פיטורים ללא היתר של עובדת בטיפולי פוריות, מתי ניתן לקבל פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 9 (ה) לחוק עבודת נשים קובע איסור לפטר עובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות טיפולי פוריות, אלא אם ניתן לכך היתר מתאים מהממונה על חוק עבודת נשים. יובהר כי הממונה לא תתיר פיטורים אשר לפי דעתה קשורים לטיפולי הפוריות או להיעדרות מהעבודה שנובעת מהם.
יש לציין כי בתקופה המוגנת מפני פיטורים למעסיק אסור לפגוע בהכנסות העובדת ובהיקף משרתה אלא בכפוף לקבלת היתר מתאים.
למעסיק אסור לפטר עובדים שנעדרו מהעבודה בעקבות טיפולי פוריות ללא היתר מתאים
לפי החוק, למעסיק אסור לפטר עובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות טיפולי פוריות, כולל הפריה חוץ גופית במשך התקופה שבה הם נעדרו מהעבודה ובמשך 150 יום לאחר תום ימי ההיעדרות, בכפוף לעמידתם בשלושה תנאים.
תנאי אחד הוא שטרם חלפו שנתיים מהיום הראשון להיעדרות של העובדים מהעבודה. תנאי נוסף הוא כי מדובר בטיפולי פוריות לקראת 2 לידות לכל היותר במהלך תקופת ההעסקה אצל אותו מעסיק או שמדובר בטיפולים לקראת 2 לידות מבן/בת הזוג הנוכחי/ת. ואילו התנאי השלישי הוא כי העובדים הודיעו מראש למעסיק על היעדרותם והציגו בפניו אישור רפואי מתאים.
המעסיק יוכל לפטר עובדת שעוברת טיפולי פוריות במהלך תקופה זו אם הגיש בקשה מתאימה להיתר מהממונה על חוק עבודת נשים, והממונה החליטה לקבל את הבקשה.
איסור פיטורים במהלך טיפולי פוריות תקף רק בנוגע לעובדים שעוברים את טיפולי הפוריות
איסור הפיטורים חל אך ורק על עובדים שעוברים את טיפולי הפוריות ולא על בני/בנות זוגם. אם עובד נאלץ להיעדר מהעבודה לצורך קבלת טיפול פוריות הוא מחויב להודיע על ההיעדרות מראש למעסיק ולהציג בפניו אישור רפואי בנוגע לטיפול. אם העובד לא נעדר מהעבודה אך פוטר מהעבודה במהלך טיפולי הפוריות, הוא מחויב להודיע למעסיק על הטיפולים תוך 3 ימי עבודה ממועד מתן הודעה מוקדמת לפיטורים. נוסף על כך, העובד מחויב למסור למעסיק אישור רופא תוך 14 יום ממועד ההודעה המוקדמת על הפיטורים, או ממועד הפיטורים אם לא ניתנה לעובד הודעה מוקדמת.
עובדת שפוטרה בניגוד לחוק רשאית להגיש תביעה נגד המעסיק לבית הדין האזורי לעבודה ולהגיש נגדו תלונה אל יחידת האכיפה של חוקי העבודה. מעסיק שפיטר עובדת בניגוד להוראות החוק צפוי להיענש באמצעות עיצום כספי.
מעסיק יפצה עובדת שפוטרה מהעבודה במהלך טיפולי פוריות בסך של כ-40 אלף שקלים
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל לאחרונה תביעה שהגישה עובדת נגד מעסיקה לאחר שפיטר אותה בזמן שקיבלה טיפול פוריות ובעקבות סגירת העסק במשבר הקורונה, מבלי שקיבל היתר לכך מהממונה על חוק עבודת נשים. השופט קבע שהמעסיק ישלם לעובדת פיצויים בסך של כ-40 אלף שקלים מאחר שפיטר אותה בזמן שהייתה בטיפולי פוריות מבלי שקיבל לכך היתר מהממונה על עבודת נשים.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, האישה עבדה כמוכרת ומנהלת חנות לממכר משקאות החל מתאריך 1.10.16 ובחודש יולי בשנת 2020 היא התחתנה והחלה בטיפולי פוריות. בתאריך 21.9.20 העובדת הוצאה לחל"ת עקב התפשטות נגיף הקורונה ומעסיקה קיבל היתר מתאים לכך מהממונה על חוק עבודת נשים בתאריך 1.10.20.
בתאריך 5.10.20 המעסיק מסר לעבודת מכתב באשר להפסקת עבודתה. המעסיק הגיש בקשה נוספת לממונה לקבלת היתר לפיטורי העובדת ואילו הממונה דחה את בקשתו בנימוק שהוא לא עשה את כל המאמצים כדי להימנע מפיטורי העובדת. המעסיק הציע לעובדת לשוב לעבוד בחנות במתכונת מצומצמת אך העובדת סירבה לשינויים בתנאי העסקתה.
העובדת טענה כי פוטרה מעבודתה בעת שהייתה בטיפולי פוריות מבלי שמעסיקה קיבל היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. נוסף על כך, העובדת דרשה פיצוי בגין פיטורים שלא כדין שנעשו בהיעדר שימוע, פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד על תנאי העסקתו, פיצוי בגין חלף הודעה מוקדמת והפרשי פדיון חופשה.
המעסיק הכחיש את כל טענותיה של העובדת
מנגד, המעסיק הכחיש את כל טענותיה של העובדת. לטענת המעסיק, האישה כלל לא פוטרה מהעבודה אלא התפטרה. עוד נטען כי המעסיק סיכם עם העובדת על חזרתה לעבודה אך היא חזרה בה מהסיכום ולא שבה לעבודה. על כן, נטען שיש לראות בעובדת כמי שבחרה בעצמה לעזוב את העבודה.
לאחר שבחן את כלל העדויות והראיות השופט קבע שהעובדת פוטרה מהעבודה ולא התפטרה בתאריך 5.10.20. השופט הוסיף כי לפי חוק עבודת נשים, ההגנה שנתונה לפי חוק לעובדים שלא נעדרו מהעבודה עקב טיפולי הפוריות נמשכת במשך תקופת הטיפולים ובמשך תקופה של 150 ימים לאחר תחילת טיפולי הפוריות.
השופט קבע כי במקרה זה הוא שוכנע כי העובדת פוטרה בזמן שהייתה בטיפולי פוריות ומבלי שמעסיקה קיבל אישור מתאים לכך, בניגוד לחוק עבודת נשים.
בסופו של דבר, השופט פסק לעובדת פיצויי בסך 25,500 שקלים עבור פיטורים בניגוד לחוק עבודת נשים, פיצוי בסך 7,000 שקלים עבור פגמים בהליך השימוע, פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד בסך של 1,500 שקלים, פיצוי חלף הודעה מוקדמת בסך של 5,107 שקלים ופדיון ימי חופשה בסך של 637 שקלים. נוסף על כך, השופט קבע שהמעסיק ישלם לעובדת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 7,000 שקלים.
סע"ש 74130-11-20