פיטורי עובד עקב שיקולים זרים שהוסתרו מפניו, מתי ניתן לקבל פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
יטורי עובד משיקולים זרים שהוסתרו מפניו מהווים פגיעה חמורה בזכויותיו ובכבודו. בתי הדין לעבודה רואים בחומרה מצבים בהם מעסיק מציג בפני העובד נימוקי פיטורים שאינם משקפים את הסיבה האמיתית לסיום העסקתו. התנהלות זו פוגעת בעקרונות תום הלב וההגינות המוגברת החלים ביחסי עבודה ומהווה עילה לפסיקת פיצויים.
שיקולים זרים מובהקים
בפסיקה הוכרו מספר סוגים של שיקולים זרים המצדיקים פסיקת פיצויים. שיקולים אלה כוללים פיטורים על רקע התארגנות עובדים או פעילות ועד, כאשר המעסיק מציג סיבות ענייניות לכאורה כגון צמצומים או חוסר שביעות רצון מתפקוד העובד. כמו כן, פיטורים בשל הגשת תלונה או תביעה נגד המעסיק, כאשר מוצגות סיבות אחרות לפיטורים. שיקולים זרים נוספים כוללים פיטורים על רקע היריון שהוסתר תחת טענות של אי התאמה, או פיטורים על רקע גיל או מצב משפחתי המוסווים כפיטורי צמצום.
נטל ההוכחה
הפסיקה קבעה כי נטל ההוכחה בתביעות מסוג זה הוא מוגבר אך מדורג. בשלב ראשון, על העובד להציג ראשית ראיה לקיומם של שיקולים זרים. לאחר מכן, עובר הנטל למעסיק להוכיח כי הפיטורים נעשו משיקולים ענייניים וכשרים. בתי הדין מכירים בקושי הראייתי המובנה העומד בפני העובד, שכן לרוב השיקולים האמיתיים נמצאים בידיעת המעסיק בלבד.
ראיות נסיבתיות
בתי הדין מאפשרים הוכחת שיקולים זרים באמצעות ראיות נסיבתיות. סמיכות זמנים בין אירוע מסוים לבין הפיטורים עשויה להוות אינדיקציה לקיומם של שיקולים זרים. למשל, פיטורים בסמוך להצטרפות לוועד עובדים או להגשת תלונה. שינוי פתאומי ביחס המעסיק לעובד, שינוי בהערכות תקופתיות ללא הצדקה, או סתירות בגרסאות המעסיק לגבי סיבת הפיטורים, עשויים אף הם לתמוך בטענה לקיומם של שיקולים זרים.
גובה הפיצויים
בתי הדין פיתחו מדרג של פיצויים בהתאם לחומרת ההתנהלות ונסיבות המקרה. במקרים של הסתרת שיקולים זרים הפוגעים בזכויות יסוד, כגון פיטורי עובדת בהיריון תוך הסתרת הסיבה האמיתית, נפסקים פיצויים משמעותיים העשויים להגיע לסכום השווה למשכורות של שנה ואף יותר. במקרים של פגיעה בזכות ההתארגנות והסתרת הסיבה האמיתית, נפסקים פיצויים מוגברים בהתאם לחוק הגנת השכר והסכמים קיבוציים.
שיקולי בית הדין
בקביעת גובה הפיצויים מביא בית הדין בחשבון מספר שיקולים. חומרת השיקול הזר והיקף הפגיעה בזכויות העובד מהווים שיקול מרכזי. התנהלות המעסיק במהלך ההליך, לרבות ניסיונות להסתיר או להעלים ראיות, משפיעה אף היא על גובה הפיצוי. ותק העובד והנזק שנגרם לו כתוצאה מהפיטורים, לרבות פגיעה ביכולת ההשתכרות העתידית, מהווים שיקול נוסף.
סעדים נוספים
מעבר לפיצויים כספיים, רשאי בית הדין לפסוק סעדים נוספים. ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודה במקרים המתאימים, במיוחד כאשר מדובר בפיטורים על רקע התארגנות או פעילות ועד. חיוב המעסיק במתן מכתב המלצה או תעודת שירות המשקפים את המציאות האמיתית. במקרים חמורים במיוחד, עשוי בית הדין להטיל הוצאות משפט מוגברות על המעסיק.
הגנה מפני התנכלות
חשוב לציין כי עובד המגיש תביעה בגין פיטורים משיקולים זרים זכאי להגנה מפני התנכלות. הפסיקה מכירה בכך שעצם הגשת התביעה עלולה להקשות על העובד במציאת עבודה חדשה, ולכן במקרים המתאימים נפסק פיצוי נוסף בגין פגיעה במוניטין או ביכולת ההשתכרות העתידית.