www.ovdim.org.il

זכויות עובדים בתקופת קורונה: כל מה שחשוב לדעת על עבודה מהבית

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לנוכח התפשטות נגיף הקורונה בישראל, הממשלה הטילה מגבלות ואיסורים שונים ביחס להתקהלות של בני אדם במקום אחד ואף התייחסה באופן ספציפי לאיסור הפעלת חלק ממקומות העבודה.


ההגבלות נועדו לצמצם בצורה משמעותית את יציאת העובדים מהבתים, וכפועל יוצא מכך גם את הסיכון להידבק בנגיף הקורונה בתחבורה הציבורית ובמקומות העבודה. לפיכך, וכדי להמשיך לקיים פעילות של מקומות העבודה, חלק גדול מהמעסיקים עברו למתכונת של העסקת עובדים מהבית.


גם כיום, לאחר הסרת חלק ניכר מההגבלות ביחס לפעילות עסקית ומסחרית, נראה כי עובדים רבים ממשיכים במתכונת של עבודה מהבית. עבודה מהבית כוללת יתרונות וחסרונות כאשר העובד חוסך את הצורך בהתניידות אל מקום העבודה וחזרה ממנו, והמעסיק חוסך משאבים נוספים שכרוכים בהעסקת עובדים מהמשרד. מנגד בעבודה מהבית קיים קושי מובנה בכל הקשור ליכולת המעסיק לפקח על תפוקת העובדים ולעקוב אחר ביצוע המשימות המוטלות עליהם.


מעמדו וזכויותיו של עובד מהבית


בחינת מסגרת ההעסקה של העובד נעשית בהתאם לנסיבות של כל מקרה לגופו. בתי הדין לעבודה קבעו במהלך השנים מבחנים המשמשים להכרעה בדבר קיומם של יחסי עבודה בין צדדים. המבחן המרכזי שנקבע בפסיקה מכונה "מבחן ההשתלבות".


מבחן זה כולל שני היבטים, חיובי ושלילי ובמסגרתו נבחנת השתלבות העובד במקום העבודה. לפי ההיבט החיובי ייבחן האם הפעילות של העובד היא בגדר חלק מובנה מהפעילות העסקית של המעסיק.


במסגרת ההיבט השלילי ייבדק האם העובד מפעיל בעצמו עסק עצמאי, האם הוא נושא בעלויות הפעלת העסק ומנהל יחידת רווח והפסד. כמו כן, בית הדין לעבודה נוהג לבחון כיצד מתבצע התשלום לעובד, והאם הוא מקבל שכר קבוע או תשלום כנגד הוצאת חשבוניות. נוסף על כך יש לבדוק את הרישום אצל מס ההכנסה והביטוח הלאומי ואת כפיפות העובד לפיקוח המעסיק.


זכאות עובד מהבית לזכויות סוציאליות שונות


אם בית הדין לעבודה סבור כי אדם כלשהו שעובד מהבית נחשב לעובד לפי המבחנים שצוינו לעיל, הוא יהיה זכאי לקבל את מלוא הזכויות בדיוק כמו כל עובד אחר שמבצע את עבודתו ממקום העבודה.


על כן, לא תהיה כל חשיבות עבור העובד לעובדה שהוא מבצע את העבודה מהבית בכל הקשור לזכויותיו הסוציאליות. לפיכך, עובד מהבית זכאי לקבל חופשה שנתית, דמי מחלה, הפרשות לפנסיה ודמי הבראה.


במקרה של פיטורים של עובד מהבית, הוא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים בהתאם לחוק פיצויי פיטורים ולפסיקה החלים ביחס לכל עובד שכיר.


החזר הוצאות לעובד מהבית


במסגרת העבודה מהבית, לעיתים קרובות העובדים נדרשים להשתמש במחשב, אינטרנט ובמכשירי חשמל נוספים לצורך ביצוע העבודה. חוקי העבודה לא מסדירים מתכונת העסקה של עבודה מהבית, ולכן לא מוסדר בחוק גם נושא החזר ההוצאות לעובדים שנדרשים לעבוד מהבית.


על כן, במקרה של עבודה מהבית מומלץ לסכם מראש עם המעסיק בכתב האם ניתן לקבל החזר עבור הוצאות שהעובד נדרש להוציא לצורך ביצוע העבודה מהבית.
נוסף על כך, יש לציין שעבור ימים שבהם העובד עבד מהבית, הוא אינו זכאי לקבל החזרי נסיעות בתלוש השכר. במקרה שבו העובד נדרש להגיע למקום העבודה או למקום אחר מחוץ לבית לצורך פגישה או ישיבה, הוא זכאי לקבל החזר כספי לפי הנסיעות שביצע בפועל.


מעקב אחרי שעות העבודה של עובד מהבית


לעיתים מתכונת העסקה של עבודה מהבית מלווה בקשיים בנוגע ליכולתו של המעסיק לפקח על פעילות העובדים. חשוב להבהיר כי על פי חוק המעסיק מחויב לרשום באופן יום יומי את שעות העבודה של עובדיו מכוח חוק שעות עבודה ומנוחה וזאת גם במתכונת של עבודה מהבית. כדי לעשות זאת, המעסיק יכול לחייב את העובדים מהבית לשלוח לו דיווח יומי של שעות עבודתם.


הטכנולוגיה המודרנית מעניקה למעסיקים אפשרות להיעזר ביישומים ייעודיים לדיווח על שעות עבודה מרחוק ולמעקב אחרי התנהלות העבודה בפועל. עם זאת, חשוב להבהיר כי במתכונת של העסקת עובדים מרחוק ישנו רכיב משמעותי של אמון בין המעסיק ובין עובדיו. ברוב המקרים המעסיק מניח כי עובדים מהבית לא ינצלו את האמון שניתן בהם לרעה ויבצעו את המוטל עליהם כראוי.


קבלת גמול על שעות נוספות בעבודה מהבית


מאחר שברוב המקרים המעסיק מעוניין לחסוך את התשלומים עבור שעות נוספות לעובדיו, הוא צפוי לטעון כי חוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל על עובדים מהבית. זאת מכיוון שתנאי עבודתם לא מאפשרים לפקח על ביצוע העבודה.


לפי פסיקת בתי הדין לעבודה, המבחן הרלבנטי לצורך הכרעה בסוגיה זו הוא האם למעסיק הייתה יכולת לפקח על העבודה, ולא האם הוא פיקח בפועל על ביצוע העבודה.


לנוכח האמצעים הטכנולוגיים העומדים כיום לרשות המעסיקים, נראה כי יש באפשרותם לפקח גם על שעות עבודתם של עובדים מהבית. לפיכך, ניתן להניח כי במקרה שבו העובד יוכל להוכיח שביצע שעות נוספות מהבית, המעסיק יהיה מחויב לשלם לו עבורן.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.