www.ovdim.org.il

דמי ביגוד: זכויות עובדים לבגדי עבודה, באילו תנאים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

דמי ביגוד הם סכומי כסף המשולמים לעובדים מסוימים כדי שיוכלו לרכוש בגדים ונעליים לצרכי עבודה. הזכות לדמי ביגוד אינה חלה על כל העובדים המשק ורק בעבודות שונות שבהן חלות על העובדים תקנות בטיחות, או צווי הרחבה, הסכם קיבוצי או הסכם עבודה, המעסיק מחויב לרכוש לעובדיו מדים או לשלם קצבת ביגוד לצורך רכישת נעליים ובגדים המתאימים לסוג העבודה.

 

הזכות לדמי ביגוד נתונה לעובדים כל עוד מתקיימים יחסי עובד מעביד. הסכום שנדרש המעסיק לשלם מתעדכן מדי שנה, והוא נחשב בגדר זכות נלווית לשכר ובגדר תגמולים נוספים, על כן הוא אינו ניתן לפדיון בגמר חשבון לאחר סיום יחסי העבודה, אלא אם קיימת הוראה מיוחדת המאפשרת את פדיונו.

 

מי זכאי לקבל בגדים או קצבת ביגוד?

 

עובדי חברת כוח אדם, עובדים בתחום השמירה והאבטחה, עובדי אולמות וגני אירועים, עובדי חברות ניקיון, עובדים בתעשיית המתכת ועובדים מסוימים בשירות המדינה זכאים לקבל בגדים מיוחדים וציוד ממקום העבודה לצורך טעמי בטיחות, בהתאם לכללי הבטיחות בעבודה ובהתאם להסכם הקיבוצי שחל על מזמין העבודה או ההסכם הקיבוצי שחל בענף המסוים או צו ההרחבה שחל עליהם.

 

עובדים בתעשיית המתכת זכאים לקבל מהמעסיק בגדי עבודה מתאימים, כולל נעליים וגרביים המיועדים לעבודה. בעבודות מסוימות על המעסיק לספק גם בגדי מגן וכפפות מגן. עובדי מדינה בעלי מקצועות מסוימים ותפקידים מסוימים בשירות המדינה זכאים לקבל בגדי עבודה מהמעסיק. בתום יחסי עובד מעביד בחברת כוח אדם, המעסיק של עובדי קבלן רשאי לנכות משכרם האחרון את התשלום עקב אי השבת הביגוד.

 

כאשר מדובר במלצרים ובעובדים אחרים המועסקים באולמות אירועים, מחויב המעסיק לספק אחת לשנה לכל העובדים על חשבונו מדים ייצוגיים המתאימים לעבודה באולמות אירועים. לעובדי חברות ניקיון נדרש המעסיק לספק נעלי בטיחות תקינות על חשבונו לפי תקנות הבטיחות. בנוסף לנעליים המעסיק מחויב לספק מדי שנה שני סטים של בגדי עבודה, הכוללים חולצה או מקטורן, מכנסים או סינר עבודה.

 

אסור למעסיק לגבות כספים מהעובדים עבור הביגוד

 

על פי דיני העבודה, המעסיק אינו רשאי לנכות מהכנסתם של עובדים שכירים הוצאות שונות כגון: השתלמות וספרות מקצועית, הוצאות דואר ותקשורת, נסיעות ושליחויות, בגדי עבודה ועוד. לפיכך, המעסיק נדרש לשלם על הביגוד הנחוץ לעבודה ואסור לו לגבות כספים מהעובדים או לנכות סכומים כלשהם משכרם, ואף אסור לו לדרוש להפקיד פיקדון עבור הביגוד. בתום תקופת שנת עבודה ייחשב הביגוד כבלוי, ועל המעסיק לדאוג לבגדים חדשים ותקינים.

 

עובדי שמירה ואבטחה זכאים לקבל מהמעסיק מדי עבודה כולל: חולצה, מכנסיים וביגוד נוסף לפי הצרכים המיוחדים לתפקיד, אחת לשנתיים או כאשר המדים מתבלים. גם בענף השמירה והאבטחה למעסיק אסור לגבות תשלום עבור המדים והציוד שהוא מספק לעובדיו, ואף אסור לו לדרוש מהם להפקיד פיקדון או לנכות משכרם תשלום עבור הציוד או המדים.

 

בתום יחסי עובד מעביד, בין אם עקב התפטרות או פיטורין, העובד נדרש להשיב לידי המעסיק לפחות סט אחד של ביגוד, והמעסיק נדרש למסור טופס המאשר את השבת הביגוד והציוד. עם זאת, על פי הוראות צו ההרחבה משנת 2014 בענף השמירה והאבטחה אסור למעסיק לגבות מהעובד תשלום על אי החזרת הביגוד או הציוד.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.