www.ovdim.org.il

איך מחשבים פיצויי פיטורים לעובד שעתי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עובד שעתי שפוטר לאחר שעבד שנה אחת ברציפות זכאי לפיצויי פיטורים. שיעור הפיצויים הוא שכר חודשי אחד עבור כל שנת עבודה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, כאשר השכר המשמש בסיס לפיצויים הוא שכרו האחרון של עובד שעתי.


חוק פיצויי פיטורים הוא אחד מהחוקים החשובים ביותר בתחום דיני העבודה, והוא נועד להגן על עובדים חלשים, אשר העסקתם אינה מוסדרת בהסכמים קיבוציים, והתבסס על נוהג של מתן פיצויי פיטורים אשר היה קיים עוד קודם לחקיקת החוק בשנת 1963.


סעיפי החוק פונים לעובדים ולמעסיקים טרם סיום תקופת יחסי עובד-מעביד וקובע את הזכאות של עובד לפיצויי פיטורים. החוק אינו מעניק באופן אוטומטי פיצויים לכל עובד שפוטר ומאזן בין זכויות העובד לזכויות המעסיק, מכיוון שגם פגיעה לא מידתית במעסיק אינה רצויה, על אף היותו הצד החזק ביחסי העבודה.


שמירה על רצף בעבודה


סעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים מגדיר את הזכות וקובע כי עובד אשר הועסק במשך שנה אחת ברציפות ומעלה, אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ופוטר, זכאי לתשלום פיצויי פיטורים. סעיף 2 לחוק קובע שורת מקרים אשר אינם פוגעים ברציפות העבודה, לרבות: שבתות, חגים, חופשה שנתית, שביתה, תאונה, מחלה, ימי אבל ואף הפסקה תוך ניתוק יחסי עובד-מעביד שאינה עולה על חצי שנה.


הגדרת תקופת ההפסקה שאינה פוגעת ברצף נבעה משיטה נפוצה שבה נוקטים מעסיקים רבים המכונה שיטת "הדלת המסתובבת", שבה נהוג לפטר עובדים ולהשיבם לעבודה במועדים מסוימים, רק כדי להימנע מתשלום פיצויים כפי שדורש החוק. תרופה נוספת לשיטה הזו מצויה בסעיף 3 לחוק, הקובע חזקה שלפיה מעסיק אשר פיטר עובד סמוך לסוף שנת העבודה הרשומה עשה זאת בכוונה להימנע מתשלום פיצויים ועל כן פיטורים במועד זה אינם פוגעים בזכאות העובד לקבלת פיצויים.


חישוב פיצויי פיטורים לעובד שעתי ועובד יומי


סעיף 12 לחוק קובע שעובד בשכר זכאי לשבועיים שכר עבור כל שנת עבודה. אולם בשנת 1983 חוקקה תקנה ששינתה את המצב ומאז עובדים שעתיים זכאים לשכר של חודש עבור כל שנת עבודה. מרכיבי השכר לצורך חישוב פיצויי הפיטורים הם: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר מחיה, תוספת משפחה ותוספת מחלקתית או מקצועית. עם זאת, הפסיקה קבעה כי כל רכיב אשר יוכח כי בפועל אינו היוו תוספת אלא חלק מהותי מהשכר, ייחשב לצורך חישוב הפיצויים.


השכר הקובע של עובד שעתי מחושב על פי מספר השעות הכולל שבהן הועסק במשך כל תקופת עבודתו חלקי מספר החודשים שבהם הועסק, כפול השכר השעתי האחרון שלו. השכר הקובע של עובד יומי מחושב על פי מספר הימים הכולל שהועסק במשך כל תקופת עבודתו חלקי מספר החודשים שבהם הועסק, כפול השכר היומי האחרון שלו. עובד שהמעסיק שלו הפריש מדי חודש את כספי הפיצויים לביטוח הפנסיוני או לקופת פיצויים, עשוי להיות זכאי לכספים אלה גם במקרה של התפטרות.


פיצויים במקרה של התפטרות בדין מפוטר


החוק מעניק את הזכות לפיצויי פיטורים לא רק במקרה של פיטורים. הזכות לפיצויי פיטורים מוענקת במצבים מסוימים שבהם העובד החליט ביוזמתו להפסיק את יחסי העבודה ובהתקיים אחת הנסיבות המנויות בחוק, העובד זכאי לפיצויי פיטורים על אף שהתפטר בדין מפוטר.


בין המקרים שבהם התפטרות תזכה את העובד בפיצויי פיטורים: התפטרות בשל מחלה והרעה במצב הבריאותי, התפטרות לאחר לידה כדי לטפל בילד, התפטרות בשל שהייה במקלט לנשים מוכות, העתקת מקום מגורים מעבר להתנחלות, התפטרות בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה, התפטרות בשל גיוס לצבא, עקב היבחרות לראש או סגן ראש רשות מקומית, עקב גיוס למשטרה ועוד.


סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים


סעיף 14 לחוק מאפשר לעובד ולמעסיק להסכים להסדר מראש, בנוגע לפיצויי הפיטורים, במסגרת חוזה עבודה הפועל לטובת שני הצדדים. החוק מאפשר למעסיק להפריש תשלומים אשר יהוו בעתיד את סכום הפיצויים. ההפרשות מופרשות על בסיס חודשי, על כן בסופו של דבר יוצא כי שווי הפיצויים אינו המשכורת האחרונה של העובד כפול מספר השנים שעבד אצל המעסיק, אלא עבור כל שנת עבודה מתקבלת המשכורת של אותה השנה.


כמו כן, נקבע כי המעסיק אינו רשאי למשוך מקופת הפיצויים את הכספים שהפריש. כך שסעיף 14 מאזן בין הצדדים, כאשר העובד מפוטר, המעסיק מרוויח בכך שכספי הפיצויים פחותים, וכאשר העובד מתפטר- הוא עצמו מרוויח שכן לולא ההסדר, לפי סעיף 14 לא היה מקבל פיצויים כלל.

 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.