עבודת לילה, מהי ומה התשלום?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 47 דירוגים בציון ממוצע: 3.8 מתוך 5 |
עבודת לילה
חוק שעות עבודה ומנוחה הינו החוק אשר נועד להגן על זכויות העובדים המועסקים בשעות "בלתי שגרתיות" כגון שעות נוספות, שעות מנוחה שבועית, עבודה בחגים וכדומה. החוק מגדיר גם את כמות שעות העבודה המותרת בכל יום כאשר כל שעה מעבר לכך מוגדרת כ"שעה נוספת" עליה העובד זכאי לתשלום ביתר. זאת ועוד, החוק קובע כי מעביד אשר לא יקיים את הוראותיו יהיה חשוף לסנקציות פליליות ואזרחיות.
הסנקציה הפלילית בגין הפרת חוק שעות עבודה ומנוחה מפורטת בסעיף 26 לחוק, ואילו הסנקציה האזרחית הינה חיוב המעסיק בתשלום שכר מוגדל (בשיעור של כ-125% עד 150%). המטרה היא למנוע מצב בו העסקתו של עובד בשעות נוספות תגרום לפגיעה בהכנסות המעביד באופן אשר האחרון ייטה להימנע מכך.
מהי עבודת לילה?
החוק הנ"ל קובע כי יום עבודה של עובד בישראל לא יהיה יותר מ-8 או 9 שעות (תלוי בהיקף ימי העבודה השבועיים). מבחינת עבודת לילה, יום העבודה נקבע באופן קצר בשעה אחת. הרציונאל מאחורי קביעה זו הוא כי העבודה בלילה דורשת מהעובד "מאמץ רב יותר". עם זאת, "עבודת לילה" איננה כל עבודה אשר מתבצעת משקיעת החמה ועד זריחת השמש. מדובר רק בעבודה אשר לפחות שעתיים ממנה מצויות בתחום השעות שבין עשר בלילה ושש בבוקר. היות ויום העבודה בלילה הינו "יום עבודה קצר", העובד יהיה זכאי לגמול ביתר החל מהשעה ה-8 או ה-9.
חשוב לציין כי ישנם מספר חוקים אשר אוסרים את העסקת העובד בלילה. לדוגמא, חוק עבודת נשים, חוק עבודת נוער, וחוק איסור אפיית לילה. עם זאת, חוק שעות עבודה ומנוחה איננו קובע איסור כאמור. ההתייחסות היחידה של החוק הנ"ל לעבודה בשעות הלילה הינה בקביעת יום עבודה מקוצר (אשר מעניק "שעות נוספות" כבר לאחר שמונה שעות עבודה). כמו כן, החוק מגן גם על העובדים מחלוקה לא שווה בנטל שעות הלילה ונקבע כי במפעל בו העובדים מועסקים במשמרות, עבודות הלילה לא יוטלו על חלק מהעובדים בלבד.