www.ovdim.org.il

אפליית נשים בעבודה בתקופת הקורונה: כל מה שחשוב לדעת על התופעה

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

המשבר הכלכלי שפקד את בעלי העסקים ואת המעסיקים בישראל בעקבות ההגבלות שהוטלו על הציבור בתקופת הקורונה פגע ופוגע מטבע הדברים גם בעובדים. רבים מהמעסיקים החליטו על הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום כדי לצמצם את ההוצאות ככל שניתן במהלך תקופת המשבר ואחריו.


חלק מהמעסיקים החליטו לנקוט במגמת צמצום בעלויות תפעול העסק, והחליטו לצמצם את היקף העסקתם של עובדיהם ואף לפטר חלק מהם. לפיכך, בתקופה מאתגרת זו חשוב ליידע עובדות במשק בדבר זכויותיהן מכוח חוק עבודת נשים, בכל הקשור לפיטורים בהיריון ואחרי לידה, להפחתת היקף המשרה וליציאה לחל"ת.


איסור אפליה מחמת מין, מעמד אישי, היריון והורות


ראשית, יש להבהיר כי למעסיק אסור להפלות בין עובדים בשל מינם, מעמדם האישי, עובדת היותם הורים ועקב היריון. איסור זה תקף ביחס לתנאי ההעסקה, להחלטות על סיום יחסי עבודה ופיטורים ולתנאי השכר.


במצב שבו עובדת סבורה כי המעסיק הפלה אותה בעקבות אחת הסיבות שפורטו לעיל, היא רשאית להתלונן על המעסיק בפני נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ולהגיש נגדו תביעה לבית הדין לעבודה מכוח הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. כדוגמה לאפליה כלפי נשים במקום העבודה ניתן לציין מצב שבו המעסיק מחליט לפטר רק נשים מהעבודה, או מחליט להוציא רק נשים לחל"ת בעוד הגברים ממשיכים לעבוד כרגיל.


הפחתת שכר או היקף משרה של עובדת בהיריון או אחרי לידה


כחלק מאסטרטגיית ההישרדות וההתאוששות מהמשבר, חלק מהמעסיקים החליטו לצמצם את היקף משרותיהם של העובדים או להפחית בשכרם. חשוב להדגיש כי צעד שכזה כלפי עובדת בהיריון או בחופשת לידה מחייב במקרים מסוימים קבלת היתר מראש ממשרד העבודה. המעסיק מחויב לקבל היתר ממשרד העבודה לפני שיוכל להפחית את שכר העובדת או לצמצם את היקף משרתה בנסיבות הבאות:


• עובדת במהלך חופשת הלידה.
• עובדת בהיריון שעבדה אצל המעסיק במשך תקופה של שישה חודשים לכל הפחות.
• עובדת שהייתה בחופשת לידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.
• עובדת שיצאה לחופשה ללא תשלום מתום חופשת הלידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.
• עובדת שנעדרה מהעבודה עקב מצב רפואי שקשור ללידה וזאת במהלך תקופה של 60 יום לאחר סיום ההיעדרות.


עם זאת, למעסיק מותר לפגוע בהכנסה של העובדת או בהיקף משרתה במקרים הבאים:


• העובדת ביקשה להפחית את היקף המשרה בשל מצב רפואי.
• השכר משולם בהתאם לתפוקה, ותפוקת העובדת ירדה בשל סיבות שאינן תלויות במעסיק.
• הפגיעה בהכנסה היא מכוח הסכם קיבוצי.

 

הוצאת עובדת בהריון או אחרי לידה לחופשה ללא תשלום


כאשר מעסיק מעוניין להוציא עובדת בהיריון או אחרי לידה לחופשה ללא תשלום, הוא יהיה רשאי לעשות זאת רק בכפוף לקבלת היתר ממשרד העבודה. בנסיבות הבאות מעסיק יהיה מחויב לקבל היתר:


• עובדת בהיריון אשר עובדת לכל הפחות שישה חודשים במקום העבודה.
• עובדת שהייתה בחל"ת לאחר חופשת לידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.
• עובדת שהייתה בחופשת לידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.


יובהר כי למעסיק אסור להוציא עובדת שמתאימה לנסיבות שלעיל לחל"ת לפני שיקבל היתר לכך ממשרד העבודה. אם יוחלט להעניק למעסיק את ההיתר, תוקפו יהיה מוגבל בזמן וכדי להאריכו המעסיק יצטרך להגיש בקשה להיתר חדש.


פיטורים של עובדת בהיריון או אחרי לידה


כחלק מאסטרטגיית ההתמודדות עם הירידה החדה בהכנסות, חלק מהמעסיקים החליטו לפטר חלק מהעובדים במטרה להפחית את הוצאותיהם. במקרה שבו המעסיק מעוניין לפטר עובדת אחרי לידה, או עובדת בהיריון, במקרים מסוימים הוא יידרש לקבל היתר לכך ממשרד העבודה. המעסיק יהיה מחויב לקבל מראש היתר לפיטורים ממשרד העבודה בנסיבות הבאות:


• העובדת בהריון ועובדת במקום העבודה במשך שישה חודשים. אם הוותק של העובדת קצר יותר אין צורך בקבלת היתר ובלבד שהסיבה לפיטוריה היא אינה ההיריון.
• העובדת הייתה בחופשת לידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.
• העובדת הייתה בחופשה ללא תשלום אחרי חופשת הלידה וחזרה לעבוד לפני פחות מ-60 יום.


חשוב להדגיש כי מעסיק שמפטר עובדת בנסיבות הללו, מבלי שקיבל היתר ממשרד העבודה עובר עבירה פלילית. במקרה כזה המעסיק צפוי לקבל קנס כספי ויחויב לשלם לעובדת פיצויים אם תוגש נגדו תביעה בבית הדין לעבודה.


בשום מקרה, המעסיק אינו רשאי לפטר עובדת שנמצאת בחופשת לידה. במקרה כזה המעסיק אף אינו רשאי לבצע זאת בכפוף לקבלת היתר. מעסיק שפיטר עובדת שנמצאת בחופשת לידה עובר עבירה פלילית ויחויב לשלם קנס. נוסף על כך, המעסיק חושף את עצמו לתביעת פיצויים שתוגש נגדו בבית הדין לעבודה על ידי העובדת.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.