www.ovdim.org.il

הבלגה על הרעת תנאים במקום העבודה, האם נחשבת להסכמת העובד לשינויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לפי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים (להלן: "החוק"), התפטרותו של עובד מעבודתו תיחשב לפיטורים לאחר הרעת תנאים מוחשית בתנאי העבודה או עקב נסיבות אחרות שבעטיין אין לדרוש ממנו להמשיך לעבוד.


עובד שהתפטר מעבודתו בשל הרעת תנאים זכאי לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק


לפיכך, עובד שהתפטר מעבודתו תחת הנסיבות המתוארות לעיל לאחר שעבד שנה לפחות במקום העבודה יהיה זכאי לקבל מהמעסיק פיצויי פיטורים. יודגש כי העובד מחויב להודיע למעסיק על ההרעה בתנאי ההעסקה או בדבר הנסיבות שבגינן הוא אינו יכול להמשיך בעבודתו, ולתת למעסיק אפשרות לפעול לתיקון המצב.


במקרה שהעובד יחליט להתפטר מהעבודה אף על פי שהמעסיק תיקן את המצב, העובד לא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים. אם למעסיק אין אפשרות לתקן את ההרעה בתנאים, העובד יהא פטור מהחובה להתריע בפניו על הפגיעה והוא יהיה זכאי להתפטר מהעבודה לאחר מתן הודעה מוקדמת לפני פיטורים ויהא זכאי לקבל פיצויי פיטורים כאמור.


תנאי הזכאות להתפטרות בדין מפוטר ולקבלת פיצויי פיטורים


הזכאות להתפטר מהעבודה בדין מפוטר נתונה לעובד שעבד לפחות שנה אצל המעסיק והתפטר בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה או עקב נסיבות ביחסי העבודה שבגינן אין לדרוש ממנו להמשיך בעבודתו. יש לציין כי הזכאות לפיצויים נוצרת רק במצבים שבהם הייתה הרעה מוחשית בתנאי העבודה ולא במצבים שבהם מדובר בהרעת תנאים שולית וזניחה.


בין הנסיבות המצדיקות התפטרות בדין פיטורים ניתן לציין אי קיום הוראות חוק שנועדו להגן על עובדים, יחס מבזה ומשפיל כלפי עובד, הפרת הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה מצד המעסיק, הימנעות מתשלום שכר וגמול עבור שעות נוספות ועוד.


בפסיקת בית הדין לעבודה נקבע כי במקרה שבו העובד הסכים בהתנהגותו לשינוי בתנאי העסקתו, תישלל זכותו לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק והתפטרותו לא תיחשב כפיטורים המזכים בפיצויים על פי החוק.


עובד שהסכים בהתנהגות לניכוי ימי חופשה משכרו לא יקבל פיצויי פיטורים לאחר התפטרותו


בית הדין לעבודה דחה לאחרונה תביעה שהגיש עובד נגד מעסיקו לתשלום פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות נוספות. השופט ציין כי העובד המשיך לעבוד במשך כשנתיים לאחר שהמעסיק ניכה משכרו חצי יום חופשה עבור כל יום שישי שבו לא עבד ולכן הסכים בהתנהגותו לשינוי. לפיכך נקבע כי העובד אינו זכאי לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק מכיוון שהתפטרותו מהעבודה אינה בגדר התפטרות בדין פיטורים המזכה בפיצויים.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, העובד הועסק כאיש מכירות בחברה שעוסקת בשיווק ציוד טכני משנת 1999 ועד לשנת 2015 כאשר שכרו הורכב משכר בסיס בתוספת עמלות. בחודש אוגוסט בשנת 2015 העובד שלח למעסיק מכתב התראה לנוכח אי תשלום זכויות וכעבור חודשיים הודיע על התפטרותו שנכנסה לתוקף בחודש דצמבר באותה שנה.


העובד טען שהתפטר מהעבודה לאחר פגיעה מתמשכת בזכויותיו מצד המעסיק


העובד טען כי הוא התפטר מהעבודה בשל פגיעה מתמשכת מצד המעסיק בזכויותיו הסוציאליות. עוד נטען כי המעסיק הפחית את היקף משרתו בעוד בפועל הוא נדרש להמשיך לעבוד במשרה מלאה. לפי גרסת העובד המעסיק ניכה משכרו חצי יום חופשה עבור כל יום שישי שבו הוא לא עבד, לא הפריש עבורו הפרשות לפנסיה ולא שילם לו גמול עבור ביצוע שעות נוספות.


העובד הוסיף וטען כי במהלך שנותיו האחרונות בעבודה הוא פנה למעסיק כדי שיתקן את דרכיו אך מאחר שנתקל בהתעלמות מצידו החליט להגיש את התפטרותו. עוד נטען כי מדובר בהתפטרות בדין פיטורים המזכה את העובד בפיצויי פיטורים.


טענותיו של העובד נגד המעסיק הועלו במטרה לקבל פיצויי פיטורים


מנגד, המעסיק טען כי העובד לא פנה אליו באשר לפגיעה בזכויותיו וטענותיו בנושא הופיעו רק במסגרת מכתבו מחודש אוגוסט בשנת 2015 מתוך מטרה לקבל פיצויי פיטורים.


לאחר בחינת העדויות והראיות השופט קבע כי העובד הסכים בהתנהגותו להפחתה בהיקף משרתו מאחר שעבד במתכונת זו במשך תקופה של כשנתיים ולא מחה על כך בפני המעסיק. עוד נקבע כי המעסיק הציע לעובד לשוב לעבוד בכל יום שישי טרם התפטרותו. לפיכך נפסק כי הצעת המעסיק מנתקת את הקשר הסיבתי בין הפגיעה הנטענת בזכויות העובד ובין התפטרותו.


העובד הסכים בהתנהגותו לשינויים בתנאי העסקתו ולכן אינו זכאי לפיצויי פיטורים


בסופו של דבר השופט החליט כי התפטרות העובד אינה נחשבת להתפטרות בדין פיטורים ולכן לא מזכה את העובד בפיצויי פיטורים מהמעסיק. השופט פסק כי העובד אף אינו זכאי לקבל מהמעסיק תשלום עבור פדיון ימי חופשה בגין ניכוי של חצי יום חופשה עבור ימי שישי שבהם לא נדרש לעבוד מאחר שהסכים בהתנהגותו לביצוע הניכוי.


סע"ש 56290-03-16

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.