www.ovdim.org.il

עבודה בשבת, מהי והאם מותר לסרב?

דרגו את המאמר
  התקבלו 17 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5

שבת בעבודה, ממתי עד מתי?


ערכיה של מדינת ישראל, כמדינה יהודית, הולמים יפה את האיסור על העבדה ועל עבודה במנוחה השבועית. על פי חוקי העבודה בישראל, המנוחה השבועית ליהודים תהיה בשבת (יום ראשון או שישי למי שאינם יהודים). קביעה זו מתאימה הן הלעניין הנימוק החברתי והן לעניין הנימוק הדתי-לאומי.
ביטוי לכך נמצא בדיבר הרביעי מעשרת הדיברות:


"שָׁמוֹר אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ כַּאֲשֶׁר צִוְּךָ יהוה אֱלֹהֶיךָ. שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד וְעָשִׂיתָ כָּל-מְלַאכְתֶּךָ. וְיוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבָּת לַיהוה אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה כָל-מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ-וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ-וַאֲמָתֶךָ וְשׁוֹרְךָ וַחֲמֹרְךָ וְכָל-בְּהֶמְתֶּךָ וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ לְמַעַן יָנוּחַ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ כָּמוֹךָ".

חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי עבודה במהלך יום שבת תתגמל את העובד בשכר מוגדל. שכר זה יהיה, על פי החוק, בשיעור של 150% משכרו הקובע של העובד. לדוגמא, עובד אשר משתכר 30 שקלים לשעה, ירוויח במהלך עבודה בשבת סכום של 45 ₪ לכל שעת עבודה. עם זאת, פעמים רבות תוהים מעסיקים ועובדים - מהי השבת, ממתי היא מתחילה ומתי היא נגמרת.

 

מנוחה של 36 שעות לפחות


על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, המנוחה השבועית איננה יכולה להיות מנוחה של פחות מ-36 שעות. במקרים חריגים מסוימים, יתיר שר העבודה לקצר את המנוחה ל-25 שעות אך לעולם לא לפחות מכך. ההלכה הפסוקה קבעה כי כאשר קבע המחוקק את יום שבת כיום המנוחה השבועי, הדבר נעשה משום שמרבית בני העם היהודי מכירים בקדושתו של יום זה.

 

      קראו עוד בתחום:


כמו כן, הפיכת יום שבת ליום המנוחה השבועי העניקה לו מעמד תרבותי-ערכי-חברתי, גם בקרב אוכלוסיות חילוניות ואתיאיסטיות בחברה הישראלית. מדובר למעשה בנכס היונק מהקניין הרוחני היהודי במשך דורות רבים, ואין זה אלא הגיוני כי העובדים אשר עובדים במהלכו יהיו זכאים לגמול בעבור כך.

 

כמו כן, היות ויום השבת הינו אחד מהערכים הלאומיים, וקביעתו יונקת מדיני ההלכה העברית, גם כניסת השבת נקבעת על פי הנהוג ביהדות. לאמור, החוק קובע כי השבת נכנסת במקום העבודה כשעה לפני שקיעת השמש.


האם ניתן לסרב לעבוד בשבת?


על פי פסק דין שניתן בבית הדין לעבודה בעניינו של עובד דתי בעיריית רעננה, נקבע כי לא ניתן להכריח עובד לעבוד ביום שבת.

 

בפסק דין זה נקבע כי יש לפרש את ההוראות החריגות לגבי עבודה בשבת בצמצום רב, ופיטורי עובד מחמת סירוב לעבוד בשבת עלולים להביא לתביעת פיצויים נגד המעסיק. במידה ומדובר בעובד חילוני, יהיה מוטל עליו להוכיח כי מדובר בעניין עקרוני ולא בסירוב חד פעמי ופתאומי.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.