www.ovdim.org.il

היעדרות מהעבודה עקב חשד להידבקות בקורונה, האם ניתן לקבל ימי מחלה מהמעסיק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5

בתאריך ה-30.1.20 משרד הבריאות הוציא הנחיה שלפיה כל מי ששהה בסין במהלך 14 יום החל מתאריך ה-16 בינואר 2020 צריך להימנע מהגעה למקומות ציבוריים ומשהייה בהם במשך שבועיים ממועד חזרתו לישראל. הנחיה זו ניתנה במסגרת צעדי ההתגוננות נגד נגיף הקורונה.


ההנחיה שהוציא משרד הבריאות תקפה גם ביחס לאנשים שלא חוו תסמינים כלשהם של הנגיף כמו שיעול, חום גבוה וקוצר נשימה. החלטה זו של משרד הבריאות נובעת מחשש מפני הדבקה והפצת הנגיף בתקופת הדגירה שלו לפני התפרצות המחלה. חשוב לציין כי גם במהלך תקופת הדגירה של הנגיף הוא עלול להיות מדבק.


משמעותה האופרטיבית של ההחלטה היא כי עובדים ישראלים ששהו בסין במהלך התקופה שנקבעה לעיל, נדרשים להישאר בביתם ומנועים מלהגיע למקומות עבודתם. משרד הבריאות הודיע כי ידאג להוצאת צו שיבטיח פיצוי לעובדים שלא יכולים להגיע לעבודה עבור ימי היעדרותם מהעבודה כך שלא ייפגעו מבחינה כלכלית.


מנכ"ל משרד הבריאות ציין כי ההנחיה נועדה למנוע את התפשטות המחלה בישראל ככל שניתן. המנכ"ל הוסיף כי עובדים שעונים על התנאים שצוינו לעיל לא צריכים לפנות לרופא המשפחה כדי לקבל אישור על ההיעדרות מהעבודה. עובדים אלו יהיו זכאים לקבל את ימי המחלה באמצעות הצגת אישור למעסיק על התאריך שבו עזבו את סין.


כמו כן, מנכ"ל המשרד ציין כי כל אדם שחווה תסמינים שכוללים שיעול, חום גבוה או קוצר נשימה מחויב לפנות לחדר המיון או לרופא המטפל שלו וליידע מראש את הצוות הרפואי כי חזר מסין.


תנאי הזכאות לקבלת החזר כספי על ההיעדרות מהעבודה בעקבות הנחיית משרד הבריאות


כל אדם ששהה בסין החל מה-16 בינואר 2020, גם אם מדובר בשהייה שהייתה לתקופה קצרה, וחזר לישראל לאחר מכן חשוד בהידבקות בנגיף הקורונה. כיוון שהנגיף מועבר בנשימה, המחלה נחשבת למידבקת מאוד. ההנחיות שהעביר משרד הבריאות נחשבות למחמירות ביותר, ובמסגרתן נדרש כל אדם שחזר מסין לישראל במהלך התקופה האמורה, להודיע למוקד של משרד הבריאות על היותו חשוד בהידבקות ולהישאר בבידוד.


בשל ההנחיה הגורפת שהוציא משרד הבריאות, כל נוסע שחזר ארצה צפוי להיעדר מעבודתו בשל שהותו בבידוד למשך 14 יום לפחות, עד להופעת תסמיני המחלה או לחילופין, עד לשלילת החשד להידבקות במחלה.


כמו כן, כל אדם שבא במגע עם אדם שחזר ארצה מסין בתקופה האמורה מחויב גם הוא לשהות בבידוד עד להופעתם של תסמיני המחלה, או עד לסיום התקופה שבה הוא חשוד בהידבקות. אדם שנמצא בבידוד בעקבות החשש מהתפשטות נגיף הקורונה ובשל כך נדרש להפסיד ימי עבודה - זכאי לקבל החזר כספי בגין היעדרותו ממקום העבודה לפי הוראות חוק דמי מחלה תשל"ו-1976.


בהתאם לחוק, כל עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה, יקבל תשלום על היעדרותו החל מהיום השני והלאה. החוק קובע כי עבור הימים השני והשלישי להיעדרותו של העובד הוא יקבל מחצית מהשכר שהיה מקבל אם היה מגיע לעבוד. מהיום הרביעי להיעדרות ואילך, העובד זכאי לקבל תשלום מלא עבור כל יום היעדרות בהתאם לשכרו היומי.


כיצד מממשים את הזכות לקבלת ימי מחלה עבור עובד שנשאר בבידוד מחשש להידבקות?


לפי צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש)(בידוד בית)(הוראת שעה) התש"ף-2020, אדם שחשוד בהידבקות בנגיף הקורונה נדרש להודיע על כך מיד למוקד משרד הבריאות. לאחר מכן, העובד נדרש להודיע למעסיק הישיר שלו על היותו בבידוד וליידע אותו על כך שהוא צפוי להיעדר מהעבודה לתקופה של 14 יום עד להופעת התסמינים של המחלה או עד להסרת החשש מהידבקות.


בהמשך, העובד נדרש להעביר למעסיק תעודת מחלה גורפת שמשרד הבריאות הנפיק מכוח צו בריאות העם. התעודה מאשרת את הימצאו של העובד בבידוד, והיא באה במקום תעודת מחלה רגילה כך שלאחר שהעובד יימצא בריא ונקי מהנגיף, הוא לא יצטרך להעביר למעסיק תעודת מחלה רגילה נוספת עבור תקופת היעדרותו מהעבודה.


נוסף על המצאת תעודת המחלה למעסיק, העובד מחויב למלא הצהרה על היעדרותו מהעבודה אשר כוללת בין היתר את שמו המלא, מספר תעודת הזהות שלו ופירוט של התקופה שבמהלכה הוא צפוי להיעדר מעבודתו בשל הימצאו בבידוד. העובד יצטרך גם לציין בפני מעסיקו מתי היה יום שהייתו האחרון בסין או את התאריך שבו הוא בא במגע עם אדם שנדבק בנגיף הקורונה.


נוסף על הדרישות הנ"ל, העובד נדרש להמציא למעסיק אישור על המועד שבו עזב את סין. כלל האישורים שצוינו לעיל מהווים תחליף לאישור מחלה סטנדרטי מרופא המשפחה, ומחייבים את המעסיק לשלם לעובד עבור הימים שבהם נעדר מהעבודה עקב הנחיית משרד הבריאות.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.