פגיעה בגב עקב תאונת עבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 4.8 מתוך 5 |
הפעלת מאמצים רבים כתוצאה מהרמת משא כבד, עלולה לגרום לפגיעה חמורה בגב, כגון: פריצת דיסק, בלט דיסק ושבר בחוליות. פגיעה בגב יכולה להיגרם גם בשל ישיבה ממושכת מול מחשב, חבלה בתאונה, נפילה, תנועה לא נכונה או נזק מצטבר.
עובד שנפגע בגב עלול לסבול מכאבים חזקים באזור הגב והצוואר, הוא עלול להיות מוגבל בתנועה מסוימת במשך פרק זמן או לצמיתות, ואף עלול לסבול מכאבים במצב תנוחתי קבוע כמו בעת ישיבה או הליכה ובשל כך לאבד את כושר העבודה.
פגיעה בגב יכולה לגרום לנכות רב מערכתית ופגיעה תפקודית חמורה. פגיעה בעמוד השדרה יכולה לבוא לידי ביטוי בשבר של חוליה, פריצת דיסק או תזוזה של חוליה. כאשר נגרם נזק עצבי פגיעה בגב יכולה לגרום גם לקשיי תפקוד עם הידיים, להירדמות הרגלים, לפגיעה אורולוגית ועוד. במקרים חמורים, עלולה להיגרם נכות רפואית מצטברת גבוהה מאוד עם פגיעה תפקודית קשה.
קביעת אחוזי נכות בגין פגיעה בגב
במקרים מסוימים ניתן להוכיח שהפגיעה בגב היא תאונת עבודה, ולקבל מהמוסד לביטוח לאומי פיצויים וקצבאות שונות בהתאם לחומרת הנזק. אחוזי הנכות בגין פגיעה בגב נקבעים בהתאם למידת הגבלות התנועה ובהתאם למיקום הפגיעה, ולפי הנכות האורתופדית והנכות הנוירולוגית.
כדי שהאירוע יוכר כתאונת עבודה, הפגיעה בגב צריכה להתרחש תוך כדי ועקב העבודה, ולא כתוצאה מעבודה ממושכת, מכיוון שפגיעה בגב לא מנויה במסגרת הרשימה הסגורה של מחלות מקצוע במסגרת תקנות ביטוח לאומי. ואולם בנסיבות מיוחדות הפסיקה נוטה להכיר בפגיעה בגב כתאונת עבודה אצל נהגים מקצועיים, אשר במסגרת תפקידם נוהגים בדרך קבע בכבישים משובשים ובדרכי עפר. כמו למשל: נהגי טרקטור, נהגי משאיות, נהגי הובלה ונהגי אוטובוס.
הכרה בדרך של מיקרו טראומה בפגיעה בגב
כאשר פגיעה בגב נגרמת כתוצאה מפעולות של הרמת משאות כבדים ומפעולות חוזרות של מאמץ, היא יכולה להיות מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי על פי תורת המיקרו טראומה. הפגיעה נפוצה בעיקר אצל סבלים, נהגי משאיות כבדות, למי שעובד עם כלים רוטטים ועוסק בעבודות שונות הדורשות כיפוף ויישור חוזר של הגב.
כדי להכיר בתאונת עבודה בדרך של מיקרו טראומה, יש להוכיח קשר סיבתי לכך שפגיעות זעירות חוזרות במסגרת ביצוע התפקיד, עקב גורם חיצוני או עקב פעולה חוזרת, הסבו לנפגע נזק זעיר עד שהצטברות נזקים, גרמו לנזק ממשי הפוגע בכושר העבודה.
תביעה לתשלום דמי פגיעה וקצבת נכות
לצורך הכרה בפגיעת גב כתאונת עבודה, נדרש העובד שנפגע לפנות לסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו, ולהגיש תביעה לתשלום דמי פגיעה. לשם כך עליו להוכיח כי אינו מסוגל לעבוד עקב הפגיעה על פי אישור רפואי, וקיים קשר סיבתי בין הפגיעה בגב לתנאי העסקתו.
במקרה שהפגיעה הוכרה כתאונת עבודה, הנפגע רשאי להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות. בעת הגשת התביעה, הוועדה הרפואית רשאית לבדוק את עברו הרפואי של הנפגע באמצעות מומחה רפואי. אם קיים תיעוד רפואי טרם התאונה הכולל תלונות על כאבי גב, בדיקות גב וכדומה, סביר להניח כי המומחה יאתר אותו ואף עלול לטעון כי הנזק נובע ממצב קודם ולא מהאירוע עצמו.
לאחר עיון במסמכים הרפואיים ובדיקות גופניות על פי מידת הצורך, תקבע הוועדה הרפואית את אחוזי הנכות האורתופדית והנכות הנוירולוגית, בהתאם לחומרת הממצאים, למידת ההגבלה ומיקום הפגיעה. נפגע שהוכר כנכה עבודה עשוי להיות זכאי לקצבת נכות או למענק מביטוח לאומי. במידה שתביעתו של הנפגע להכרה בפגיעה בגב כתאונת עבודה נדחתה על ידי פקיד התביעות, הנפגע רשאי להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה.