www.ovdim.org.il

ניכוי כספים ששולמו בטעות לעובד על ידי המעסיק, מה קובע החוק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

טעויות בתשלום שכר הן תופעה נפוצה ביחסי עבודה, ומעסיקים רבים מוצאים עצמם בסיטואציה בה שילמו לעובד סכומי כסף ביתר. החוק בישראל מסדיר את האופן בו ניתן לנכות סכומים אלו מהעובד, תוך איזון בין זכויות העובד לאינטרסים הלגיטימיים של המעסיק.

 

המסגרת החוקית לניכויי שכר

 

חוק הגנת השכר קובע מסגרת ברורה לניכויים משכר העובד. החוק מבחין בין סוגים שונים של ניכויים ומגדיר את התנאים בהם מותר למעסיק לנכות כספים משכר העובד. במקרה של תשלום ביתר, החוק מתייחס לכך כאל חוב של העובד למעסיק, אך מגביל את יכולת הניכוי כדי להגן על העובד.

 

תנאים לניכוי תשלומי יתר

 

על מנת שמעסיק יוכל לנכות תשלומי יתר משכר העובד, עליו לעמוד במספר תנאים מצטברים. ראשית, עליו להוכיח כי אכן מדובר בטעות ולא בתשלום מכוון. שנית, עליו להודיע לעובד על כוונתו לנכות את הסכום ולקבל את הסכמתו. במקרה של אי הסכמה, על המעסיק לפנות לבית הדין לעבודה לקבלת אישור לניכוי.

 

מגבלות על סכום הניכוי

 

החוק מגביל את סכום הניכוי החודשי המותר. ככלל, אין לנכות יותר מרבע משכר העבודה החודשי של העובד, אלא אם כן העובד הסכים בכתב לניכוי גבוה יותר. מגבלה זו נועדה להבטיח כי העובד יוכל להמשיך להתקיים בכבוד גם בתקופת החזר החוב.

 

התיישנות וזכות הקיזוז

 

שאלת ההתיישנות היא מהותית בהקשר של ניכוי תשלומי יתר. המעסיק נדרש לפעול בתוך זמן סביר מרגע גילוי הטעות. ככל שחולף זמן רב יותר, כך גוברת טענת ההסתמכות של העובד וקטנה האפשרות לנכות את הסכומים. בתי הדין נוטים להתחשב בשיהוי בדרישת ההחזר.

 

חובת תום הלב ומבחן הסבירות

 

בתי הדין לעבודה מדגישים את חובת תום הלב החלה על שני הצדדים. מצד אחד, על העובד להשיב כספים שקיבל בטעות אם ידע או היה עליו לדעת על הטעות. מצד שני, על המעסיק לפעול בסבירות ובהגינות בדרישת ההחזר ובאופן ביצוע הניכוי.

 

הליך הניכוי והודעה לעובד

 

המעסיק חייב להודיע לעובד בכתב על כוונתו לנכות כספים משכרו. ההודעה צריכה לפרט את סכום הניכוי, סיבתו, ואופן חישובו. העובד זכאי לקבל הסבר מפורט ולבדוק את הטענות בטרם יסכים לניכוי.

 

השלכות על יחסי העבודה

 

ניכוי כספים משכר העובד עלול להשפיע על יחסי העבודה. מומלץ למעסיק לנהל את הסיטואציה ברגישות ובשקיפות, תוך שמירה על דיאלוג פתוח עם העובד. גישה זו עשויה למנוע סכסוכים ולהקל על תהליך החזר הכספים.

 

פתרונות חלופיים

 

במקרים מסוימים, כדאי לשקול פתרונות חלופיים לניכוי ישיר משכר העובד. למשל, הסדר תשלומים מוסכם, קיזוז מול זכויות עתידיות, או ויתור על חלק מהסכום תמורת תשלום מיידי של היתרה.

 

סעדים משפטיים

 

במקרה של מחלוקת, שני הצדדים רשאים לפנות לבית הדין לעבודה. העובד יכול לתקוף את חוקיות הניכוי או את גובהו, והמעסיק יכול לבקש אישור לניכוי במקרה שהעובד מתנגד לו.

 

לסיכום, החוק מאפשר למעסיק לנכות תשלומי יתר משכר העובד, אך מציב מסגרת ברורה ומגבלות על אופן הניכוי. הצלחת התהליך תלויה בשמירה על הוראות החוק, בתקשורת פתוחה עם העובד, ובהתנהלות הוגנת וסבירה. חשוב לזכור כי מטרת ההגבלות היא להבטיח את זכויות העובד תוך מתן אפשרות למעסיק לתקן טעויות שנעשו בתום לב.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - חוקי עבודה - חוקים דיני עבודה

האם תביעה לבית הדין לעבודה, אשר הוגדרה על ידי השופט כ"משוללת כל יסוד", תביא לפסיקת הוצאות משפט משמעותיות? 

כנגד חברה נפתחה חקירה פלילית בעקבות חשד להפרת זכויות עובדים. האם יהיה על החברה להמציא דו"חות נוכחות של עובדיה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.