www.ovdim.org.il

הפרת חובת סודיות על ידי עובד, מתי הוא יחויב לשלם למעסיק פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בית הדין לעבודה קבע בשורה של פסקי דין כי במסגרת יחסי עבודה מוטלת על העובד חובת תום לב אשר מכוחה מוטלות עליו גם חובת אמון מוגברת וחובת נאמנות כלפי המעסיק. חובה זו אינה נובעת מהוראת חוק ספציפית אלא מסטנדרטים של התנהגות המחייבים כל עובד כלפי מעסיקו.


חובות אלו באות לידי ביטוי בפסיקת בתי הדין לעבודה במקרים שבהם מעסיקים מגישים תביעות נגד עובדיהם עקב הפרת חובת סודיות וגזל של סודות מסחריים.


הפרת חובת סודיות מצד העובד עלולה לפגוע קשות במעסיק


במקרים רבים הידע שמוחזק על ידי חברה כלשהי מהווה את הבסיס להצלחתה העסקית והמסחרית. לפיכך, גילוי של פרטים אלו לעסק מתחרה עלול להזיק לחברה בצורה קשה ולעיתים אף בלתי הפיכה. מעסיקים רבים בוחרים להגן על עצמם מפני סיטואציות כאלה באמצעות החתמה של עובדיהם על הסכמי סודיות. יש לציין כי בית הדין לעבודה הכיר בחובת הסודיות של עובד כלפי מעסיקו גם במצבים שבהם לא נחתם בין הצדדים הסכם סודיות תקף וזאת מכוח חובת הנאמנות וחובת תום הלב של העובד כלפי מעסיקו כאמור.


חתימה על הסכם סודיות היא למעשה התחייבות חוזית של עובד שלא להעביר או לגלות לצדדים שלישיים מידע של החברה שבה הוא מועסק. במסגרת הסכם סודיות לרוב יפורט המידע הסודי המוגן שעשוי לכלול רשימת לקוחות, תוכניות עסקיות, קניין רוחני, שיטות ייצור, פרטי כרטיסי אשראי של לקוחות ועוד.


פיצויים מוסכמים למעסיק במקרה של הפרת הסכם סודיות על ידי העובד


לרוב הסכם הסודיות יכלול גם התייחסות לסעדים שמגיעים למעסיק במקרה של הפרת ההסכם. על פי רוב בהסכם סודיות נקבעים פיצויים מוסכמים שיוטלו על העובד במקרה של הפרה. במקרים שבהם לא נקבעו פיצויים מוסכמים הפיצוי למעסיק ייקבע בהתאם להיקף הנזק שנגרם לו עקב חשיפת המידע המוגן. ניתן לנסח הסכם סודיות שיחול על העובד במהלך תקופת עבודתו אצל המעסיק והסכם שיחול גם לאחר סיום יחסי העבודה בין הצדדים.


חוק עוולות מסחריות קובע כי סוד מסחרי נחשב למידע עסקי מכל סוג אשר אינו נחלת הרבים ושאינו ניתן לגילוי בקלות על ידי אחרים. למעשה מדובר במידע שסודיותו מקנה לבעליו יתרון עסקי כלכלי על פני המתחרים. במקרים שמידע מוכר על ידי בית המשפט כסוד מסחרי, גזל של אותו מידע ייחשב לעוולה מסחרית אשר עשויה לחייב את מבצע הגזל בתשלום פיצויים ללא הוכחת נזק לנפגע.


עובד חויב לפצות את מעסיקו בסכום של 100 אלף שקלים עקב הפרת חובת סודיות


בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל תביעת פיצויים שהגישה חברת ביטוח נגד עובד בכיר בעקבות הפרת חובת סודיות. השופטת קבעה כי העובד הפר את חובת הסודיות שלו ואת הסכם העבודה עם המעסיק באופן חמור בכך שהעביר מידע סודי אודות לקוחות של החברה ופרטי כרטיסי אשראי לתיבת הדואר הפרטית שלו. לפיכך נקבע כי העובד יפצה את המעסיק בסך של 100 אלף שקלים מכוח חוק עוולות מסחריות.


לפי גרסת המעסיק, עובד בתפקיד מנהל יחידה לביטוח אלמנטרי זומן לשימוע לפני פיטורים ונדרש להמשיך לעבוד במשך חודש נוסף. המעסיק טען כי במהלך תקופת ההודעה המוקדמת העובד ביצע גניבה מקיפה ושיטתית של מידע עסקי סודי שנמצא במאגרי מידע של החברה והעביר אותו לתיבת הדואר האלקטרוני הפרטית שלו.


