www.ovdim.org.il

הפרת חובת תום הליך בהליך פיטורים עקב קיום שימוע מאוחר

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוקי העבודה מחייבים את המעסיק לנהוג בתום לב בהליך הפיטורים ולקיים שימוע לעובד טרם קבלת ההחלטה על פיטוריו הפסיקה קבעה כי קיום שימוע מאוחר לאחר שכבר התקבלה החלטה על הפיטורים מהווה הפרה של חובת תום הלב ופגיעה בזכות הטיעון של העובד.

 

משמעות השימוע המאוחר

 

שימוע המתקיים לאחר שהמעסיק כבר קיבל החלטה על פיטורי העובד או אף הודיע לו עליה מרוקן מתוכן את מהות הליך השימוע שנועד לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו ולנסות לשכנע את המעסיק לשנות את דעתו טרם קבלת ההחלטה הסופית.

 

הפגיעה בזכויות העובד

 

קיום שימוע מאוחר פוגע באופן מהותי בזכויותיו של העובד ובעיקר בזכותו להליך הוגן הפגיעה מתבטאת בשלילת ההזדמנות האמיתית להשפיע על ההחלטה בעניינו ובהפיכת השימוע להליך פורמלי בלבד ללא תכלית אמיתית.

 

אחריות המעסיק והתנהלות ראויה

 

המעסיק נדרש לקיים את הליך השימוע בשלב המתאים כאשר טרם התקבלה החלטה סופית על הפיטורים עליו להזמין את העובד לשימוע בכתב תוך פירוט הסיבות האפשריות לפיטורים ולאפשר לו זמן סביר להתכונן לשימוע.

 

נטל ההוכחה והשלכות משפטיות

 

הנטל להוכיח כי השימוע נערך כדין ובמועד הנכון מוטל על המעסיק קיום שימוע מאוחר עשוי להוביל לקביעה כי הפיטורים נעשו שלא כדין ולחיוב המעסיק בפיצויים לעובד.

 

זכות העובד לפיצוי

 

עובד שפוטר לאחר שימוע מאוחר זכאי לתבוע פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בית הדין לעבודה מוסמך לפסוק פיצויים הן בגין הנזק הממוני שנגרם לעובד והן בגין עוגמת הנפש והפגיעה בכבודו.

 

חשיבות התיעוד והראיות

 

תיעוד מועד קבלת ההחלטה על הפיטורים ומועד קיום השימוע הוא קריטי להוכחת הפרת החובה מסמכים פנימיים תכתובות דואר אלקטרוני והודעות למחלקות שונות בארגון עשויים להעיד על המועד האמיתי בו התקבלה ההחלטה.

 

השפעת גודל המעסיק וסוג ההעסקה

 

חובת קיום השימוע במועד הנכון חלה על כל המעסיקים ללא קשר לגודלם עם זאת בית הדין עשוי להתחשב באופי מקום העבודה ובמשאביו בבואו לקבוע את היקף הפיצוי במקרה של הפרה.

 

תפקיד הייעוץ המשפטי

 

מעסיקים נדרשים להיוועץ בגורם משפטי מקצועי טרם קבלת החלטה על פיטורים כדי להבטיח קיום הליך תקין הייעוץ המשפטי חיוני במיוחד במקרים מורכבים או כאשר קיים חשש לתביעה מצד העובד.

 

השפעת הסכמים קיבוציים

 

הסכמים קיבוציים עשויים לקבוע הוראות מיוחדות לגבי הליך הפיטורים והשימוע אך גם במקרים אלה חובת תום הלב מחייבת קיום שימוע אמיתי טרם קבלת ההחלטה.

 

סעדים אפשריים לעובד

 

העובד רשאי לתבוע סעדים שונים כגון ביטול הפיטורים השבה לעבודה פיצויים כספיים או סעדים הצהרתיים בית הדין יקבע את הסעד המתאים בהתאם לנסיבות המקרה.

 

סיכום

 

 

קיום שימוע מאוחר מהווה הפרה מהותית של חובת תום הלב בהליך הפיטורים ופוגע בזכויות יסוד של העובד חשוב להקפיד על קיום השימוע במועד הנכון ולאפשר לעובד הזדמנות אמיתית להשפיע על ההחלטה בעניינו התנהלות נכונה תמנע סכסוכים מיותרים ותחסוך למעסיק חשיפה לתביעות ולפיצויים.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.