר פרישה מהעבודה.

 

פרופיל צבאי

 

למעביד אין זכות לבקש מהעובדים או מהמועמדים לעבודה את הפרופיל הצבאי שלהם, ולא לעשות בו שימוש במידה והמידע הגיע לידיו. סעיף זה לא רלוונטי לתפקידים הדורשים את הפרופיל הצבאי, בשירות הביטחון או במוסד.

 

שמירת זכויות

 

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אינו פוגע בזכויות האישה הנוגעות להריון, חופשת לידה, טיפולי פוריות או טיפולי הפריה חוץ גופית ובזכות להורות לאמא או לבן זוגה, במידה והאם ויתרה על הזכויות שלה במקום עבודתה.

זכויות האם או האב תקפות במקרים של היעדרות מעבודה בעקבות מחלת הילד, יום עבודה מקוצר, שימוש בשירותי מעון, והשתתפות המעביד בהחזקת הילד במעון.

 

הגנה על המתלונן

 

המעביד אינו רשאי לגרוע מזכויות העובדים במהלך העבודה, או לשנות את מצבם לרעה. במידה והחליט העובד להתלונן, על הרעה בתנאים, או על כל הפליה אחרת, העובד מוגן ואסור למעביד לפטר אותו, או לפגוע בתנאים שלו.

 

הטרדה מינית

 

למעביד או הממונה מטעמו, אסור להטריד מינית במסגרת יחסי העבודה, עובד או מועמד לעבודה. עובד שהגיש תלונה בעקבות הפגיעה, זכאי להגנה מלאה והמעביד אינו רשאי לפגוע במתלונן או בעובד אחר שהעיד לטובתו, או עזר לו בדרך אחרת להגיש את התלונה.

 

מודעות דרושים

 

מודעה להצעת עבודה באינטרנט, בעיתון, או בכל מדיה אחרת, צריכה להיות מופנית לשני המינים, ומנוסחת הן בלשון זכר והן בלשון נקבה. אסור לפרסם מודעה שקיימת בה אפליה מכל סוג.

 

נטל ההוכחה

 

במידה ועובד או מועמד לעבודה תובע את המעביד בעקבות הפליה, המעביד נדרש להוכיח שלא נהג בניגוד לחוק. במקרה של פיטורים, העובד הוא זה שנדרש להוכיח כי במעשיו או בהתנהגותו לא הייתה סיבה מוצדקת לפיטורים. יש להגיש את התביעה עד שלוש שנים מיום שנוצרה הסיבה, אחרת חל עליה חוק ההתיישנות.

 

סמכות השיפוט

 

לבית הדין לעבודה יש סמכות ייחודית לדון בהליך אזרחי, עקב הפרת הוראות חוק. גם אם לא נגרם נזק ממשי, רשאי בית הדין לפסוק פיצוי של עד 120,000 ₪. את הפיצויים נדרש המעביד לשלם עד שמונה ימים מיום הפסיקה.

 

נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה

 

נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה אמונה על אכיפה אזרחית של חוק השוויון בעבודה. הנציבות מסייעת בטיפול בתלונות העובדים כנגד המעביד שנקט באפליה. במקרים מתאימים הנציבות מגישה תביעה אזרחית בשם העובד בבית הדין לעבודה.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - חוקי עבודה - חוקים דיני עבודה

האם תביעה לבית הדין לעבודה, אשר הוגדרה על ידי השופט כ"משוללת כל יסוד", תביא לפסיקת הוצאות משפט משמעותיות? 

כנגד חברה נפתחה חקירה פלילית בעקבות חשד להפרת זכויות עובדים. האם יהיה על החברה להמציא דו"חות נוכחות של עובדיה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.