www.ovdim.org.il

עובד מקומי ישראלי

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עובד מקומי ישראלי, מיהו?


פעמים רבות צריכים מעסיקים ישראליים להעסיק עובדים במדינה זרה. מעסיקים אלו יכולים להיות נציגויות מדינה ברחבי העולם (כגון משרד החוץ, משרד האוצר, משרד הביטחון), מוסדות ציבוריים שאינם המדינה (לדוגמא, הסוכנות היהודית) או גופים עסקיים (חברות תעופה, גופי היי-טק). עובדים אלו מועסקים לפרקי זמן קצרים או על בסיס חוזי עבודה.


בעיקרו של דבר, עובדים ישראלים המועסקים מעבר לים או במדינה זרה מוכרים בשני מעמדות שונים זה מזה – שליחים ועובדים מקומיים. השליחים הינם עובדים ישראלים של המעסיק המגויסים בישראל ומיועדים לשליחות מטעם המעסיק במדינה הזרה.


השליחים הינם אזרחים או תושבים ישראלים אשר על העסקתם חלים על פי רוב דיני העבודה הישראליים. לדוגמא, תנאי שכר ישראלים, תשלום מס הכנסה, תשלום ביטוח לאומי וכדומה. דוגמא מובהקת לעובדים אלו הינה – עובדי הסגל הדיפלומטי של משרד החוץ.


העובדים המקומיים הינם עובדים שהינם אזרחים של מדינת השירות המתקבלים לשירות המעסיק הישראלי במדינתם. תנאי ההעסקה של עובדים אלו מעוגנים בדין המקומי והם זכאים לזכויות הסוציאליות בהתאם למדינתם. לדוגמא – נהג מקומי בשגרירות ישראל בגרמניה.

 

בין שליח לעובד מקומי


עם השנים, נוצר צורך ליצור מעמד עובדים נוסף שהינו למעשה מעמד ביניים בין העובדים המקומיים לבין השליחים. עובדים אלו הינם מועסקים אשר נמצאים במדינה הזרה מכוח עצמם (למשל לצורך לימודים גבוהים) ומעוניינים לעבוד תחת מעסיק ישראלי. עובדים אלו מועסקים לתקופה קצובה, בדרך כלל בתפקידים כגון ביטחון, קניינן, שירות וכדומה. לצורך כך, נוצר מעמד נוסף הקרוי – עובד מקומי ישראלי.


עובד מקומי ישראלי, עמ"י, הינו עובד אשר הוא שונה משליח משום שאינו עובד מדינה מן המניין והוא מגויס לתפקידו במדינת השירות בחו"ל. כמו כן, עובדים אלו שונים מן העובדים המקומיים משום שהם אינם מועסקים על בסיס הדין המקומי אלא בהתאם לתנאים מיוחדים אשר מקורם בדין הישראלי. עובדים מקומיים ישראליים משלמים גם מיסים לרשויות המס והבריאות בישראל.


נשיא בית הדין הארצי לעבודה, כבוד השופט סטיב אדלר, כתב בפסק הדין בעניין זה:

מעמד של עמ"י הינו מעמד מיוחד הנמצא בתווך שבין עובד מדינה מן המניין הנשלח לביצוע עבודתו בחו"ל (שליח), לבין עובד מקומי שהוא אזרח מדינת השרות בחו"ל המועסק על פי הדין המקומי. עובד המועסק במעמד של עמ"י מגוייס לתפקידו בחו"ל ולכן אינו "שליח", אך הוא שונה מעובד מקומי רגיל בכך שעל העסקתו חל החוק הישראלי.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יחסי עובד מעביד

השוחט זומן לשיחה עם המנהל ובסופה נמסר לו מכתב פיטורין, אולם מנגד טען המעסיק כי התובע בחר להתפטר מרצונו החופשי.  

עובדת זרה ממולדובה שהועסקה כמטפלת סיעודית לנכה בעלת שיתוק מוחין, הגישה תביעת פיצויים נגד המעסיקה.  

המעסיקים תבעו את העובדים בגין עוולת לשות הרע, בעקבות פרסומים פוגעניים בדף הפייסבוק שלהם.  

התובעת עבדה ברשת למוצרים לעיצוב הבית ומתנות, במשך שבע שנים. בתחילה כמוכרת שכירה ובהמשך כמעצבת עצמאית. מהן זכויותיה לאחר הפסקת היחסים? 

מנהל העבודה פוטר לאחר חודש וחצי, ללא שימוע ובניגוד לתנאי החוזה, לכן הגיש תביעה כנגד המעסיק.  

מורה ליוגה שפוטרה בשל הרעה בתנאים, הגישה תביעה על מנת שתקופת עבודתה כעצמאית תוכר כתקופה של יחסי עובד ומעביד. 

רופאת השיניים טענה כי היא עבדה כשכירה במרפאת שיניים, מנגד טענה המרפאה כי היא הועסקה כעצמאית. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.