www.ovdim.org.il

חזרה לעבודה לאחר חל``ת: איך להתמודד עם עובד שמסרב לשוב לעבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בעת האחרונה אנו עדים לחזרה הדרגתית לשגרה לאחר תקופה של שנה בקירוב אשר במהלכה עובדים שכירים רבים הוצאו לחופשה ללא תשלום על ידי מעסיקיהם עד לחזרת המשק לשגרת חיים רגילה. כיום, לאחר שמרבית האוכלוסייה חוסנה מפני נגיף הקורונה והמשק מתחיל לשוב לשגרת חיים כמעט רגילה, מעסיקים רבים פנו לעובדיהם כדי שיחזרו לעבוד אך לא אחת נתקלו בסירוב.


סירוב זה מגיע לרוב על רקע זכאותם של העובדים לדמי אבטלה עד לחודש יוני 2021, כאשר רבים מהם מעדיפים להמשיך בחופשה ובקבלת דמי האבטלה. המצב החדש שנוצר מקשה על בעלי עסקים שמעוניינים לחזור לשגרה ולהתאושש מהתקופה הקשה עימה נאלצו להתמודד בעקבות התפשטות נגיף הקורונה בישראל וההגבלות שהוטלו עליהם בעקבותיה. כעת בעלי עסקים נאלצים להתמודד עם קושי מסוג שונה - מחסור בכוח אדם שמקשה עליהם מאוד בכל הקשור לניהול פעילות מסחרית ועסקית רגילה.


סירוב לחזור מחל"ת לעבודה


מעסיק שעובדיו סירבו לחזור לעבודה לאחר שהיו בחופשה ללא תשלום, רשאי לפטרם מהעבודה בכפוף לעריכת שימוע כדין לפני הפיטורים. עם זאת, מעסיק יכול להימנע מפיטורים במצב כזה ובמקום זה לראות בכל אחד מהעובדים הסרבנים "עובד שזנח את עבודתו" ללא סיבה מוצדקת לכך. במקרה כזה העובד ייחשב כאילו התפטר מהעבודה והמעסיק יהיה פטור מהחובה לנקוט בהליך פיטורים ולשלם לעובד פיצויי פיטורים.


על כן, במקרה שבו עובד סירב לחזור לעבודתו בתום החל"ת, המעסיק יכול לשלוח לעובד התראה שבה הוא יידע אותו כי אם לא ישוב לעבודה עד למועד שקבע, הוא ייחשב כעובד שביצע הפרת משמעת או כעובד שזנח את עבודתו.


אם המעסיק עדכן את הרשויות שעובד התפטר מעבודתו בדרך של זניחת מקום העבודה, תישלל זכאותו של העובד לקבל דמי אבטלה לתקופה של 90 ימים לכל הפחות שיחלו להימנות ממועד ההתפטרות. לנוכח טענות מעסיקים בדבר עובדים שמסרבים לחזור לעבודה מחל"ת תוך הסתמכות על דמי אבטלה, שירות התעסוקה הודיע לאחרונה כי ייבחן את הנסיבות שגרמו לעובדים לסרב לחזור מהחל"ת לצורך בחינת זכאותם לדמי אבטלה.


לאחר בדיקה, שירות התעסוקה רשאי לשלול מעובד שסירב לחזור לעבוד את זכאותו לדמי אבטלה או לאשר את המשך תשלום דמי האבטלה.


האם עובד שהתבקש לחזור מחל"ת על ידי מעסיקו יכול להתפטר בדין מפוטר?


כאשר עובד שהה בחופשה ללא תשלום לתקופה ממושכת, בייחוד אם היציאה לחל"ת נעשתה בהסכמת הצדדים, המועד להעלאת טענה בדבר הרעת תנאים והתפטרות בדין מפוטר צריך להיות בשלב מוקדם יותר ולא בשלב שבו המעסיק מבקש מהעובד לחזור לעבודה. הצעת המעסיק לשוב לעבודה אינה מהווה הרעת תנאים אלא דווקא מבטלת כל טענה בדבר הרעת תנאים. לפיכך, עובד ששהה בחל"ת במשך תקופה ארוכה ייחשב כעובד שהסכים בהתנהגותו לשהות בחל"ת כך שכל טענה מאוחרת שלו ביחס להרעת תנאים נגד המעסיק תיחשב כטענה שמועלית בחוסר תום לב.


אם מעסיק ביקש מעובדו לחזור לעבוד והעובד סירב לעשות זאת, המעסיק יוכל להגיע עם העובד להסכמה כי תקופת היעדרותו מהעבודה אחרי תום החל"ת תהיה על חשבון ימי חופשה שצבר לטובתו. לחילופין, העובד יכול לבקש מהמעסיק לאפשר לו לעבוד מהבית או לחילופין להאריך לו את החל"ת.


מעסיק רשאי להחזיר לעבודה חלק מעובדיו לאחר חל"ת


כאשר העקרונות שמנחים את המעסיק ביחס להחזרת עובדים מחל"ת נוגעים לתפעול העסק ונחשבים לענייניים, הוא יכול להחזיר רק חלק מהעובדים לעבודה. עם זאת, המעסיק מחויב לשקול מספר שיקולים שכוללים שוויון במקום העבודה, צורכי העבודה ועוד.


מהן זכויותיו של עובד שמחליט להתפטר מהעבודה לאחר שסירב לחזור מחל"ת?


כאשר עובד מחליט לא לשוב לעבודה לאחר חל"ת ולהתפטר, הוא יהיה זכאי לבצע גמר חשבון מול המעסיק אשר כולל בין היתר, תשלום הפרשי דמי הבראה, פדיון ימי חופשה צבורים ושחרור הכספים הצבורים שלו בקרן הפנסיה.


ייתכנו מקרי קיצון שבהם לעובד אכן יש סיבה מוצדקת שלא לחזור לעבודה כגון עובדים שמצויים בקבוצת סיכון ואינם מורשים להתחסן נגד נגיף הקורונה. במצב כזה העובד יכול לטעון שאינו מסוגל לחזור לעבודה מהחל"ת, ולהגיע להסכמה עם מעסיקו בדבר מציאת חלופה להגעתו הפיזית למקום העבודה.

 

 

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.