www.ovdim.org.il

טיפים בתור שכר עבודה, אימתי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 10 דירוגים בציון ממוצע: 2.6 מתוך 5
טיפים בתור שכר עבודה, אימתי?
 
צעירים רבים בישראל עובדים בעסקי המסעדנות והמזון בתור טבחים, ברמנים, מלצרים, אחראי משמרת וכדומה. לא אחת, משכורתם של האחרונים מורכבת גם מטיפים. חלוקת השכר בין התשלום אשר מתקבל מהלקוח בתור תשר, ובין התשלום אשר מעביר המעסיק "על חשבונו" למלצר משתנה ממקום למקום.
 
לעיתים השכר מורכב רק מטיפים ולעיתים הוא מתחלק באופן יחסי (לדוגמא, השלמה לשכר מינימום או הפרשה לשכר מינימום המופקד בסוף החודש). מלצרים וברמנים תוהים פעם רבות האם הם זכאים לשכר מינימום מלבד הטיפים. דהיינו, האם הטיפים הינם כשכר עבודה לפי חוק שכר מינימום.
 
      קראו עוד על טיפים בעבודה:

 

הנשיא בדימוס, סטיב אדלר, דן בסוגיה זו בפסיקתו. במרכזו של פסק הדין המנחה בעניין זה נדונה השאלה האם ניתן לשלב בין חובת תשלום שכר המינימום, אשר הינה חובה בסיסית המוטלת על המעסיק מכוח חוקי המגן בעבודה, לבין תשרים אשר מתקבלים בידיהם של המלצרים והברמנים בזמן העבודה. דהיינו, האם ניתן לקבוע כי הטיפ (או התשר) הוא שכר חוקי על פי חוק שכר מינימום.
 
במקרה זה, בית הדין הארצי נדרש להכריע בין שתי גישות שונות. מצד אחד, המלצרית טענה כי מדובר בטיפים המגיעים לה ללא קשר לשכר הבסיס. מצד שני, המעסיק טען כי הטיפים סיפקו למלצרית שכר נאה, הגבוה באופן משמעותי משכר המינימום. אי לכך, טען המעסיק, אין מקום להורות לו לשלם למלצרית כספים נוספים.
 
המלצרית במקרה דנן עבדה מספר חודשים במסעדה אשר הושרש בה נוהג לפיו המלצרים משתכרים את הטיפים אשר הם מקבלים מלקוחות המסעדה, הא ותו לא. בנוסף, בעל המסעדה התחייב בפני המלצרים כי במידה והם "לא יגיעו" למינימום הקבוע בחוק, הוא ישלים להם את ההפרש.
 
עמדת החוק והפסיקה
 
תשר אשר מתקבל בידיו של מלצר או ברמן במהלך עבודתו איננו בהכרח מוחרג מהגדרתו כשכר והוא איננו בהכרח מהווה שכר עבודה. למעשה, כל מקרה נבחן לגופו ובהתאם לנסיבותיו. לדוגמא, לא ייתכן שעובד לא יזכה לתשלום כלל, או יזכה לתשלום הנמוך מהמינימום, וזאת בגלל טיפים נמוכים מלקוחותיו. מן העבר השני, מלצר אשר משתכר כ-50 שקלים לשעה מהטיפים, איננו יכול לטעון כי הוא לא הרוויח שכר מינימאלי וזכויותיו הבסיסיות הופרו.
 
      קראו עוד על זכויות מלצרים וברמנים:
 
יש אפוא להפריד בין תשר אשר המעביד יכול לשלוט עליו (לדוגמא, תשר המתקבל באירועים באופן גלובלי לכל המלצרים, או תשר אשר הלקוח משאיר במסגרת אשראי למעסיק) לבין תשר אשר המעביד אינו יכול לעקוב אחריו. על פי רוב, ככל שהמעביד יכול לשלוט יותר על התשר, כך ניתן להכיר בתשר זה כשכר עבודה.
 
מקומות עבודה רבים פועלים בדרך המשלבת בין השניים. לא אחת, המלצרים נדרשים להפריש סכומים מינימאליים מכספי הטיפים שלהם אשר משתלמים להם בסוף החודש בתור משכורת. כספים אלה הינם שכר עבודה לכל דבר ועניין, וזאת כל אימת שהם עוברים בקופת המעסיק ומדווחים כחוק.
 
כמו כן, מוטל על המעסיק להקפיד במסגרת השכר הנ"ל על תשלום זכויות סוציאליות נוספות כגון ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, מס הכנסה, שעות נוספות, שעות בימי מנוחה וכדומה.  היות ומדובר בסוגיה מורכבת, השופט שמואל צור, בפסק הדין הנ"ל, עמד על התנאים אשר מאפשרים הכרה בתשר כשכר עבודה:
 
  1. הצדדים הסכימו על כך שהתשר אשר משולם לעובד ייחשב כשכר עבודה. הסכם זו צריכה להיות מופרשת, בכתב ומושגת בגמירות דעת.
  2. הסדר הטיפים והשכר מפורט באופן ברור בהסכם. במסגרת פירוט זה יש התייחסות להתקבלות הטיפים, אופן חלוקתם, משמעות מקרים בהם הטיפים נמוכים משכר המינימום וכדומה.
  3. שכרו של העובד משני המקורות לא יכול בשום מקרה ליפול מתוך לשכר המינימום.
  4. המעביד איננו מפר את חובתו לשלם לעובד את זכויותיו הסוציאליות השונות.
 

לסיכום, אם הנך חושב כי לא שולם לך שכר אשר מגיע לך, נפגעו הזכויות שלך מומלץ לפנות אל עורכי דין העוסקים בתחום דיני עבודה וזכויות עובדים. עורך דין לדיני עבודה ידע לבחון את סיכוייך ולהמליץ על הדרכים הנכונות על מנת לממש את הזכויות שלך.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.