www.ovdim.org.il

התפשטות הקורונה בישראל: מה מותר ומה אסור לעובדים ולמעסיקים בצל המשבר?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

התפשטות וירוס הקורונה בישראל הביאה עימה אתגרים ממשיים לשוק העבודה בישראל. לפי הנחיות משרד הבריאות כל אדם ששב מחו"ל או שבא במגע עם אדם ששב מחו"ל, צריך להיכנס לבידוד ביתי למשך תקופה של 14 יום ולהימנע מיציאה למרחב הציבורי. כמובן שיציאה לעבודה היא בגדר יציאה למרחב הציבורי ולכן להנחיה זו השפעות מרחיקות לכת על המשק הישראלי.


לפי הנחיות משרד הבריאות, היעדרות מהעבודה במהלך תקופת הבידוד תיחשב כהיעדרות עקב מחלה וזאת בהתאם לצו מיוחד שהוצא על ידי משרד הבריאות. אין צורך לפנות לרופא המשפחה כדי לקבל את אישור המחלה מכיוון שיש לשהות בבידוד מוחלט, ולכן פורסמה תעודת מחלה גורפת עבור כל אדם שנדרש לשהות בבידוד.


היעדרות מהעבודה בעקבות שהייה בבידוד תזכה בקבלת דמי מחלה


כל עובד שנעדר מעבודתו בשל שהייתו בבידוד יהיה זכאי לקבל החזר כספי בגין היעדרותו מהעבודה וזאת בהתאם לתקופת ימי המחלה הצבורה שלו. לפי חוק דמי מחלה, עבור יום ההיעדרות הראשון מהעבודה העובד לא צפוי לקבל שכר, על הימים השני והשלישי להיעדרות הוא צפוי לקבל שכר בשיעור של 50% ואילו מהיום הרביעי הוא צפוי לקבל שכר בשיעור של 100%.


במקרה שבו סוכמו בין העובד ובין מעסיקו תנאים שמיטיבים יותר עם העובד, הוא יהיה זכאי לקבל את שכרו לפי תנאים אלו. עובד שנאלץ להיעדר מהעבודה אך לא צבורים לזכותו ימי מחלה, לא יהיה זכאי לתשלום עבור ימי היעדרותו והם ינוכו משכרו.


כדי לממש את הזכות לקבלת דמי המחלה יש צורך להודיע למוקד משרד הבריאות על החשד בהידבקות, וליידע את המעסיק על ההימצאות בבידוד ביתי. לאחר מכן יש להעביר למעסיק תעודת מחלה גורפת שהוציא משרד הבריאות כאמור, ולמלא הצהרה על היעדרות מהעבודה והתאריך שבו העובד חזר לארץ.


הלוואה בתנאים מועדפים לבעלי עסקים קטנים ובינוניים


הנחיות הממשלה אשר אוסרות על הפעלת מקומות בילוי, בתי קפה, מסעדות ואולמות אירועים, מביאות לפגיעה ממשית במעסיקים רבים ובחיי המסחר. לפיכך המדינה החליטה לתת לבעלי עסקים קטנים ובינוניים שנקלעו לקשיים כלכליים אפשרות לקחת הלוואה בתנאים מועדפים. סכום ההלוואה המקסימלי במסגרת מסלול זה הוא עד ל-500 אלף שקלים או עד לשמונה אחוזים מהמחזור העסקי השנתי וזאת לפי הסכום הגבוה מבין השניים.


מעסיק יכול לבקש מעובדים שבבידוד לבצע את עבודתם מרחוק וזאת במקרים שבהם ביצוע העבודה באופן כזה הוא אפשרי. במקרה כזה העובד יקבל את שכרו בצורה רגילה. חשוב לציין כי למעסיק אסור לאפשר לעובד שצריך להימצא בבידוד להגיע למקום העבודה גם אם העובד מעוניין בכך. כמו כן, לפי הנחיות משרד הבריאות למעסיק אסור לפטר עובד בתקופת שהייתו בבידוד.


הוצאת עובדים לחופשה כפויה ללא תשלום


אפשרות נוספת שעומדת בידי המעסיק היא להוציא את עובדיו לחופשה ללא תשלום. לפי הנחיות שירות התעסוקה ניתן להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום גם מבלי לחייבם לנצל את ימי החופשה הצבורים שלהם. עובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום לתקופה של 30 יום לפחות יהיו זכאים לקבל דמי אבטלה אם הם עומדים בתנאים הקבועים בחוק.


במקרה שבו המעסיק בחר להוציא את עובדיו לחופשה כפויה ללא תשלום, הוא צריך למלא טופס "אישור מעסיק על תקופת העסקה ושכר". חשוב לציין כי לא ניתן להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום מבלי לקבל קודם לכן את הסכמתם לכך בכתב.


המעסיק צריך לדעת כי במהלך תקופת החופשה ללא תשלום, הוא מחויב להמשיך ולשלם תשלומי הביטוח הלאומי עבור העובדים שלו למשך תקופה של חודשיים. למרות זאת, הוא אינו מחויב להמשיך ולבצע הפרשות לביטוח הפנסיוני של העובדים ביחס לתקופה שבה הם היו בחופשה ללא תשלום. על כן, מן הראוי כי המעסיק יבהיר לעובדיו כי בתקופה זו עליהם לדאוג להמשכת הרצף הפנסיוני שלהם בעצמם.


שינוי של תנאי ההעסקה על ידי המעסיק


לנוכח המצב, המעסיק יכול להפחית את שכרו של העובד או לצמצם את שיעור המשרה שלו בכפוף לקבלת הסכמתו של העובד לפעולות אלה. במקרים שבהם העובד לא מסכים לשינוי, הוא יוכל להתפטר מהעבודה בדין מפוטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה.


נוסף על כך, ההנחיות העדכניות של משרד הבריאות קובעות כי יש להקפיד על שמירת מרחק של שני מטרים בין אנשים וכי אסורה התקהלות של מעל לעשרה אנשים וזאת לצורך מניעת הדבקה. לפיכך, מעסיקים נדרשים להיערך לשינוי של סדרי העבודה בהתאם להנחיות ולהודיע על כך בכתב לעובדים.


לסיכום ניתן לומר כי המצב הנוכחי הוא מאתגר בכל הקשור ליחסי העבודה שבין המעסיקים ובין העובדים. עם זאת חשוב לזכור כי יחסי עבודה הם יחסים מתמשכים שצפויים להימשך במרבית המקרים גם לאחר תום המשבר, ולכן חשוב לשמור על התנהלות נעימה ומכבדת זה כלפי זה גם בתקופה הנוכחית.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.