עובדת שפוטרה במהלך טיפולי פוריות תבעה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
התובעת עבדה במשך כחמש שנים בתפקיד מפיקת כנסים בחברה העוסקת בארגון ושיווק כנסים מקצועיים בארץ ובעולם. התובעת טענה כי היא פוטרה שלא כדין במהלך ועקב טיפולי פוריות שעברה ובתוך התקופה המוגנת בחוק מפיטורין, על כן פנתה אל בית דין האזורי לעבודה בתל אביב - יפו, ודרשה פיצויים מכוח חוק שוויון הזדמנויות ולפי זכויות נשים בעבודה.
לטענת התובעת, במהלך חודש אוגוסט 2012, היא פנתה אל מנכ"לית החברה והודיעה כי היא מתחילה טיפולי הפריה חוץ גופית ובתגובה ענתה לה המנכ"לית כי היא מאחלת לה בהצלחה. אולם כשלושה חודשים מאוחר יותר, הודיעה המנכ"לית לתובעת כי בשל חוסר שביעות מעבודתה היא מפוטרת.
התובעת הזכירה במעמד זה כי היא נמצאת בטיפולי פוריות, ובתגובה החליטה המעסיקה להשהות את הודעת הפיטורין עד לקבלת מסמכים רפואיים המאשרים את הטיפולים. ולאחר יומיים העבירה התובעת אישור רפואי בנוגע לטיפולי הפוריות שלה.
התובעת פוטרה ביום למחרת היעדרותה בשל טיפול הפריה חוץ גופית
כעבור שבועיים הודיעה המעסיקה כי בעקבות ייעוץ משפטי התברר לה כי הוראות החוק הדנות בהגבלת פיטורי עובדת הנמצאת בטיפולי פוריות אינן חלות עליה, בין היתר מאחר שהאישור הרפואי אינו מהווה אישור בדבר טיפולי פוריות.
המעסיקה הציעה לדחות את פיטוריה ב - 150 ימים מהמועד שבו עברה את הטיפול, בכפוף לוויתור על כל טענה מצדה כלפי החברה בדבר הפיטורין, או לחלופין לפנות לממונה לצורך קבלת אישור לפיטורין. עקב כך התובעת המציאה אישורים רפואיים המאשרים כי עברה הפריה חוץ גופית במועד הרלוונטי, והשיבה כי היא עוברת טיפול נוסף, לכן ייתכן שיהיו איחורים והיעדרויות מצידה בהתאם לבדיקות.
בחודש ינואר 2013, עם חזרתה לעבודה לאחר הטיפולים, קיבלה התובעת מכתב פיטורין, שבו הודע לה על פיטוריה באופן מידי, בהמשך לשימוע שנערך לה לפני כחודש וחצי. התובעת טענה כי פוטרה במהלך טיפולי פוריות, בתקופה המוגנת בחוק מפיטורין, וכי לא נערך הליך שימוע תקין, לפיכך היא זכאית לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין. בנוסף טענה כי במועד פיטוריה היתה בהריון לכן דרשה פיצויים בגובה הפסד ההשתכרות שנגרם לה בפועל ממועד פיטוריה ועד סיום חופשת הלידה.
המעסיקה הכחישה כי ידעה שהתובעת עתידה להתחיל טיפולי פוריות
מנגד טענה המעסיקה כי התובעת פוטרה על רקע חוסר שביעות רצון מתמשך מתפקודה, ורק במהלך השימוע ולאחר שנמסרה ההחלטה לפטרה, העלתה התובעת לראשונה את הטענה כי היא מצויה בטיפולי פוריות, על כן הושהתה ההחלטה עד לקבלת אישורים רפואיים.
מאחר שהתובעת לא הציגה את המסמכים המתאימים, ואישור המחלה שהמציאה אינו עומד בדרישות החוק, שכן הונפק בדיעבד, אינו מהווה ראיה למעבר טיפול כלשהו ואינו חתום בידי הרופא המטפל. התובעת פוטרה בנסיבות שאינן מצדיקות פיצויים מכוח חוק עבודת נשים.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, ועיון במסמכים הרפואיים, העדיף בית הדין את גרסתה של התובעת וקבע כי אישור המחלה שהמציאה חתום בידי רופא נשים ומעיד על כך שהיא עברה בתקופה הרלוונטית טיפולי הפריה חוץ גופית.
המעסיקה תשלם לתובעת פיצויים בסך של 172,000 שקלים
בית הדין הדגיש כי על פי חוק עבודת נשים, לא ניתן לפטר עובדת שנמצאת בטיפולי פוריות במשך תקופה של 150 ימים לאחר מועד תחילת טיפולי הפוריות או טיפולי ההפריה החוץ גופית. אולם במקרה זה התובעת פוטרה בטרם הסתיימו 150 ימים מהטיפול הראשון וביום למחרת היעדרותה בשל טיפול הפריה חוץ גופית נוסף. לכן היא זכאית לפיצוי בגין הפרת החוק.
בנסיבות אלו התביעה התקבלה, ונקבע כי התובעת זכאית לפיצויים בסך של 172,000 שקלים, בגין הפרת חוק עבודת נשים והפרת חוק שוויון הזדמנויות, בגין אי עריכת שימוע כדין, הפרשי פיצויי פיטורין ודמי הודעה מוקדמת. בנוסף המעסיקה תישא בהוצאות התובעת ובשכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 15,000 שקלים.
סע"ש 10530-09-13