www.ovdim.org.il

משיכת כספי פנסיה לפני גיל פרישה, האם אפשרי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5

משיכת כספי פנסיה הנמצאים בקרנות פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל, לפני שהעובד הגיע לגיל הפרישה שהוא כיום 67 לגברים ו- 62 לנשים, נחשבת למשיכה שלא כדין, אשר חייבת בקנס של 35% על כל הסכום המצוי החיסכון, אלא במקרים קיצוניים כאשר העובד או בן משפחתו סובלים מבעיה בריאותית קשה או שמצבו הכלכלי של העובד קשה.

 

משיכת כספי פיצויים

 

הכספים בפנסיה מחולקים לשניים: כספי תגמולים וכספי פיצויים. כספי התגמולים הם הכספים שהעובד והמעסיק מפרישים מדי חודש לקרן הפנסיה, כדי להבטיח את תשלום הקצבה החודשית בפרישה, ומשיכה של כספי תגמולים כסכום חד פעמי חייבת במס של 35% או בגובה המס השולי, הגבוה מבין השניים.

 

את כספי הפיצויים ניתן למשוך עד תקרת הפיצויים הפטורה ממס ללא תשלום מס. תקרת הפיצויים הפטורה ממס מורכבת משכר עבור כל שנת עבודה או תקרה שאותה קבע מס הכנסה, הנמוך מבין השניים.

 

נכון לשנת 2018 תקרת הפיצויים עומדת על סך של 12,230 שקלים עבור כל שנת עבודה. ואולם, במקרים שבהם השכר נמוך מהתקרה השנתית, רשאי פקיד השומה להגדיל את הפטור המגיע על כספי הפיצויים עד משכורת וחצי עבור כל שנת עבודה.

 

משיכת כספי הפנסיה מתוקף עזיבת מקום העבודה

 

כספי פנסיה נועדו לגיל פרישה ומשיכתם לפי הזמן פוגעת בחיסכון העתידי לפנסיה ואף החלטה שגויה עלולה לגרום נזקים כספיים עצומים לפנסיה. על פי דיני העבודה, כל עובד חייב לחסוך לפנסיה, וכאשר קיים לעובד חיסכון פנסיוני, במקרה של סיום עבודה אחת, עקב פיטורין או התפטרות, ותחילת עבודה אחרת, נדרש המעסיק החדש להתחיל לחסוך עבור העובד לפנסיה בתוך שלושה חודשים ממועד תחילת העבודה.

 

עובד אשר סיים לעבוד במקום אחד ומעוניין למשוך את החיסכון הפנסיוני שהצטבר בקופה, בכפוף לתשלום מס, נדרש להמתין כחצי שנה עד שהמעסיק יתחיל לחסוך עבורו לפנסיה. כמו כן, אם המעסיק חסך לעובד במסגרת פנסיית חובה והעובד מבקש למשוך את כספי הפנסיה בסיום העבודה, המעסיק רשאי לבקש בחזרה את כספי הפיצויים שאותם הפקיד לתכנית הפנסיה.

 

עובד המעוניין לבצע משיכת פנסיה לפני הזמן עם תשלום מס נלווה, צריך לקבל מכתב שחרור מהמעסיק אם הוא מעוניין למשוך גם את כספי הפיצויים. עליו לפנות ישירות לחברה המנהלת את הקרן ולמלא טפסים ולאחר מכן עליו להמתין חודשים ספורים עד להעברת הכספים לחשבון הבנק.

 

כספי תגמולים בקרן הפנסיה

 

קרן פנסיה מציעה לעובד מספר מסלולים מובנים של חיסכון פנסיוני עם ביטוח למקרה מוות ולמקרה של אובדן כושר עבודה, וכל מבוטח רשאי לבחור בין המסלולים השונים שהקרן מציעה. קצבת הפנסיה החודשית המשולמת לעובד לאחר פרישתו לגמלאות, נקבע על פי הסכומים שחסך העובד במהלך התקופה שעבד והפריש כספים לקרן, הרווחים שנצברו עקב השקעת הכספים, חישובים אקטוארים על בסיס תוחלת החיים ועוד. הכספים המופקדים בקרן הפנסיה מוגנים מפני הטלת עיקולים, כל עוד הם נמצאים בקופה ולא נמשכו בידי העובד.

