www.ovdim.org.il

התנכלות תעסוקתית עקב התארגנות עובדים, מתי ייפסקו לעובד פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לעיתים, מעסיקים מתנגדים להתארגנות של עובדיהם במסגרת ארגון עובדים ופועלים בדרכים שונות נגד עובדים שלוקחים חלק פעיל בהתארגנות או מובילים אותה. מעמדה של זכות ההתארגנות כשווה במעמדו לזה של זכויות יסוד חוקתיות אינו מרתיע חלק מהמעסיקים מלנקוט בהתנכלות תעסוקתית כלפי עובדים שלוקחים חלק בארגון עובדים ובכך מממשים את זכותם לחופש התארגנות.


מעמדה של זכות ההתארגנות


זכות ההתארגנות עומדת לכל עובד ומעוגנת בחוק הסכמים קיבוציים. יוצאים מן הכלל בהקשר זה הם עובדים שנאסר עליהם להתארגן מכוח חוק כמו חיילים ושוטרים. במקרים שבהם המעסיק התנכל לעובד בעקבות מימוש זכותו להתארגן במקום העבודה, העובד שנפגע מההתנכלות זכאי לפיצוי בגין נזק לא ממוני שנגרם לו שייפסק לו בהתאם לשיקולים הבאים.


חשיבות הזכות להתארגנות והרתעת מעסיקים


בעת פסיקת סכום הפיצויים בית הדין לעבודה צפוי לקחת בחשבון את חשיבות הזכות החוקתית להתארגנות והשמירה עליה, זאת בייחוד כאשר מדובר בנסיבות של התארגנות ראשונית במקום העבודה. בעת קביעת סכום הפיצויים, בית הדין לעבודה יתחשב בצורך להרתיע מעסיקים ולמגר את התערבותם הפסולה בהתארגנות של עובדיהם שנועדה לפגוע בה. נוסף על כך, פסיקת סכום גבוה לעובד שנפגע מהתנכלות תעסוקתית על רקע התארגנות בעבודה צפויה לתמרץ עובדים לממש את זכותם להתארגן בעבודה ויפחית את חששם מהתנכלות המעסיק בשל כך.


חומרת הפגיעה בזכות ההתארגנות


בית הדין לעבודה יבחן את מהות ההפרה שביצע המעסיק כלפי העובד וזאת תוך הערכה של חומרתה ועוצמתה. לפיכך, מקרה של פיטורים ייחשב לחמור יותר ממקרה של פגיעה בקידומו של העובד או בתנאי שכרו. במסגרת בחינה זו בית הדין ייבחן מהו עיתוי ההפרה, תקופתה והאמצעים שבהם נקט המעסיק לצורך ביצועה. בד בבד, בית הדין ייבחן את תום ליבם של הצדדים להליך כמו גם את התנהלותם במסגרת ההליך השיפוטי בעניין.


האם מדובר בהפרה בודדת או שיטתית ומהו השלב שבו מצויה ההתארגנות?


בית הדין ייבחן האם מדובר בהפרה בודדת של המעסיק או בהפרות חוזרות ונשנות שנעשו באופן שיטתי כלפי העובדים. יובהר כי בית הדין עשוי לפסוק פיצוי נפרד בגין כל הפרה.


סכום הפיצוי יושפע גם מהשלב שבו מצויה ההתארגנות, כאשר פגיעה בזכות התארגנות בשלביה ההתחלתיים עשויה לזכות בפיצוי גבוה יותר לעומת הפיצוי שצפוי להתקבל לאחר פגיעה בזכות בשלב שבו כבר הוכר ארגון עובדים יציג.


גודל החברה ומהות המעסיק


מהות המעסיק וגודל החברה עשויים אף הם להשפיע על סכום הפיצויים. ככל שמדובר בעסק גדול יותר ובבעלים שמעסיק מאות או אלפי עובדים, כך גובר הצורך להרתיעו ולפסוק לעובד פיצוי גבוה יותר. זאת מאחר שהפרה של זכות ההתארגנות על ידי מעסיק בחברה גדולה היא בעלת פוטנציאל פגיעה גדול ועלולה לפגוע בעובדים רבים.


שתי גננות שהקימו ארגון עובדים ופוטרו מעבדותן יקבלו פיצויים בסך 250 אלף שקלים


בית הדין הארצי לעבודה ביטל את פסק הדין של בית הדין האזורי ופסק פיצוי כולל של 250 אלף שקלים לשתי גננות שפוטרו מעבודתן בעקבות הובלת התארגנות עובדים. נוסף על כך נפסק כי המעסיק ישלם לשתי הגננות את השכר שהיו צריכות לקבל אם לא היו מפוטרות וזאת עד למועד יציאתן לגמלאות.


שתי הגננות הועסקו במשך שנים רבות בעמותה שמפעילה גני ילדים עד שפוטרו מעבודתן בשנת 2003. בתביעה שהגישו לבית הדין האזורי הן טענו כי ספגו התנכלות מצד המעסיק על רקע הובלת ארגון עובדים יציג עבור גננות המועסקות בעמותה. בית הדין האזורי קבע שלא ניתן לקשור בין פיטורי העובדות ובין ניסיונות ההתארגנות שלהן.


לפיכך, הגננות הגישו ערעור לבית הדין הארצי לעבודה ותבעו פיצויים בגין ההתנכלות התעסוקתית שכללה את פיטוריהן מהעבודה על רקע הקמת ארגון הגננות כאמור.


ההתנכלות התעסוקתית נעשתה בשלב הרגיש ביותר של ההתארגנות הראשונית


השפטים ציינו כי בעת קביעת הפיצוי לעובדות יש לבחון את התנהלות המעסיק שהפר את החלטות בית הדין האזורי באופן שאילץ את הגננות לפנות שוב ושוב לערכאות ללא הועיל. נוסף על כך צוין כי הפגיעה בהתארגנות נעשתה בשלב הרגיש ביותר עם תחילת ביסוסו של הארגון.


בסופו של דבר, השופטים קבעו כי המעסיק לא עמד בנטל להוכיח כי שפיטורי הגננות נבעו מסיבה עניינית שאינה קשורה להתארגנותן במסגרת ארגון עובדים. לפיכך, השופטים חייבו את המעסיק לפצות את הגננות בסך של 125 אלף שקלים לכל אחת וזאת בגין הפרת צווים שיפוטיים, עוגמת נפש ופגיעה בכבודן. נוסף על כך נקבע כי המעסיק ישלם להן תחליף שכר ביחס לתקופה שהחלה משנת 2014 ועד להגעתה של כל אחת מהן לגיל פרישה.


ע"ע 30583-07-14

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.