העובד העביר לתיבת הדואר הפרטית שלו מידע סודי ופרטי אשראי של לקוחות החברה


המעסיק הוסיף וטען כי עם תחילת עבודתו העובד חתם על הסכם לשמירת סודיות ובמעשיו הוא הפר את התחייבותו לפי ההסכם. עוד נטען כי העובד נטל מידע עסקי רב שכלל בין היתר פרטי מבוטחים, תוכן של פוליסות ביטוח, הוראות תשלום של מבוטחים, פרטי כרטיסי אשראי ועוד.


מנגד, העובד טען כי במהלך תקופת עבודתו אצל המעסיק הוא צירף מספר גדול של מבוטחים שהיו קרובי משפחה שלו למצבת הלקוחות של החברה. עוד נטען כי לאחר עזיבתו את החברה פנו אליו בני המשפחה כדי שיסייע להם בחידוש הפוליסות ולכן הוא השתמש בנתונים שהיו בשליטתו או שנחשבו לנחלת הכלל. לגרסתו, הוא לא השתמש בהוראות התשלום בכרטיסי האשראי או בדו"חות פנימיים של המעסיק מאחר שלא היה לו כל עניין לפגוע במעסיק שאצלו עבד במשך שנים ארוכות.
לאחר בחינת כלל העדויות והראיות השופטת ציינה כי העובד אישר שחתם על הסכם סודיות מול המעסיק וכי העביר ממחשבי החברה לתיבת הדואר האלקטרוני הפרטית שלו נתוני ביטוח שונים של מבוטחים ופרטי כרטיסי אשראי.


העובד הפר את הסכם הסודיות עם המעסיק ואת חובותיו כלפי לקוחות החברה


השופטת קבעה כי בביצוע הפעולות העובד הפר את הסכם הסודיות עם המעסיק באופן חמור שהיה עלול לגרום לו נזק ממשי בעקבות גזל לקוחות ופגיעה בתדמיתה של החברה. היא הוסיפה כי העובד הפר גם את חובותיו כלפי לקוחות של החברה בכך ש
העביר לתיבת הדואר הפרטית שלו נתונים אישיים שלהם שכללו פרטים על מצבם הבריאותי כמו גם פרטי כרטיסי אשראי, מבלי שקיבל לכך את הסכמתם.


לפי קביעת השופטת הפרטים הנוגעים ללקוחות החברה אשר מתייחסים לשמותיהם, מצבם הבריאותי ולפרטי כרטיסי האשראי שלהם מהווים סוד מסחרי של החברה לפי הגדרתו בחוק עוולות מסחריות. השופטת פסקה כי העובד הפר את חובת הסודיות שלו כלפי המעסיק בכך שהעביר נתונים ממחשבי המעסיק לתיבת הדואר הפרטי שלו ולכן הוא מחויב לפצות את המעסיק ללא הוכחת נזק לפי סעיף 13 לחוק עוולות מסחריות.


לפיכך, השופטת קבעה כי העובד ישלם למעסיק פיצויים בסך של 100 אלף שקלים עבור הפרת חובת הסודיות מכוח הסכם הסודיות בין הצדדים ומכוח חוק עוולות מסחריות. נוסף על כך, העובד חויב לשלם למעסיק סך שך 10,000 שקלים עבור הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.


סע"ש (ת"א) 25158-04-14

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יחסי עובד מעביד

השוחט זומן לשיחה עם המנהל ובסופה נמסר לו מכתב פיטורין, אולם מנגד טען המעסיק כי התובע בחר להתפטר מרצונו החופשי.  

עובדת זרה ממולדובה שהועסקה כמטפלת סיעודית לנכה בעלת שיתוק מוחין, הגישה תביעת פיצויים נגד המעסיקה.  

המעסיקים תבעו את העובדים בגין עוולת לשות הרע, בעקבות פרסומים פוגעניים בדף הפייסבוק שלהם.  

התובעת עבדה ברשת למוצרים לעיצוב הבית ומתנות, במשך שבע שנים. בתחילה כמוכרת שכירה ובהמשך כמעצבת עצמאית. מהן זכויותיה לאחר הפסקת היחסים? 

מנהל העבודה פוטר לאחר חודש וחצי, ללא שימוע ובניגוד לתנאי החוזה, לכן הגיש תביעה כנגד המעסיק.  

מורה ליוגה שפוטרה בשל הרעה בתנאים, הגישה תביעה על מנת שתקופת עבודתה כעצמאית תוכר כתקופה של יחסי עובד ומעביד. 

רופאת השיניים טענה כי היא עבדה כשכירה במרפאת שיניים, מנגד טענה המרפאה כי היא הועסקה כעצמאית. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.