איש מכירות שפוטר דרש הפרשי עמלות על מכירות שביצע
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
איש מכירות שעבד בחברה העוסקת בקידום מיזמי בניה, עתר לבית דין אזורי לעבודה בבאר שבע, ודרש לקבל מהמעסיקה עמלות בסדר גודל של כ- 230,000 שקלים, ופיצוי בסך של 50,000 שקלים בגין עגמת נפש שנגרמה לו, על רקע נסיבות סיום יחסי עובד מעביד.
בתחילת שנת 2010 התובע התקבל לעבודה אצל הנתבעת כמקדם מכירות במיזם בניה בבאר שבע, כאשר ההתקשרות עוגנה בחוזה עבודה. לפי החוזה כל שינוי בתנאי הסכם יהיה תקף רק אם נערך בכתב ונחתם על ידי שני הצדדים. התובע טען כי הוא זכאי בהתאם לסעיפי החוזה, לקבל עמלת מכירה ובונוס מנכ"ל של 15% ממחיר התוספת, על דירות שנמכרו בבאר שבע תודות למאמציו.
התובע דרש עמלות על עסקאות שנסגרו לאחר פיטוריו
בסוף שנת 2010 הוא עבר לשמש כאיש מכירות בפרויקט בניה באשדוד, במסגרתו מכר תשע יחידות דיור, וטען כי הוא זכאי לתשלום עמלות בגין מכירות בשיעור של 1% ממחיר הרכישה של יחידת הדיור, וכן לעמלות עבור יחידות שנרכשו לאחר פיטוריו על בסיס הצעות שהעביר לחברה.
בחודש פברואר 2011 הפסיקה המעסיקה את ההתקשרות עמו לאלתר, על כן דרש פיצוי בגין פיטורין שלא כדין, ללא שימוע וללא אפשרות להשמיע את טענותיו בנוגע להחלטה על הפסקת עבודתו בחברה.
המעסיקה טענה כי התובע אינו זכאי לבונוס עקב ביטול מכירה
המעסיקה טענה כי התובע פוטר בשל תלונות שהתקבלו על התנהגות לא ראויה, ודרשו הפסקת ההתקשרות מידית, במטרה לשמור על שמה הטוב של החברה. הנתבעת הודתה כי נותר חוב עמלה בסכום של 14,000 שקלים בגין עמידה ביעדי מכירה, אולם חלקה על זכותו של התובע לתשלום בונוס בשל ביטול מכירה. ואף טענה כי על חשבון בונוסים נרכשו עבורו שני מסכי פלזמה ומקרר בעלות כוללת של 21,600 שקלים כפי שמקובל בחברה. עוד ציינה כי התובע זכאי לעמלה בשיעור של 0.5% בלבד על מכירה של יחידת דיור באשדוד.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, הגיע בית הדין למסקנה כי על פי ההסכם שנחתם בין הצדדים בתחילת העסקתו, התובע זכאי לעמלה משתכללת עם חתימת חוזה הרכישה, על כן תאריך חתימת החוזה הוא התאריך הקובע לקביעת זכויותיו הן לעניין תשלום העמלה והן לעניין תשלום הבונוסים על עמידה ביעדי מכירה.
התובע זכאי לעמלות ולבונוסים על פי ההסכם שנחתם בין הצדדים
לפיכך נקבע כי האירועים שקרו לאחר חתימת חוזה הרכישה בין החברה לדייר, כמו הטענה לביטול העסקה, אינם יכולים להשליך על זכאותו לתשלומי עמלה ובונוס להם הוא זכאי בעקבות המכירה. כמו כן, המעסיקה אינה רשאית לשלול את זכותו לבונוס בדיעבד בעקבות אירועים שקרו לאחר שזכות זו השתכללה.
בנסיבות אלה קבע בית הדין כי התובע זכאי לעמלה על מכירות בשיעורים שנקבעו בהסכם מחודש אפריל 2010, הקובע כי הזכות לעמלה מתגבשת עם חתימת חוזה הרכישה. אולם נקבע כי הוא אינו זכאי לעמלה על דירות שנמכרו לאחר שפוטר, על בסיס הצעות שהועברו על ידי מקדמת המכירות קודמתו בתפקיד.
בסופו של דבר נקבע כי נסיבות סיום ההתקשרות אינו מזכות את התובע בפיצוי כלשהו, לנוכח התנהגות בלתי הולמת. עם זאת הוא זכאי להפרשי עמלות בסך של 73,000 שקלים, ועוד סך של 10,639 שקלים עבור החזר ניכוי עלות השכרת הרכב.
ס"ע 4584-01-12