www.ovdim.org.il

קוסמטיקאית עצמאית דרשה פיצויי פיטורין וזכויות סוציאליות

דרגו את המאמר

קוסמטיקאית טיפלה משך כשש שנים וחצי באורחי מלון ספא בצפון הארץ. בתום ההתקשרות בין הצדדים, שהופסקה ביוזמת הנהלת המלון, דרשה התובעת להכיר בה כעובדת ולקבל בהתאם תשלום זכויות עובדים ופיצויי פיטורין.

 

מנגד טענה הנתבעת כי התובעת פעלה כעצמאית, ולא התקיימו בין הצדדים יחסי עובד מעביד, על כן היא אינה זכאית לפיצויים כלשהם. בית הדין האזורי לעבודה בנצרת נדרש להכריע בסוגיה זו.

 

התובעת הינה קוסמטיקאית בעלת ותק של מעל לשלושים שנה. מאז שנות השמונים היא מפעילה בביתה קליניקה פרטית, ורשומה כעצמאית במוסד לביטוח לאומי ובמס הכנסה. במהלך שנת 2005 היא החלה לספק במקביל לעבודתה בבית, טיפולי עיסוי קוסמטי לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות.

 

לקוחות המלון שילמו עבור הטיפולים ישירות למלון במסגרת השירותים שקיבלו, ואף הטיפולים בוצעו בשטח המלון בלבד. בנוסף התובעת העבירה הרצאות וסדנאות לאורחי המלון, בגינם קיבלה תשלום מהמלון מעבר לתשלומים ששולמו לה בעד הטיפולים.

 

שעות הטיפולים נקבעו מראש על פי הנהלת המלון

 

לאחר חודשים ספורים נחתם בין הצדדים חוזה עבודה, לפיו סוכם כי שעות הטיפולים יהיו על פי סידור עבודה מראש בהתאם לדרישות התובעת. אולם היא היתה צריכה לקבל אישור בגין היעדרותה, במידה ולא היתה יכולה להגיע למשמרת, ואף לעתים היא נדרשה להגיע למלון לישיבות צוות, כתנאי להמשך שיבוצה לטיפולים.

 

כמו כן, הציוד בחדרי הקוסמטיקה, כולל מיטות, מגבות, חלוקים ומוצרים קוסמטיים שונים לצורך הטיפולים, היו של המלון, ואף הכביסה, נעשתה באחריות המלון ועל חשבונו.

 

בשנת 2009 שונו תנאי ההסכם, לפיו התובעת הוגדרה כ"נותנת השירות", אשר לפי הגדרה זו לא מתקיימים יחסי עובד ומעביד בינה לבין המלון, והיא נדרשה לחתום על הנוסח החדש כתנאי להמשך ההתקשרות עמה. מאחר וחלק ניכר ומשמעותי מהכנסותיה היו מעבודתה במלון, היא חתמה על החוזה, ולא ניהלה משא ומתן לגבי שינוי הנוסח.

 

התובעת אינה זכאית לזכויות סוציאליות מאחר והיתה רשומה כעצמאית

 

מנגד טענה הנהלת המלון כי התובעת היתה רשומה כעצמאית, ומסרה חשבוניות מס וקבלות כנגד התשלומים עבור השירותים שהעניקה לאורחי המלון. על כן היא לא קיבלה תלושי משכורת, לא בוטחה בביטוח פנסיוני, ולא היתה זכאית לדמי הבראה, חופשה שנתית, וזכויות סוציאליות נוספות.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים ועיון בחומר הראיות, הגיע בית הדין למסקנה כי בכל תקופת ההתקשרות, העסק העצמאי של התובעת היה זניח לעומת העבודה במלון, ואף התובעת היתה כפופה להנהלת המלון, בנוגע לסידור העבודה, לחדרי הטיפולים ולציוד שעמדו לרשותה.

 

התובעת תפוצה בסך של 30,200 שקלים

 

על כן נקבע כי התקיימו יחסים של עובדת ומעסיקה, למרות העובדה כי התשלום בוצע כנגד חשבוניות. לפיכך התובעת זכאית לתשלום זכויותיה על פי החוק. ואף מאחר וההתקשרות בין הצדדים נפסקה ביוזמת הנתבעת, היא זכאית לפיצויי פיטורין ולדמי הודעה מוקדמת.

 

בסופו של דבר קיבל בית הדין את התביעה, וחייב את הנהלת המלון לשלם לקוסמטיקאית סך של 30,200 שקלים בצירוף הוצאות משפט בסך 1,000 שקלים. 

 

ס"ע 53758-06-12 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.