www.ovdim.org.il

יחסי עובד-מעביד בין בני משפחה

דרגו את המאמר
  התקבלו 22 דירוגים בציון ממוצע: 1.4 מתוך 5

שאלת קיומם של יחסי עובד מעביד בין בני משפחה נידונה בפסיקת בתי הדין לעבודה לא אחת, ונפסק כי קרבה משפחתית אין בה, כשלעצמה, כדי למנוע אפשרות של היווצרות יחסי עובד מעביד.

עם זאת, כאשר הצדדים הטוענים ליחסי עבודה הם קרובי משפחה, בית הדין בוחן בקפידת יתר את היחסים שנוצרו: האם בפניו מערכת יחסים התנדבותית, המגלמת בתוכה עזרה משפחתית, או שמא נוצר בין בני המשפחה קשר חוזי המסדיר מערכת של זכויות וחובות. זאת ועוד.

מי שטוען כי היחסים בינו לבין קרובו חורגים מגדר היחסים של עזרה משפחתית הדדית, וכי יחסים אלו נושאים אופי של יחסי עובד ומעביד, עליו לשכנע כי קיימת בין הצדדים מערכת חובות וזכויות מכוח קשר חוזי.

נטל ההוכחה רובץ, איפוא, לפתחה של התובעת, להוכיח כי בינה לבין המסעדה היה קשר חוזי, והתקיימה מערכת של חובות וזכויות המאפיינת יחסי עובד מעביד, וכי מתקיימים בעניינה התנאים המפורטים בסעיף 1 לחוק.

 

יחסי עובד מעביד במשפחה - פסיקה

בעב"ל אורלי יהלום נ’ המוסד לביטוח לאומי, קבע הנשיא אדלר, כדלקמן:

"בענף הביטוח הלאומי, קירבה משפחתית ..אין בה, כשלעצמה, כדי למנוע אפשרות של היווצרות יחסי עובד מעביד. המניע לבחירת העובד, בין אם הוא מניע עיקרי או משני, אינו קובע לעניין קיומם של יחסי עובד מעביד. מהות היחסים שנוצרו הלכה למעשה, היא היא הקובעת לעניין זה" .

דברים דומים לאלו נאמרו גם בדב"ע המוסד לביטוח לאומי נ’ שרה כץ:

כן ממשיך הנשיא אדלר ומבאר בפרשת אורלי יהלום את סוגיית יחסי עובד- מעביד בין בני משפחה, כמובא להלן:

"עם זאת, כאשר הצדדים הטוענים ליחסי עבודה הם קרובי משפחה, הלכה פסוקה במשפט הביטחון הסוציאלי היא, כי בית הדין בוחן בקפידת יתר את טיבם של היחסים שנוצרו; האם בפניו מערכת יחסים התנדבותית,המגלמת בתוכה עזרה משפחתית, או שמא נוצר בין בני המשפחה קשר חוזי המסדיר מערכת של חובות וזכויות.

 

לשם עמידה על טיב היחסים שנוצרו בין בני משפחה, ייתן בית הדין דעתו, בין היתר, לפרמטרים שונים כגון מסגרת שעות העבודה, האם השכר ששולם בעבור ביצוע העבודה היה ריאלי או סמלי וכו’.

 

נטל ההוכחה כי יחסים בין בני משפחה חורגים מגדר עזרה משפחתית הדדית, ולובשים אופי של יחסי עובד מעביד, מוטלים על בן המשפחה הטוען לקיומם. "מי שטוען כי היחסים בינו לבין קרובו חורגים מגדר היחסים של עזרה משפחתית הדדית, ולבשו אופי של יחסי עובד-מעביד, עליו לשכנע כי קיימת מערכת חובות וזכויות מכוח קשר חוזי."

 

מן הפסיקה: המבחנים לבחינת יחסי עובד מעביד בין בני משפחה

בנוסף לאמור לעיל, מציין הנשיא אדלר בפסק- דין יהלום, לעניין קיומם של יחסי עובד- מעביד בין בני משפחה וקובע, כי יש לבדוק את קיומם של שני מבחנים מצטברים:

 

  • האחד, האם הסדר העבודה הנו אמיתי או שמא מדובר בפיקציה? מבחן זה נועד למנוע מניפולציות שכל מטרתן זכייה בכספים מן המוסד לביטוח לאומי, שאינם מגיעים על פי חוק. לפיכך, יבחן בית הדין אם אכן בוצעה עבודה בפועל בעבור בן המשפחה, ואם התקיים דיווח שוטף למוסד על בן המשפחה כ"עובד".
  • התנאי השני לבדיקת קיומם של יחסי עובד מעביד בתוך המשפחה הנו: האם ניתן לקבוע מה היה שכרו של העובד? במסגרת מבחן זה, שומה על בית הדין לבדוק האם נשאו התשלומים אופי של שכר, והאם התמורה שהוגדרה כ"שכר עבודה" היא אכן תמורה בעד ביצוע עבודה בפועל. כיוון שכאשר מדובר בעבודה בעבור בין משפחה עולה החשש, כי מדובר בעזרה משפחתית גרידא, שאין בגינה תמורה נאותה.
לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יחסי עובד מעביד

השוחט זומן לשיחה עם המנהל ובסופה נמסר לו מכתב פיטורין, אולם מנגד טען המעסיק כי התובע בחר להתפטר מרצונו החופשי.  

עובדת זרה ממולדובה שהועסקה כמטפלת סיעודית לנכה בעלת שיתוק מוחין, הגישה תביעת פיצויים נגד המעסיקה.  

המעסיקים תבעו את העובדים בגין עוולת לשות הרע, בעקבות פרסומים פוגעניים בדף הפייסבוק שלהם.  

התובעת עבדה ברשת למוצרים לעיצוב הבית ומתנות, במשך שבע שנים. בתחילה כמוכרת שכירה ובהמשך כמעצבת עצמאית. מהן זכויותיה לאחר הפסקת היחסים? 

מנהל העבודה פוטר לאחר חודש וחצי, ללא שימוע ובניגוד לתנאי החוזה, לכן הגיש תביעה כנגד המעסיק.  

מורה ליוגה שפוטרה בשל הרעה בתנאים, הגישה תביעה על מנת שתקופת עבודתה כעצמאית תוכר כתקופה של יחסי עובד ומעביד. 

רופאת השיניים טענה כי היא עבדה כשכירה במרפאת שיניים, מנגד טענה המרפאה כי היא הועסקה כעצמאית. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.