www.ovdim.org.il

מבחני התאמה והגשת מועמדות למכרז עבור משרה

דרגו את המאמר

האם המעסיק יכול לחייב את העובדים המגישים מועמדות למכרז פנימי לעמוד במבחני התאמה?
דב"ע 4-70/97 אוניברסיטת ת"א נ’ ההסתדרות הכללית

האוניברסיטה נהגה לשלול למבחני התאמה מועמדים לתפקידים בכירים וכן מועמדים לתפקידים מנהליים אחרים, המתמנים במכרז פנימי או במכרז חיצוני. ארגון העובדים התנגד לשליחת המועמדים למבחני התאמה ובעקבות זאת פרץ סכסוך עבדה בין הצדדים והעניין נמסר להכרעת ביהמ"ש. ההסתדרות טוענת כי ההסכמים הקיבוציים החלים על הצדדים מונעים מהנהלת האוניברסיטה לחייב עובדים המגישים מועמדות במכרז פנימי לעמוד במבחני התאמה.

האם האוניברסיטה כמעסיקה רשאית לחייב עובדים המגישים מועמדות למכרז פנימי לעמוד במבחני התאמה?


1. קבלת אדם לתפקיד או קידום עובד במקום העבודה כרוכים בהחלטה של הנהלת המוסד- המעסיק. החלטה כזאת מהווה, מעצם מהותה, מיון עובדים לתפקיד. הנהלות רבות מפנות מועמדים או עובדים למבחני התאמה כחלק מהבדיקות השגרתיות המבוצעות לצורך ההכרעה האם לקבל אדם לעבודה אם לאו; האם לקדם עובד אם לאו.


2. זכותו של המעסיק לקבוע את הדרישות ותיאור התפקיד, את השיקולים הענייניים ואת כלי העזר שועדת המכרזים תעשה בהם שימוש. אולם, יש לסייג זכות זו. הסייגים יכולים להיות מכוח החקיקה בעיקר לעניין איסור הפליה, הגנה על הפרטיות של העובדים ושמירת כבודם, מכוח הסכם וכן מכוח חובת תום הלב המוטלת על המעסיק. במקרה דנן ההסכמים הקיבוציים החלים על הצדדים אינם מטילים הגבלות על הנהלת האוניברסיטה מלהעמיד עובדים במבחני התאמה ולהנהלה מוקנית הזכות לקבוע את תנאי התפקיד לרבות הצורך לעמוד במבחני התאמה.


3. השינוי במבחני ההתאמה אינו חורג מאומד דעת הצדדים.


4. המעסיק רשאי להיעזר בכלים שונים על מנת להשיג מידע על המועמד לתפקיד. אין מקום לחייב מועמד לעבודה או עובד לחשוף מידע אישי שאינו קשור לתפקידו או לעבודתו ואינו דרוש לצורך בחינת מועמדותו. ההגבלה תעשה, בין היתר, בהתייחס לשאלות שניתן יהיה להציג להם.

 

אין מקום לחייב מועמד לעבודה או עובד לחשוף מידע אישי שאינו קשור לתפקידו או לעבודתו ואינו דרוש לצורך בחינת מועמדותו. כמובן, התוצאות של מבחני ההתאמה הן עניינו הפרטי של העובד; רמת האינטליגנציה, יושרו, מצבו הפסיכולוגי והישגיו הם עניינו הפרטי.


5. כאמור, לדעת המעסיק מבחני ההתאמה הם כלי עזר לבחירת המועמד הטוב ביותר לתפקיד. גיוס וקידום כוח אדם הוא אחד התפקידים החשובים של הנהלת מפעל. הטלת סייגים על השימוש במבחני התאמה מגבילים את כוחה של הנהלה לנהל את המפעל. הציבור מפקיד בידי הנהלת האוניברסיטה את הניהול של מוסד רב חשיבות זה ועליה מוטלת האחריות לנהלו באופן הוגן ושוויוני. עצם בחירת בעלי התפקידים באמצעות מכרז מהווה ניסיון להבטיח את אפשרות בחירת העובדים הטובים ביותר בדרך הוגנת.


לסיכום,

 

שינוי מבחני ההתאמה הינו במסגרת הכוח הניהולי של האוניברסיטה, כאשר האוניברסיטה מחויבת לשמור במהלך התהליך על פרטיותם של העובדים.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.