www.ovdim.org.il

כיצד לדווח לרשויות על תאונת עבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 16 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5

תאונת עבודה מחייבת דיווח למספר רשויות: משרד העבודה, ביטוח לאומי, קופת חולים ולמשטרת ישראל, במקרה של תאונה קשה, תאונה שהסתיימה במוות או תאונת דרכים.

 

על פי פקודת התאונות ומחלות משלח היד משנת 1945, חלה על המעסיק חובה לדווח על תאונת עבודה, או מחלת מקצוע למשרד העבודה, באמצעות טופס מיוחד שאותו ניתן להשיג באגף הפיקוח על העבודה. מעסיק שאינו מדווח על התאונה לרשויות צפוי להיענש על פי החוק.

 

חשוב להדגיש כי אין קשר בין חובת ההודעה על התאונה למחלקת הפיקוח, לבין הגשה או אי הגשה של טופס תביעה מהמוסד לביטוח לאומי, וברוב המקרים המעסיק או העצמאי שנפגע נדרש לשני סוגי דיווחים: דיווח אחד למחלקת הפיקוח, ודיווח שני למוסד לביטוח לאומי במסגרת תביעה לדמי פגיעה, גמלה או קצבה.

 

כיצד לדווח על תאונת עבודה?

 

מיד עם התרחשות התאונה, המעסיק חייב לדווח בטופס מיוחד, למפקח עבודה אזורי, אודות תאונה שגרמה לאי כושר של הנפגע למשך שלושה ימים ומעלה, או שגרמה למותו של העובד. אחריות המעביד מחייבת אותו בין היתר לשמור במקום העבודה את פרטי התאונות ומחלות המקצוע שעליהן חלה חובת דיווח לרשויות.

 

במקרה של תאונה שאירעה לעובדי קבלן, בעל המפעל לא נדרש על כך לדווח לרשויות, אולם הוא חייב להודיע מיד לקבלן על התאונה והקבלן נדרש לדווח על התאונה למפקח העבודה האזורי.

 

הדיווח לביטוח לאומי על תאונת עבודה של עובד שכיר נעשה באמצעות טופס 250, המיועד למתן טיפול רפואי ראשוני. המעסיק נדרש למלא את כל הפרטים הרלוונטיים בטופס, ולמסור אותו לביטוח לאומי לצורך קבלת דמי פגיעה.

 

מתי יש לדווח על מחלת מקצוע?

 

כל מעסיק שמאמין או חושד שלעובד נגרמה מחלת מקצוע חייב להודיע על כך בכתב לרופא מטעם משרד הבריאות, ובמקביל לדווח למפקח העבודה האזורי. גם הרופא שמטפל בעובד הסובל ממחלת מחלת מקצוע חייב לדווח על כך מיד למפקח העבודה הראשי בירושלים.

 

רשימת מחלות מקצוע החייבות בדיווח על פי פקודת התאונות ומחלות משלח יד ומוכרות לצורך מתן פיצויים לנפגע משתנות על פי החלטת המוסד לביטוח לאומי, והמוסד מפרסם את הרשימה המעודכנת.

 

דיווח על מקרים מסוכנים במקום העבודה

 

המעסיק חייב לדווח למפקח עבודה אזורי על מקרים מסוכנים מסוימים שקיימים במקום העבודה, גם אם הם לא גרמו לפציעות או מחלות של העובדים. הרשימה מופיעה בפקודת התאונות ומחלות משלח היד, והיא כוללת מקרים מסוכנים כגון: התמוטטות או נפילה של מעלית, קריסה של עגורן, ניתוק כבל המשמש להרמה של מטען על ידי עגורן, התפוצצות של דוד קיטור או קולט גז ועוד.

 

בנוסף, המעסיק חייב לדווח על כל התפוצצות או שריפה במקום העבודה, אשר גרמו נזקים לבניין, לחשמל למכונות ולמכשירים חשמליים, ולדווח על התמוטטות של פיגום המיועד לביצוע פעולות בנייה, התמוטטות של תבנית ליציקת בטון ועל מקרים מסוכנים נוספים, שעלולים לפגוע בבריאותם של העובדים. 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.