www.ovdim.org.il

הפסקת אוכל: תשלום עבור הפסקה בעבודה, על חשבון מי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 65 דירוגים בציון ממוצע: 3.9 מתוך 5

עובדים רבים אינם מודעים לזכויותיהם בכל הנוגע להפסקות אוכל בזמן העבודה. שאלות רבות נותרות לא אחת ללא מענה. לדוגמא, האם המעביד חייב לאפשר הפסקת אוכל? האם העובד זכאי לתשלום בגין הפסקה זו? האם ניתן לנכות משכרו של העובד את עלות הארוחה? להלן מאמר קצר אשר יסקור את זכויות העובדים בישראל בזמן הפסקות אוכל.

 

יודגש כי המאמר הנ"ל יעסוק בזכויות עובדים מבחינת הפסקה בעבודה מכוח החוקים הרלבנטיים. עם זאת, ישנם מקרים בהם העובד זכאי לזכויות נוספות, מכוח חוזה עבודה אישי, הסכם קיבוצי, צווי הרחבה או נוהג במקום העבודה. הזכויות המגיעות לעובד מכוח החוק הינן אפוא רף מינימאלי בסוגיה זו. לעניין הפסקות בעבודה, חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כלדקמן.

 

לכמה זמן הפסקה אני זכאי?

עובד אשר מועסק במקום העבודה במשך שש שעות עבודה ומעלה, זכאי להפסקה בת 45 דקות לפחות. בכלל זה, מגיעה לעובד הפסקה אחת רצופה של חצי שעה לפחות. במידה ומדובר ביום עבודה קצר, לפני מנוחה שבועית או לפני חג, העובד זכאי להפסקה של חצי שעה לכל הפחות. הפסקה בעבודה מוגבלת גם מבחינה מקסימאלית והיא אינה יכולה להתארך עד כדי למעלה משלוש שעות.

 

האם אני רשאי לצאת ממקום העבודה במהלך הפסקה?

עובד רשאי לצאת ממקום העבודה במידה ומדובר בהפסקה של חצי שעה לפחות. עם זאת, ישנם תפקידים אשר דורשים את נוכחותו של העובד במקום העבודה גם בזמן העבודה. במקרים אלה, המעביד רשאי לדרוש מהעובד להישאר במקום העבודה גם בזמן ההפסקה. יצוין כי עובדים אשר נדרשים להישאר במקום העבודה, בגין הכרח להפעלת ציוד, השימוש בו, או לתהליך העבודה, זכאים לשכר בגין הפסקתם. סעיף 20(ג) לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי הפסקה בעבודה של חצי שעה, במקום העבודה עצמו, מהווה חלק משעות העבודה.


הפסקה לצורך תפילה במהלך יום העובדה

אזרחים רבים בישראל הינם מסורתיים ואי לכך הם מעוניינים להתפלל מספר פעמים ביום. החוק בישראל קובע כי עובד רשאי לבקש ולקבל הפסקה בעבודה לשם תפילה בהתאם לדרישות דתו. זמן התפילה ייקבע במקום העבודה בהתאם לנסיבות המקרה, תנאי העבודה, דתו של העובד וכדומה.

 

הפסקת אוכל, על חשבון מי?

על פי רוב, הפסקת אוכל בעבודה הינה על חשבון העובד. ישנם מקרים בהם המעביד משלם על הפסקת האוכל אך חשוב לציין כי לא מדובר בחובה לפי חוק.

 

סייגים המאפשרים סטייה מהוראות סעיף 20 לחוק שעות עבודה ומנוחה

 

חוק שעות עבודה ומנוחה קובע מספר סייגים להוראותיו המפורשות של סעיף 20. ראשית, במידה ועובד מועסק בעבודה אשר איננה "עבודת כפיים", מותר למעסיק שלא להוציא את העובד להפסקה במשך 8 שעות (או 9 שעות כאשר העובד מועסק במשרה מלאה בהיקף של חמישה ימים בשבוע). כאשר העבודה הינה ביום שלפני המנוחה השבועית או לפני חג, ניתן להעסיק עובדים ללא הפסקה במשך שבע שעות. במפעלים בהם העבודה נעשית בשלוש משמרות, ההפסקה בעבודה לסעודה ומנוחה לא תהיה יותר מ-30 דקות ובלבד שההפסקה תהיה רצופה.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.