www.ovdim.org.il

מה ההבדל בין הליך פיטורין להליך התפטרות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 2.8 מתוך 5

חוקי העבודה בישראל מסדירים באופן שונה את הליך הפיטורין ואת הליך ההתפטרות ההבדל המהותי נעוץ בזהות הצד היוזם את סיום יחסי העבודה בעוד שבפיטורין היוזמה באה מצד המעסיק בהתפטרות העובד הוא שמחליט על סיום יחסי העבודה הבדל זה משפיע על החובות והזכויות של כל צד.

 

חובת השימוע בפיטורין

 

בהליך פיטורין המעסיק מחויב לקיים שימוע לעובד טרם קבלת ההחלטה הסופית על פיטוריו השימוע נועד לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו ולנסות לשכנע את המעסיק לשנות את החלטתו לעומת זאת בהתפטרות אין חובת שימוע שכן ההחלטה היא של העובד עצמו.

 

הודעה מוקדמת והתקופה הנדרשת

 

בשני המקרים נדרשת הודעה מוקדמת אך קיימים הבדלים באופן חישובה בפיטורין המעסיק מחויב לתת הודעה מוקדמת בהתאם לוותק העובד ולאפשר לו להמשיך לעבוד בתקופה זו בהתפטרות העובד נדרש להודיע מראש על כוונתו לסיים את עבודתו ולהמשיך לעבוד עד תום התקופה.

 

זכאות לפיצויי פיטורין

 

בפיטורין העובד זכאי אוטומטית לפיצויי פיטורין אם השלים שנת עבודה אחת לעומת זאת בהתפטרות העובד יהיה זכאי לפיצויים רק במקרים מיוחדים המוגדרים בחוק כגון התפטרות בדין מפוטר או בנסיבות המזכות בפיצויים.

 

חובת הנמקה ותיעוד

 

בהליך פיטורין נדרש המעסיק לנמק את החלטתו ולתעד את הסיבות לפיטורין במיוחד במסגרת הליך השימוע בהתפטרות אין חובה על העובד לנמק את החלטתו אלא אם הוא מבקש להיות זכאי לפיצויי פיטורין במקרה כזה עליו להוכיח את העילה המזכה.

 

שמירת זכויות וזכאויות

 

בפיטורין המעסיק מחויב להסדיר את כל זכויות העובד כולל פיצויי פיטורין פדיון חופשה ותשלומים נלווים בהתפטרות העובד זכאי לקבל את כל הזכויות המגיעות לו למעט פיצויי פיטורין אלא אם התקיימו נסיבות מיוחדות.

 

אפשרות לחזרה מההחלטה

 

בפיטורין המעסיק רשאי לחזור בו מההחלטה עד למועד הפיטורין בפועל במיוחד אם השתכנע בשימוע בהתפטרות העובד רשאי לחזור בו מהתפטרותו בהסכמת המעסיק או בנסיבות מיוחדות שהוכרו בפסיקה.

 

השלכות על דמי אבטלה

 

עובד שפוטר זכאי באופן מיידי לדמי אבטלה בכפוף לתקופת האכשרה הנדרשת עובד שהתפטר יידרש בדרך כלל להמתין תשעים ימים לפני שיהיה זכאי לדמי אבטלה אלא אם התפטר בנסיבות המזכות.

 

חובת חפיפה והעברת תפקיד

 

בשני המקרים קיימת ציפייה להעברת תפקיד מסודרת אך האחריות שונה בפיטורין המעסיק מוביל את תהליך החפיפה ואחראי להכשרת המחליף בהתפטרות העובד נדרש לשתף פעולה בהעברת התפקיד אך המעסיק אחראי לארגון התהליך.

 

השפעה על המשך הקריירה

 

פיטורין עלולים להשפיע באופן שלילי על המשך הקריירה ועל סיכויי הקבלה לעבודה חדשה התפטרות לעומת זאת נתפסת בדרך כלל באופן ניטרלי יותר אלא אם נעשתה בנסיבות שליליות או בצורה לא מקצועית.

 

היבטים רגשיים ומקצועיים

 

פיטורין עלולים להיות חוויה טראומטית עבור העובד ולהשפיע על הביטחון העצמי והמקצועי שלו התפטרות לעומת זאת היא החלטה של העובד עצמו ולכן בדרך כלל קלה יותר להתמודדות מבחינה רגשית.

 

סיכום ההבדלים המרכזיים

 

 

ההבדלים בין פיטורין להתפטרות משפיעים על כל היבטי סיום יחסי העבודה החל מההליך הפורמלי דרך הזכויות הכספיות ועד להשלכות האישיות והמקצועיות הבנת ההבדלים חשובה הן למעסיק והן לעובד כדי להתנהל נכון בכל אחד מהמקרים.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.