 

כספי התגמולים הם הכספים שהעובד והמעסיק הפקידו מידי חודש, במטרה להבטיח את הפנסיה החודשית בעת פרישה מהעבודה. משיכת כספי תגמולים כסכום חד פעמי לפני שהעובד הגיע גיל פרישה חייבת במס של 35% או בגובה המס השולי, הגבוה מבין השניים. עם זאת, ישנם מקרים שבהם העובד רשאי למשוך את כספי התגמולים בפטור ממס.

 

משיכת כספי תגמולים ללא קנס

 

ניתן למשוך את כספי הפנסיה לפני הזמן, ללא תשלום מס במקרה של מוות של העובד. במצב זה רשאים המוטבים של המבוטח למשוך את הכספים כסכום הוני עם זכאות מס של 100%. ואולם בקרן פנסיה שארים לא ניתן למשוך את הכספים והמוטבים יוכלו לקבל קצבה חודשית מקרן הפנסיה.

 

כמו כן, פטור ממס ניתן אם לעובד או לבן משפחה קרוב נקבעה נכות קבועה בשיעור של לפחות 75%, או אם לשני בני הזוג אין הכנסה חודשית העולה על שכר המינימום. אם לבני הזוג יש ילדים מתחת לגיל 18, ניתן להגיע להכנסה חודשית של פעמיים שכר המינימום. וגם כאשר ההוצאות הרפואיות של המבוטח או קרוב משפחתו מגיעות למחצית מהכנסתו השנתית.

 

מבוטח שעומד באחד מהתנאים האלה, יכול למלא טופס 159 או טופס 159א של מס הכנסה במעמד משיכת הכספים, שהם הטפסים שבאמצעותם מצהירים בפני נציגי הקרן על עמידה בתנאים המזכים בפטור של משיכת כספי התגמולים.

 

ישנם מקרים נוספים שבהם ניתן לקבל הקלה או פטור ממס על הפיצויים, כמו במקרה של משיכת כספים שנחסכו בקרן הפנסיה לפני שנת 2000, אשר ניתן כסכום חד פעמי על סמך הצהרה אם התקיים אחד משלושת התנאים הבאים: סיום עבודה ותקופת חיפוש עבודה מעל חצי שנה, סיום עבודה ומעבר לעיסוק כעצמאי ומעבר למעסיק חדש אשר לא ביטח את העובד בביטוח פנסיוני לתקופה של שנה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

קבל הצעה לקרן פנסיה / קופת גמל
שם + משפחה
נייד
דוא"ל
אני מחפש:
שלח

פסקי דין וחדשות - קרן פנסיה

בנק ישראל מפרסם דו"ח לפיו כ-40% מהמבוגרים בישראל אינם מחזיקים חיסכון פנסיוני... 

האם המעסיק מפריש פנסיה ומדוע השכירים בישראל אינם יודעים את התשובה לשאלה זו? 

האם האוניברסיטה כפופה להוראותיו הדווקניות של חוק יסודות התקציב, או שמא נתון לה חופש אקדמי מבחינת קביעת משכורות ותנאי שכר? 

מרבית הישראלים אינם מקפידים על חיסכון ארוך טווח, ואזרחים רבים לא מסוגלים להפגין בקיאות בסיסית במונחים פיננסיים... 

עמותת "הקואליציה האזרחית" וד"ר הראל פרימק הגישו עתירה לבג"צ בגין "אפליה בין שכירים ועצמאים במשק הישראלי"... 

בית המשפט העליון ביטל הליך ייצוגי שהוגש כנגד המדינה בגין ניכוי פרמיות ביטוח מגמלת גמלאי צה"ל... 

האם עובד יכול לתבוע בגין אי הפרשה למבטחים לפי הסכם קיבוצי? כיצד בית הדין לעבודה יפצה אותו לאחר עשר שנים שלא העדר הפרשה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.