www.ovdim.org.il

האם המעסיק רשאי לפדות את כספי הפיצויים של עובד שהתפטר מפוליסת מנהלים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עובדת בחברה למשלוחים שהתפטרה לאחר 11 שנים, עתרה לבית הדין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו בתביעה למתן צו הצהרתי, לפיו המעסיק, אשר משך את כספי הפיצויים, בסך של 76,000 שקלים, הצבורים לטובת העובדת בפוליסת מנהלים, ישיב את הכספים לקופת גמל, או לחילופין עתרה לחייב את המעסיק לשלם לה פיצויים בסכום זה.

 

התובעת עבדה קרוב ל- 11 שנים, בחברה בינלאומית פרטית העוסקת בתחום המכס והמשלוחים. בסוף חודש נובמבר 2010, העובדת התפטרה מרצונה, ולא קיבלה מהמעסיק פיצויי פיטורין.

 

בין הצדדים מעולם לא נחתם הסכם עבודה

 

במהלך כל שנות עבודתה בחברה לא נחתם בין הצדדים הסכם העבודה המסדיר את תנאי העסקתה, עם זאת כשנה לאחר שהחלה בתפקידה, נפתחה על שמה פוליסת מנהלים. לאחר התפטרותה, סירב המעסיק לשחרר את כספי הפיצויים שעמדו לזכותה, ומשך לטובתו את מרכיב הפיצויים בסך של 76,000 שקלים.

 

התובעת טענה כי על פי סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורין, וגם על פי סעיף 23 לחוק הגמל, הסכומים שהופרשו לביטוח לא יוחזרו למעסיק, גם במקרה של התפטרות, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי, או בחוזה עבודה אישי.

 

במקרה של התובעת, אין תחולה להסכם קיבוצי, ואין הסכם המאפשר החזרת הכספים, על כן לטענתה, המעסיק אינו רשאי למשוך את כספי הפיצויים מקופת הקצבה, והוא נדרש להשיב את מלוא הסכום.

 

המעסיק טען כי הוא רשאי לפדות את הכספים במקרה של התפטרות

 

מנגד טען המעסיק כי יש לדחות את התביעה, מאחר ותנאי הפוליסה הכלליים של חברת הביטוח, מאפשרים לו לפדות את כספי הפיצויים במקרה של התפטרות המבוטח.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, קבע בית הדין כי כאשר הסכום בפוליסת מנהלים מיועד לביטוח קצבה, ולא נקבע בחוזה בין הצדדים כי הסכומים ניתנים להעברה או להחזרה, הם שייכים לעובד, ללא תלות בנסיבות סיום העבודה. עוד הוסיף כי על מנת לאפשר למעסיק למשוך חזרה את הכספים שהופקדו על ידו כפיצויי פיטורין, יש צורך בהסכם מפורש.

 

לפיכך למרות שהעובדת התפטרה, בנסיבות שאינן מזכות אותה בתשלום פיצויי פיטורין, אין בהכרח נגזרת המסקנה כי המעסיק זכאי לפדות את ההפרשות בגין הפיצויים, אשר הופרשו לביטוח המנהלים לפוליסה.

 

המעסיק ישיב לעובדת את כספי הפיצויים בסך של 76,000 שקלים

 

בסופו של דבר קבע בית הדין כי בהעדר הסכם קיבוצי, או כל חוזה מפורש אחר בין הצדדים, המעסיק לא היה רשאי למשוך בחזרה את כספי הפוליסה, אשר נצברו לזכות העובדת למטרת קצבה, על כן קיבל את התביעה.

 

מכיוון שלא ניתן כיום להשיב את כספי הפיצויים לפוליסה, נקבע כי המעסיק ישלם ישירות לתובעת את סכום הפיצויים בסך של 76,000 שקלים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית. עוד נקבע כי מאחר ומדובר בשאלה משפטית שהיתה טעונה הכרעה של בית הדין, כל צד יישא בהוצאותיו.

 

ס"ע 18642-06-11

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.