www.ovdim.org.il

עבודת נשים במשמרת לילה, מהן הזכויות שלכן?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חוק עבודת נשים קובע כי עובדת המועסקת במשמרות לילה זכאית למנוחה של מינימום 12 שעות בין משמרת אחת לשנייה, והמעסיק מחויב לדאוג לה לאמצעי תחבורה מסודרים למקום העבודה ובחזרה במשמרת לילה אם אין לה סידור חליפי. ועל פי זכויות נשים בעבודה, החל מהחודש החמישי להריון לא ניתן להעסיק עובדת במשמרות לילה.

 

במקומות עבודה רבים נדרשת עבודה בשעות הלילה, כמו במקומות עבודה הפועלים 24 שעות ביממה, כולל: בתי חולים, שירותי חירום, ביטחון, ומקומות בילוי הפועלים עד השעות הקטנות של הלילה. על המעסיק חל איסור לסרב לקבל לעבודה עובדת מהסיבה שהיא אינה מוכנה לעבוד בשעות הלילה עקב מסיבות משפחתיות.

 

מתי רשאי המעסיק לסרב לקבל עובדת שאינה מוכנה לעבוד בלילה?

 

המעסיק רשאי לסרב לקבל לעבודה עובדת שאינה מסכימה לעבוד בלילה, במסגרת שירות המדינה בעבודות הבאות: שירותי המכס, השירות המטאורולוגי, מרכזת טלפון בין עירונית ובין לאומית, משטרה, שירות בתי הסוהר, מינהל התעופה האזרחית ומשרד התיירות.

 

כמו כן, המעסיק רשאי לקבל עובדת המסרבת לעבוד בלילה במוסדות בריאות פרטיים ומוסדות לטיפול בקשישים או בילדים, בענף העיתונות, מסעדות, בתי מלון, תפקידי הנהלה, או תפקיד הדורש מידה מיוחדת של אמון אישי, שירותי תעופה וים וסוכנויות נסיעות או תיירות.

 

גמול שעות נוספות החל מהשעה השמינית בלילה

 

חוק שעות עבודה ומנוחה מגדיר עבודת לילה כעבודה אשר לפחות שעתיים ממנה בטווח השעות 22:00 בלילה ל-6:00 בבוקר. משמעות הדבר, היא כי גם עבודה אשר מרביתה מתבצעת בשעות היום – למשל החל משש בערב ועד חצות – נחשבת לעבודת לילה.

 

חוק עבודת לילה קובע כי כאשר מדובר במשמרת לילה יום העבודה יהיה קצר יותר, ויעמוד על שבע שעות בלבד במקום שמונה או תשע שעות, לפי מספר ימי העבודה בשבוע. על כן, החל מהשעה השמינית מדובר בעבודה בשעות נוספות. כמו כן, במקום עבודה שבו עובדים במשמרות, אסור להעסיק עובד במשמרות לילה יותר משבוע אחד מתוך תקופה של שלושה שבועות.

 

ההבדל המשמעותי בין עבודה בשעות היום לעבודה בשעות הלילה הוא הזכאות לקבלת גמול עבור שעות נוספות שעה אחת קודם כאשר מדובר בעבודה בלילה, כאשר שעתיים משעות העבודה הן בין חצות ל-6:00 בבוקר. כאשר מדובר ביום עבודה המתרחש כולו בלילה, אין מניעה לקביעת תנאים לעבודה בלילה במסגרת חוזה עבודה אישי או הסכם קיבוצי.

 

שר העבודה רשאי לקבוע תנאים בתקנות להעסקת עובדת בלילה, בין השעה 00:00 בלילה לשעה 6:00 בבוקר. חוק עבודת נשים אוסר על מעסיק לסרב לקבל אישה לעבודה עקב סירובה לעבוד בלילה, אלא אם מדובר במקום עבודה מסוגים מסוימים שנקבעו בתקנות ובחוק כמו: מסעדות, בתי מלון, שירותי תעופה, בתי חולים וכדומה, וכאשר העובדת בהריון לא ניתן להעסיקה כלל במשמרות לילה החל מהחודש החמישי להריון.

 

במקרה שהמעסיק דורש מהעובדת לעבוד במשמרת לילה במקום שלא עבדו בעבר בלילה, היא רשאית להודיע לו בכתב כי היא אינה מסכימה לעבוד בלילה, בתוך שלושה ימים מהיום שבו נדרשה לעבוד בלילה. העובדת רשאית להסכים לעבוד בלילה, בתנאי שתקבל מנוחה של מינימום 12 שעות בין משמרת אחת לשנייה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.