www.ovdim.org.il

דמי מחלה - כמה ימי מחלה מגיע לך ?

דרגו את המאמר
  התקבלו 65 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5

דמי מחלה - כמה מגיע לך?

 

דמי מחלה נועדו לאפשר לעובד שאינו כשיר לעבודתו מחמת מצב בריאותי לקוי, להמשיך ולקבל את שכרו, כולו או חלקו, בתקופת אי הכושר.

 

חוק דמי מחלה מאפשר תשלום שכר עבור ימים בהם היה העובד חולה. לאחרונה הוספו בחוק ימי מחלה בגין מחלת ילד, הנזקפים על חשבון ימי מחלת ההורה. חוק דמי מחלה מעניק לעובד זכות ליום וחצי מחלה בתשלום בגין כל חודש עבודה, עד למקסימום של 90 ימי מחלה.

 

עבור יום המחלה הראשון לא ישולמו דמי מחלה, עבור יום המחלה השני והשלישי ישולמו דמי מחלה בגובה 37.5% מהשכר הרגיל, ובעבור יום המחלה הרביעי ואילך דמי המחלה הם בגובה 75% מהשכר הרגיל.

 

דמי מחלה ממספר מקורות

 

בסעיף 12(א) לחוק נקבע הסדר באשר למצב בו זכאי העובד לדמי מחלה ממספר מקורות, הסעיף קובע כי במקרה והיה העובד זכאי לדמי מחלה הן לפי חוק זה והן לפי תנאי העבודה המוסכמים בינו לבין מעבידו או הנהוגים במקום עבודתו, יהיה זכאי לדמי מחלה לפי אחת מהעילות האמורות לפי בחירתו.

 

צבירת ימי מחלה, כמה אפשר?

 

אשר למכסת ימי המחלה בתשלום וצבירתם - נקבע בסעיף 4 (א) לחוק דמי מחלה מספר מרבי של ימי חופשת מחלה להם זכאי העובד. הסעיף קובע כי תקופת הזכאות לדמי מחלה לא תעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה מלא שהעובד עבד אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה החל מהיום שבו חל החוק ולא יותר מ - 90 יום, בניכוי התקופה שבעדה קיבל העובד דמי מחלה על פי חוק זה".

 

חשוב לציין כי במקומות עבודה מסויימים מאפשרים לעובד לצבור מספר בלתי מוגבל של ימי מחלה. כמובן שאם בהסכם העבודה, בהסכם קיבוצי או בהסדר קיבוצי קבועה זכות אחרת ועדיפה ביחס לסיום יחסי עבודה ודמי מחלה תחול זכות זאת.

 

צבירת ימי מחלה ופיטורין

 

על מעסיק אשר עובדו חלה לאפשר לו למצות את כל ימי המחלה הצבורים לזכותו מכוח החוק, טרם ניתוק יחסי עובד - מעסיק. הגיונם של דברים בכך, שאם מעסיק יהא רשאי לפטר עובד חולה, בלי לאפשר לו לנצל ימי מחלה צבורים העומדים לזכותו, הרי הלכה למעשה תקופח הזכות הקוגנטית לדמי מחלה. כל קביעה אחרת תהא מנוגדת לתכלית חוק דמי מחלה ותאפשר למעסיק להשתחרר מחיובו בתשלום דמי מחלה על ידי פיטורי העובד, דווקא לעת מצוקתו של זה.
 

עדכון - 14.3.2011

 

תיקון לחוק דמי מחלה, עברה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, נכנס לתוקפו ב-1.4.11. על פי התיקון, דמי המחלה אשר מעסיק משלם לעובדיו יעלו באופן כזה שעבור היום השני והשלישי יקבל העובד שכר בשיעור 50% משכרו הרגיל ועבור היום הרביעי והלאה בשיעור של 100%. כמו כן, שכרם של העובדים יחושב בהתאם להיקף עבודתם. עובדים אשר מועסקים שישה ימים בשבוע יקבלו שכר ביחס ל-25 ימי עבודה חודשיים, ואילו עובדים המועסקים חמישה ימים בשבוע יזכו לשכר בימי מחלה באופן יחסי ל-21 ימי עבודה חודשיים בלבד.  

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.