מס על הכנסות מפיצויי פיטורין – מה משמעות הרפורמה החדשה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
אחת הזכויות הבסיסיות ביותר בדיני העבודה היא זכות העובדים לקבל פיצויי פיטורין. על פי חוק פיצויי פיטורין, כאשר מעביד מפטר עובד, עליו לשלם לו פיצויים, במטרה לאפשר לעובד מרווח נשימה ופרנסה, עד שימצא את מקומו במקום עבודה חדש.
החוק מכיר במצבים שונים, שבהם אין לעובד ברירה אלא להתפטר, בשל נסיבות חיצוניות אשר אינן תלויות בו. כמו למשל, הרעה מוחשית בתנאי העבודה או שינוי נסיבות ביחסי העבודה שבהן לא ניתן היה לצפות מהעובד שימשיך לעבוד באותו מקום. במצב זה, התפטרות העובד נחשבת להתפטרות בדין מפוטר, כאשר החוק מאפשר למתפטר בדין מפוטר לקבל פיצויי פיטורין על אף התפטרותו.
פיצויי פיטורין גם במקרה של התפטרות ללא תנאים
בעקבות הגזרות החדשות של משרד האוצר, צפויים שינויים ניכרים בתחום פיצויי פיטורין. חוק ההסדרים שיזם משרד האוצר קובע כי סכום הפיצויים בחיסכון הפנסיוני שייך לעובד בכל מקרה, גם במקרה של התפטרות.
חוק ההסדרים מציע תיקון שאמור למנוע בלבול בשאלה למי מגיעים פיצויי פיטורין, ומבקש להחיל על כלל העובדים את עקרונות סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין, כך שבפועל סעיף 14 יהפוך לסעיף חובה בחוזה עבודה, וכספי הפיצויים יהיו שייכים לעובד, גם אם התפטר, ולא רק בעת פיטורין.
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים מאפשר לעובד ולמעביד להגיע להסדר מראש, בנוגע לתשלום פיצויים, הפועל לטובת שני הצדדים. החוק מעניק את האפשרות למעביד להפריש תשלומים אשר יהוו בעתיד את פיצויי הפיטורין.
ההפרשות מופרשות על בסיס חודשי, על כן בסופו של דבר יוצא כי שווי הפיצויים אינו המשכורת האחרונה של העובד כפול מספר השנים שעבד אצל המעביד, אלא עבור כל שנת עבודה מתקבלת המשכורת של אותה השנה.
עוד נקבע ברפורמה כי המעביד אינו יכול למשוך מהקופה את הכספים שהפריש. על פי הרפורמה בחוק, עובדים יהיו זכאים לקבל את כל צבירת הפיצויים בקרן הפנסיה באופן אוטומטי, ללא תנאים, גם אם יחסי עובד מעביד הסתיימו ביוזמתם, וגם אם עבדו פחות משנה.
מס על פיצויים לבעלי שכר גבוה
בנוסף חוק ההסדרים מציע כי תהיה תקרה לפטור ממס על פיצויי פיטורין, כך שרכיב פיצויי הפיטורין יהיה חייב במס שולי במשכורות של 30,000 שקלים ומעלה. עד לשינוי החוק פיצויי פיטורין היו פטורים ממס בכל סכום ללא הגבלה, אולם בעקבות הגזרה החדשה פיצויים של עובדים רבים צפויים להינזק בעקבות הטלת מס על הכנסות של למעלה מ- 30,000 שקלים לחודש.
שיעור פיצויי פיטורין הוא תלוי וותק. פיצויים של עובד במשכורת חודשית קבועה מורכבים ממשכורת חודשית אחת עבור כל שנת עבודה במקום העבודה. כך שכיום גם עובד בשכר, לפי שעות עבודה או ימי עבודה, זכאי לפיצויי פיטורין המורכבים משכר חודש עבודה עבור כל שנת עבודה.
עד לשינוי בחוק, כספי פיצויים ששולמו בפועל לעובדים היו פטורים ממס הכנסה עד לתקרה של שכר חודשי אחד כפול מספר שנות העבודה, ולא יותר מ- 12,230 שקלים כפול מספר שנות העבודה. בעקבות הטלת מס על הכנסות של למעלה מ- 30,000 שקלים לחודש, פיצויי פיטורין של עובדים בעלי שכר גבוה צפויים להינזק, אולם עד לתקרה זו יזכו העובדים לפטור ממס.