www.ovdim.org.il

עובד מזנון סירב לשטוף כלים ופוטר עקב הפרת משמעת

דרגו את המאמר

עובד כללי שהועסק בהפעלת מזנון, נדרש להחליף את שוטף הכלים שעזב. העובד סבר כי מדובר במשימה זמנית, עד שיגיע המחליף, אולם במשך חמישה חודשים המחליף לא הגיע, והמשימה הזמנית הפכה לקבועה. העובד שסירב להמשיך לשטוף כלים, טען כי עבודתו הופסקה, אולם המעסיקה טענה כי העובד התפטר ולכן אינו זכאי לפיצויי פיטורין. בית דין האזורי לעבודה בתל אביב - יפו נדרש להכריע האם העובד פוטר או התפטר.

 

התובע הועסק במשך כשנה ושבועיים אצל חברה שהפעילה מזנונים ברחבי אוניברסיטת תל אביב. במסגרת תפקידו הוא שימש כאחראי על פתיחת מזנון באחד המוקדים, הגשת מזון, גביית תשלום, ניקיון וסגירת המקום בסוף יום העבודה.

 

העובד הודיע למנהל כי הוא אינו מוכן להמשיך לשטוף כלים במזנון

 

כשבעה חודשים לאחר תחילת עבודתו, התבקש לעזור גם בשטיפת כלים, כיוון שעובד אחר עזב. התובע הסכים, ולאחר שחלפה תקופה של חמישה חודשים, ולא התקבל עובד נוסף, הוא פנה למנהל וביקש לקבל עזרה בשטיפת הכלים. בקשתו לא נענתה, ובין הצדדים התפתח ויכוח, שבעקבותיו הודיע התובע למנהל שהוא אינו מוכן עוד לשטוף כלים.

 

בתגובה נשלח לתובע מכתב, בו נאמר כי ההנהלה הבינה מדבריו שהחליט להתפטר, לאור דרישתו להפסיק למלא את תפקידו, הכולל בין היתר שטיפת כלים, ולכן הוא נדרש לתת הודעה מוקדמת בהתאם להוראות החוק.

 

התובע טען כי שטיפת הכלים במזנון היתה משימה זמנית בלבד, ולא חלק קבוע מתפקידו. מאחר שלא עמד בעומס שהוטל עליו, עקב הרעת תנאי העסקתו. בסופו של דבר, עבודתו הופסקה, על כן מדובר בפיטורין. עוד הוסיף שלא היתה לו כוונה לעזוב את העבודה, אלא סירב לבצע את המשימה של שטיפת הכלים בלבד.

 

המעסיקה טענה כי העובד תכנן לעזוב וחיפש דרכים לקבלת פיצויי פיטורין

 

מנגד טענה הנתבעת כי התובע התפטר עקב חוסר רצונו לבצע משימה שהיתה בתחום אחריותו, כחלק מהגדרת תפקידו. עוד טענה כי על פי עדויות העובדים, הוא תכנן להתפטר בחלוף שנה מתחילת עבודתו, והחל לעבוד בעבודה חדשה, לכן מדובר בהתפטרות, וטענותיו לגבי שטיפת הכלים היו תירוץ ואולטימטום לקבלת פיצויי פיטורין. 

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים ועיון במכתב, הגיע בית הדין למסקנה כי התובע פוטר מעבודתו, עקב סירובו לבצע את משימת שטיפת הכלים, שהיתה חלק מתפקידו כעובד כללי, ולכן מדובר בהפרת משמעת ולא בהתפטרות.

 

לא ניתן לשלול מהתובע פיצויי פיטורין בגין הפרת משמעת

 

על פי החוק עובד שביצע הפרת משמעת צפוי לקנס, להפסקה זמנית ללא תשלום, או לפיטורין עם תשלום פיצויי פיטורין. לפיכך הסנקציה החמורה ביותר בגין מעשיו של התובע היא פיטורין תוך שלילת הודעה מוקדמת, אך אין מקום לשלילת פיצויי פיטורין במקרה זה.

 

בנסיבות אלה נקבע כי התובע זכאי לפיצויי פיטורין בגין 12.5 חודשים וגם תמורת הודעה מוקדמת של חודש אחד. עוד נקבע כי הוא זכאי להפרשי שכר בגין עבודה בשעות נוספות, פדיון חופשה, דמי הבראה ודמי גמולים לפנסיה. כאשר בסך הכל חויבה המעסיקה לשלם לעובד סך של 14,180 שקלים.

 

ס"ע 52181-01-11 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.