www.ovdim.org.il

עובדי קבלן כעובדי המעסיק בפועל, אימתי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.7 מתוך 5

עובדי קבלן כעובדי המעסיק בפועל, אימתי?


בשנים האחרונות הולכת וגוברת העסקת עובדים זמניים באמצעות קבלני כוח אדם, העסקה זו מאפשרת למעבידים גמישות ניהולית והעסקת עובדים לתקופות קצרות, בזמנים של לחץ במקומות העבודה וכדומה. אך היתרונות של המעביד בהעסקת עובדים זמניים, באו על חשבון זכויותיהם של אותם העובדים המגיעים מחברות כוח אדם, ומעסיקים רבים ניצלו זאת. לכן, על מנת לשמור על זכויותיהם של עובדי כוח האדם, נועד החוק להעסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, משנת 1996.


מתי העובד הזמני הופך לקבוע?

 

חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם קובע בין היתר מהם תנאי העבודה של העובדים בחברות כוח האדם ומהן הזכויות שלהם מהקבלן והגביל את תקופת העסקתם של העובדים הזמניים, על מנת שלא יישארו במשך תקופה ארוכה ללא זכויות המגיעות לעובדים קבועים שאינם זמניים.

 

תיקון סעיף 12 א' לחוק קובע כי עובד כוח אדם לא יכול לעבוד יותר מתשעה חודשים רצופים אצל הקבלן, אך עם זאת במקרים חריגים, שר העבודה רשאי לאשר לקבלן להעסיק עובדים לתקופה ממושכת מעל לתשעה חודשים, בתנאי שהיא תסתיים תוך חמישה עשר חודשים.

 

בתום תשעה חודשים העובד נחשב כעובד של המעסיק בפועל

 

כמו כן, לפי סעיף זה, עובד שמועסק לתקופה שהיא ממושכת יותר מתשעה חודשים, ייחשב כעובד של מעסיקו בפועל, ולא של הקבלן, והוא יהיה זכאי לקבל את מלוא הזכויות מיום שהחל לעבוד אצל המעסיק בפועל באמצעות הקבלן, כלומר תשעת החודשים שעבד באמצעות הקבלן, יצורפו לסך כל ותק העבודה של העובד.

 

המעביד בפועל רשאי לבחור האם להמשיך להעסיק את העובד הזמני

 

משמעות התיקון היא שהעסקתו של העובד כוח האדם אצל הקבלן תהיה זמנית והיא תוגבל לתשעה חודשים בלבד. במהלך אותה תקופה המעסיק בפועל יכיר את היכולות והכישורים של העובד וישקול האם הוא מעוניין להמשיך להעסיקו כעובד קבוע ולחתום איתו על הסכם עבודה, לאחר שצבר ניסיון במסגרת תפקידו, או לחילופין הוא רשאי להחליט שהוא אינו מעוניין להעסיקו ולהשתמש בשירותיו של עובד חדש. כמובן שיש לקחת בחשבון כי החלפת עובד היא אינה כזאת פשוטה, מאחר ונדרש זמן ומשאבים בכדי להכשירו לעבודה. וכן, החלפת עובדים באופן תדיר גורמת לרוב לזעזועים במקום העבודה, והיא כמובן עולה כסף.

 

בתום תשעה חודשים מתקיימים בין הצדדים יחסי עובד ומעביד

 

מעבר לתשעה חודשים המעביד לא רשאי להעסיק עובד שהגיע דרך קבלן כוח אדם. תשעה חודשים אלה נחשבים לתקופת בחינה משותפת של הצדדים, וכאשר היא מסתיימת המחוקק כופה על הצדדים יחסי עובד ומעביד, המושתתים על התקשרות חוזית. אך עם זאת המעביד רשאי לבחור האם להתקשר עם עובד, או לא להמשיך להעסיקו.

 

לסיכום, מעסיקים רשאים להשתמש בשירותיהם של עובדי חברת כוח אדם, לתקופה מוגבלת של תשעה חודשים בלבד. בתום תקופה זו אם המעסיק בוחר להשאיר את העובד במפעל או בחברה, הוא נחשב לעובד קבוע, מיום בו החל לעבוד אצל המעסיק, כולל התקופה שנחשב לעובד קבלן והוא זכאי למלוא הזכויות של עובדים קבועים.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדי קבלן

דיון בהשוואת תנאי עבודה של עובדי קבלן לתנאי עבודתם של עובדי המעסיק בפועל... 

הנהלת ועד ראשי האוניברסיטאות הודיעה כי היא מקימה ועדה אשר מטרתה הינה לגבש קריטריונים אחידים בנוגע להעסקתם של עובדי קבלן ברחבי הקמפוסים... 

בית הדין הארצי דחה את ערעור חברות כוח אדם בענפי השמירה והניקיון לקבלת רישיון. בית הדין קבע כי הרישיון לא ניתן כדין, וזאת בשל הפרת זכויות עובדים... 

עם תחלופת קבלני כוח אדם, ייתכן והעובדים יהיו זכאים לפיצויי פיטורים. האם פיצויים אלו מגיעים לעובדי קבלן אשר הפכו לעובדי המעסיק בפועל? 

פיטורים של עובד כוח אדם לאחר תשעה חודשים הינם פיטורים קבילים מבחינה הפררוגטיבה הניהולית של המעסיק... 

האם חברת קבלן אשר הפסיקה עבודתו של מאבטח משום שלא זכתה במכרז, תשלם לו פיצויי פיטורים? 

עיריית באר שבע תישא באחריות בעקבות הפרת זכויות עובדי ניקיון בשטחים תחת פיקוח העירייה למרות שהעובדים הועסקו על ידי חברת קבלן חיצונית... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.