www.ovdim.org.il

שכר מינימום, כמה מגיע לך?

דרגו את המאמר
  התקבלו 43 דירוגים בציון ממוצע: 4.4 מתוך 5

מי זכאי לשכר מינימום?

אחת הזכויות הבסיסיות ביותר של העובד הינה הזכות להשתכר בכבוד. החוק בישראל איננו מגביל את משכורתו של העובד אך קובע עבורה רף מינימאלי. רף זה ידוע בשמו - שכר מינימום. דהיינו, גבול מינימאלי לתשלום בגין עבודה. סעיף 2 לחוק שכר מינימום קובע כי עובד בגיר, בן 18 ומעלה, אשר מועסק משרה מלאה, כנהוג במקום עבודתו, זכאי לקבל שכר עבודה ממעבידו אשר לא יפחת משכר המינימום החודשי, היומי או השעתי. במקרים בהם עסקינן בעובד במשרה חלקית, שכר המינימום של האחרון יחושב ביחס למשרתו.

 

נכון לשנת 2019, שכר מינימום הוא 5,300 שקלים לחודש למשרה מלאה ו- 29.12 שקלים לשעה. החוק קובע כאמור את הרף המינימאלי לתשלום שכר מינימום. עם זאת, במידה ועובד מסוים זכאי לשכר אחר, גבוה יותר, מכוח חוזה עבודה אישי, הסכם קיבוצי, צו הרחבה וכדומה, יש לפעול לפי ההוראות המטיבות עם העובד. יצוין כי הוראות הסדר או הסכם אינן יכולות לפגוע בזכותו של העובד לפי חוק. דהיינו, לא ניתן לקבוע בחוזה עבודה שכר הנמוך משכר המינימום.  

 

שכר מינימום מורכב משכר יסוד או שכר משולב. בשכר המשולב לא נכללות תוספות יוקר או תוספות קבועות אשר משתלמות לעבוד בעקבות עבודתו. כמו כן, לא מובאות בחישוב השכר המשולב תוספות בגין ותק, משפחה, עבודה במשמרות, פרמיה מוסכמת, פרמיה מדודה, פרמיה קבוצית, משכורת 13, מענקים על בסיס שנתי, הוצאות כגון (כלכלה, נסיעות ואש"ל) וכדומה.


היכן תוגש תביעה לתשלום שכר מינימום?

עובד אשר הופרה זכותו לשכר מינימום רשאי להגיש תביעה בעניין לבית הדין לעבודה, אם באופן אישי ואם באמצעות ארגון העובדים היציג במקום העבודה. במידה ואין ארגון יציג במקום העבודה, העובד ראשי להגיש את התביעה באמצעות ארגון העובדים בו הוא חבר. עובדים רבים חוששים להגיש תביעה בגין אי תשלום שכר מינימום, וזאת בשל חששם למקום העבודה. יודגש כי תביעה בגין הפרשי שכר מינימום יכולה להיות מוגשת כנגד המעסיק גם לאחר תום יחסי העבודה.

 

יתרה מכך, הפסיקה הכירה בכך כי עובד רשאי להתפטר מעבודתו בגין אי תשלום שכר מינימום, ולקבל פיצויי פיטורים. דהיינו, אי תשלום שכר מינימום עולה כדי הרעת תנאים מוחשית במקום העבודה אשר בהתקיימה אין לדרוש מהעובד להמשיך ולעבוד במקום העבודה הנ"ל.

 

אי תשלום שכר מינימום - עבירת פלילית

 

שכר מינימום איננו רק זכות בסיסית. מדובר בחובה המוטלת על המעביד וכאשר האחרון איננו עומד בה, עסקינן בעבירה פלילית. לדוגמא, באוקטובר 2010, בית הדין לעבודה הטיל על מנהל חברת אבטחה וניקיון, מאסר בפועל בגין אי תשלום שכר מינימום ואי העברה של ניכויים משכר העובדים לייעדם.

 

היועץ המשפטי של משרד התמ"ת אמר בעקבות גזר הדין כי על נושאי משרה בחברה מוטלת חובה אקטיבית, מכוח חוקי המגן הסוציאליים, לעשות ככל הניתן ולפקח על עמידה בכלל החובות המוטלות על המעביד. הפרה של חובה זו עלולה להביא לקנסות כבדים, ואף לענישה פלילית כגון מאסר מאחורי סורג ובריח.


מהו השכר המעודכן נכון להיום?

 

שכר מינימום למבוגר: החל מיולי 2011

 

חודש

(עד 43 שעות שבועיות)

 

שעה

 

 

יומי                (6 ימים בשבוע)

יומי                (5 ימים בשבוע)

ובלבד שהשכר לא יפחת משכר המינימום אילו חושב על בסיס שכר לשעה.

4100 ₪

 22.04 ₪

189.23 

164

 

    שכר מינימום נוער

  

גיל

אחוז משכר מינימום

חודש

(עד 40 שעות שבועיות)

שעה

עד 16

70%

2,870 ₪

16.59 ₪

עד 17

75%

3075 ₪

17.77 ₪

עד 18

83%

3,403 ₪

19.67 ₪

חניך

60%

2,460 ₪

14.22 ₪

 

שכר מינימום לבעלי יכולת עבודה מופחתת

 (בכפוף לאישור בהתאם לתקנות שכר מינימום עובדים בעלי יכולת עבודה מופחתת)

יכולת עבודה מופחתת

אחוז משכר מינימום

חודש

עד 25% אך לא יותר מ 50%

75%

3075 ₪ 

יותר מ 50% אך לא יותר מ 70%

50%

2050 ₪ 

    מ 70% ומעלה

1/3 משכר מינימום

1366.66 ₪ 

 

 

עדכון - 2.1.11

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הודיעו במסיבת עיתונאים בתחילת שנת 2011 על העלאה צפויה של שכר המינימום עד לכ-4,300 שקלים בחודש. העלייה אמורה להיכנס לתוקפה בסוף 2012. כמו כן, בענפים נוספים כגון אבטחה יועלה שכר המינימום בשיעור של 12% נוספים. מדובר בהעלאה אשר אמורה להתבצע בשתי פעימות. ראשית, שכר המינימום יעלה ב-250 שקלים בתחילת חודש יולי השנה, ושכר המינימום השעתי יעמוד על 22 שקלים. לאחר מכן, באוקטובר 2012 יעלה השכר השעתי ל-22.15 שקלים לשעה ובעוד 200 שקלים נוספים.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.