www.ovdim.org.il

הרעת תנאים ופיצויי פיטורין

דרגו את המאמר
  התקבלו 107 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5
הרעת תנאים ופיצויי פיטורין

 

התפטרות בעקבות הרעת תנאים מוחשית בתנאי העבודה
 
עובד שהתפטר בעקבות הרעה מוחשית וממשית בתנאי העבודה, כמו קיצוץ בשעות העבודה, או שינוי ביחסי עבודה ולא ממשיך לעבוד באותם התנאים, כפי שהיה מורגל בהם, זכאי לקבל פיצויי פיטורין.
 
ישנם עובדים שזוכים ליחס מבזה ומשפיל מצד המעביד, לאחר שנים ארוכות של נתינה ומסירות. העובדים המבולבלים, שלא קיבלו שום התרעה ואינם יודעים מהיכן נובע השינוי ביחס, חשים נבגדים ופגועים ולעיתים מחליטים לעזוב את מקום העבודה ולהתפטר.
לאחר ההתפטרות מגיעים אותם עובדים אל המעסיק, על מנת לקבל פיצויי פיטורים, אך נענים בסירוב מתוך טענה כי התפטרו על דעת עצמם ולא מגיע להם שום פיצוי, למרות הוותק והעבודה הקשה.
 
מטרת החוק היא למנוע מצב בו המעסיק יתחמק מזכות העובד לתשלום פיצויי פיטורים, על ידי הצרת הצעדים והרעה בתנאים של העובד, עד כדי שלא תיוותר לו ברירה והוא יאלץ להתפטר בבושת פנים.
 
כיצד נדע לזהות הרעת תנאים ?
 
אי תשלום תוספות: מעביד שאינו משלם לעובדים תשלומים המגיעים לו על פי הדין כמו ביטוח לאומי, תוספות יוקר, דמי חופשה וחג, דמי הבראה, רשאי עובד להתפטר בגין חוסר רצון להמשיך לעבוד בתנאים פחותים ולא ניתן לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתובנסיבות אלה. 

יחס מבזה מצד המעביד :מעסיק שנוהג להשפיל ולבזות את עובדיו, והם מתפטרים בעקבות היחס זכאים לקבל פיצויים, בדיוק כמו במקרה פיטורים.
 
פיגור בתשלום המשכורת: עיכוב או איחור של תשלום המשכורת בין אם נעשה בכוונת זדון, בין אם בתמימות דעים, נחשב להרעה מוחשית בתנאי העבודה, והתפטרות הבאה בעקבותיו תיחשב כפיטורין.

שינוי חוזה עבודה או צו הרחבה: תנאים ירודים או פחותים מאלה שנקבעו בחוזה העבודה, או צו הרחבה הפוגע בתנאים הקיימים, נחשביםכהרעה בתנאי עבודה.
 
הפחתת שכר: שלילת זכאות לשכר, אפילו אם נעשתה בהסכמת העובד אינה חוקית לאכיפה. עם זאת, בית המשפט  קבע כי כאשר מתבצע שינוי בסדרי העבודה ונהליה, שלא נעשה כדי לפגוע בתנאי העבודה או מטעמים פסולים, אין לראות בשינוי הרעה מוחשית של תנאי העבודה. 
 
שינוי מקום עבודה:כאשר העברת מקום העבודה היא לתקופה בלתי מוגדרת, קיימת תחושה של חוסר יציבות, לגבי מקום העבודה הקבוע ולגבי זמן העבודה במקום המעבר. שינוי זה נחשב להרעה בתנאים.  
 
שינוי זמני העבודה: דין שינוי יסודי, בדומה לשינוי במקום, מהווה הרעה מוחשית. כך למשל, כשהמעביד מודע כי הוסכמו שעות עבודה מראש, שינוי כזה יפריע לעובד לקיים להשיג הכנסות נוספות, או למלא התחייבויות אחרות.
 
שינוי בהיקף עבודה:שינוי מהותי בהיקף העבודה,שניתן להוכיחו יכול להוות הרעה בתנאים. 
 
שינוי בתנאים הנלווים: כאשר המעביד מתכחש לתנאים נלווים כמו מקום מגורים, או רכב, והתחייב עליהם בחוזה העבודה, הוא גורם להרעה מוחשית. 

פגיעה במעמד המקצועי: במידה והתרחשה פגיעה באופן קיצוני ורציני במעמד המקצועי, ללא קשר לשינוי בשכר, בין אם לטובה או לרעה, היא מהווה הרעה מוחשית.
 
פסיקת בית הדין
 
פיצויי פיטורין בגין התפטרות אינם מובנים מעליהם ולא ניתנים באופן אוטומטי. בית המשפט קבע בעשרות מקרים, כי לעיתים העובד מיהר להתפטר, רק בכדי לזכות בפיצויי פיטורים.
אך אם מצא לנכון בית המשפט כי סיבת ההתפטרות אכן נבעה מהרעה בתנאים, וקיים קשר סיבתי בין תנאי העבודה להתפטרות, העובד זכאי לקבל את כספי הפיצויים.
 
רגע לפני ההתפטרות
 
מאחר ופיצויי פיטורים לא בטוחים בעקבות ההתפטרות, יכול עובד שתנאי עבודתו שונו מסיבות אלו או אחרות, ליידע את המעביד, כי חלה הרעה בתנאיו לפי החוק, והוא מבקש מהמעביד לחזור בו. או להמשיך לעבוד כרגיל ובמקביל לתבוע את המעסיק בבית הדין לעבודה. 
 
בכל מקרה, מומלץ להיעזר בסיוע משפטי, על מנת לקבוע האם מדובר בהרעת תנאים ויש סיכוי לקבל פיצויים. 
לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.