www.ovdim.org.il

פגיעה במהלך פעילות נלווית לעבודה, מתי תוכר כתאונת עבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

תאונת עבודה מוגדרת בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי כתאונת שהתרחשה תוך כדי ועקב עבודה אצל המעסיק או מטעמו, ואצל עובד עצמאי - תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו. נשאלת השאלה האם גם אדם שנפגע בתאונה שלא תוך כדי העבודה יוכר כנפגע תאונת עבודה ויקבל את הזכויות שמגיעות לו על פי חוק מהמוסד ביטוח לאומי?


האם תאונה שאירעה לעובד במהלך פעילות נלווית לעבודה תוכר כתאונת עבודה?


בפסיקת בתי הדין לעבודה נקבע כי תאונה שאירעה לעובד שלא תוך כדי העבודה עשויה להיות מוכרת כתאונה שנגרמה עקב העבודה אם היא אירעה במהלך פעילות שנלווית באופן סביר לעבודה. בפסיקת בתי הדין לעבודה הוכרו גם תאונות שהתרחשו במסגרת פעילויות נלוות לעבודה דוגמת אירועי ספורט ונופש והשתלמויות אשר נכנסות להגדרת תאונת עבודה בהיותן תאונות שהתרחשו עקב העבודה.


בפסיקה נקבע כי למעסיקים יש פעמים רבות אינטרס בעריכת פעילויות מחוץ לשעות העבודה לנוכח החשיבות בפיתוח ההון האנושי ובהעמקת הקשר והיחסים בין העובדים לבין עצמם ובין העובדים לבין מקום העבודה. על כן, כאשר ישנה זיקה בין פעילויות אלו לבין העבודה בתי הדין לעבודה ייטו להכיר בתאונות שהתרחשו במהלכן כתאונות עבודה על כל המשתמע מכך.


האם הפעילות שבמהלכה התרחשה התאונה היא חלק מובנה מהאירוע שהוכר כנלווה לעבודה?


לאחר שהאירוע שבמהלכו נפגע העובד יוכר כפעילות נלווית לעבודה, ייבחן בית הדין לעבודה את הפעילות הספציפית שבה היה מעורב העובד בזמן שנפגע בתאונה ואת מידת הקשר שלה לאירוע המוכר, כמו גם את הרלבנטיות שלה לאירוע בכללותו ועד כמה היא מהווה חלק מובנה מהאירוע המוכר. מבחן האינטגרליות ומבחן הזיקה הם מבחנים אשר במצטבר יכריעו האם בית הדין לעבודה יכיר בתאונה כתאונת עבודה.


אם פעילות הפנאי אשר במהלכה התרחשה התאונה נחשבת לחלק בלתי נפרד מהאירוע שהוכר כפעולה נלווית לעבודה, סביר שבית הדין לעבודה יכיר בתאונה שאירעה לעובד כתאונת עבודה. במקרים כאלו העובד שנפגע יצטרך להראות שאותה פעילות שבמהלכה התרחשה התאונה הייתה חלק אינטגרלי מתוכנית הפעילויות של האירוע שהוכר.


גבר שנפגע בכתפו במהלך עיסוי שקיבל ביום עיון מהעבודה הוכר כנפגע תאונת עבודה


בית הדין האזורי לעבודה קיבל תביעה להכרה כתאונת עבודה בפגיעה שאירעה לעובד במהלך עיסוי שקיבל במהלך פעילות פנאי במסגרת יום עיון מטעם המעסיק. לאחר שבחנה את מכלול העדויות והראיות כולל חוות הדעת של מומחה רפואי שמונה על ידי בית המשפט בהסכמת הצדדים, השופטת קיבלה את תביעת העובד והכירה בתאונה שאירעה לו בתאריך 13.09.17 כתאונת עבודה אשר גרמה לו לפציעה בכתף.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, עובד שהשתתף ביום עיון מטעם מעסיקו בתאריך 13.9.17 השתתף בפעילות פנאי שכללה עיסוי. במהלך העיסוי שקיבל העובד המעסה משכה בעוצמה את ידו השמאלית כלפי מעלה ולאחור ובעקבות זאת הוא חש כאב חד בכתף. מכיוון שהעובד סבר שהכאבים יחלפו ללא התערבות רפואית הוא נטל תרופות ובתאריך 1.10.12 פנה לקבלת טיפול רפואי.


האירוע גרם לעובד כאב שחשף ליקוי ניווני טבעי


בתיעוד הרפואי של העובד צוין דיווח מתאריך 21.9.17 אשר לפיו הוא נחבל בכתף שמאל לאחר שנפלו עליו אופניים, כאשר בסיכום הביקור לא היה אזכור או תלונה של האירוע מתאריך 13.9.17. במסגרת תשובה של המומחה הרפואי לשאלת הבהרה שנשאל הוא קבע שבעקבות האירוע נגרם לעובד כאב בכתף שמאל אשר חשף ליקוי ניווני טבעי שכולל קרע ניווני בגיד הסופראספינטוס.


לאחר שהשופטת עיינה במלוא החומר שבתיק כולל חוות דעתו של המומחה ותשובותיו לשאלות ההבהרה שנשאל היא קבעה כי אירע לעובד אירוע תאונתי בתאריך 13.9.17 אשר גרם לו נזק שחייב קבלת טיפל רפואי ועל כן הכירה באירוע כתאונת עבודה, ללא קשר לאירוע שאירע לו בתאריך 21.09.17. השופטת קיבלה את תביעת העובד והכירה בתאונת שאירעה לו במהלך יום העיון כתאונה בעבודה אשר גרמה לו לפגיעה בכתף בהתבסס על הממצאים של המומחה הרפואי שמונה על ידי בית הדין כאמור.


עם זאת, השופטת מתחה ביקורת על התנהלות העובד, על השינויים שביצע בגרסתו ועל כך שמסר גרסה שקרית, דבר שהוביל לניהול הליכים משפטיים מיותרים ולבזבוז כספי ציבור. על כן השופטת חייבה את העובד לשלם את הוצאות המוסד לביטוח לאומי בסך 3,000 שקלים. השופטת ציינה שידוע לה כי מדובר בצעד חריג אך קבעה שהתנהלותו של העובד במקרה זה מצדיקה זאת.


בל (חיפה) 62020-02-20

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - תאונות עבודה

במהלך ירידה ממשאית, עובד בחברה העוסקת במכירה והתקנה של חלקי חילוף, החליק על מדרגות המשאית ונפצע בברך. בית משפט השלום נדרש להכריע האם המעסיק התרשל.  

תופרת שהחליקה על הרצפה במקום העבודה, כתוצאה מנזילת שמן ממכונת התפירה שעליה עבדה, פנתה אל בית משפט והגישה תביעה נגד המעסיק לתשלום פיצויים.  

אל בית משפט השלום בעכו הוגשה תביעה בגין נזקי גוף שהגיש חשמלאי, על רקע נפילה מגובה שאירעה באוגוסט 2007, בבניין מגורים שבבעלות הנתבע. 

רתך אשר נגרם לו ליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, פנה אל בית הדין האזורי לעבודה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית אשר קבעה לו 10% נכות בלבד.  

עובד בחנות נדרש להוביל לביתו של המנהל כמות רבה של ספרים, דבר שחרג מתפקידו. בעת הרמת המשא הכבד, נפגע העובד בגבו, וטען כי מדובר בתאונת עבודה.  

במהלך בדיקת תקלה במנוע של משאית במוסך, נשאבה ידו של חשמלאי לפתח כניסת האוויר של המנוע וכתוצאה מכך נגרמה לו קטיעה חלקית של האצבע.  

עובד באתר בנייה שנפגע ממסור חשמלי בכף ידו, טען כי המעסיק הורה לו לעבוד עם מסור ללא מגן, על כן הוא אחראי לקרות התאונה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.