www.ovdim.org.il

האם ניתן לקבל מכתב פיטורין במקרה של התפטרות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5

מטרת דיני העבודה בישראל היא לשמור ולהגן על זכויות העובדים, והם אינם מתירים למעסיק לפטר עובדים באופן שרירותי. על המעביד חלה חובה לקיים הליך מסודר כדי שהפיטורים יהיו כדין. אחת החובות המוטלות על מעביד בעת פיטורי עובד היא החובה לתת לעובד מכתב פיטורין. מכתב הפיטורין צריך לכלול את פרטי העובד, פרטי מקום העבודה, תקופת העסקת העובד, תאריך הוצאת מכתב הפיטורין ותאריך כניסת הפיטורין לתוקף.

 

המעביד רשאי לכלול את עילת הפיטורין במכתב, אולם אין זו חובה. על המעביד לתת לעובד מכתב פיטורין תקופה מסוימת לפני סיום יחסי עובד מעביד, כאשר מועד מתן הודעה מוקדמת על הפיטורים משתנה לפי אופן העבודה וותק העובד במקום העבודה.

 

מדוע צריך מכתב פיטורין?

 

הרציונל שמאחורי הדרישה למתן הודעה מוקדמת לפיטורים הוא דאגה לעובדים. המשפט הישראלי רואה חשיבות במתן הודעה המוקדמת לעובד, כדי שיוכל להכין עצמו לפיטורים ולהתחיל לחפש מקום עבודה חדש.

 

למכתב הפיטורים יש משמעות נוספת לקבלת דמי אבטלה. ללשכת העבודה ניתן לגשת עם מכתב הפיטורים ולבקש דמי אבטלה. הזכאות לדמי אבטלה נוצרת עם הפיטורים, לאחר תקופת עבודה של שנה בה שולמו דמי הביטוח הלאומי, מתוך 18 החודשים לפני הבקשה.

 

הזכות לקבלת דמי אבטלה היא זכות אטרקטיבית, ולעתים מבקש עובד שהתפטר לקבל מכתב פיטורין כדי שיוכל לקבל דמי אבטלה. חשוב לציין כי ישנם מקרים שבהם התפטרות נתפסת כפיטורין "התפטרות כדין מפוטר", עקב מצב בריאותי, העתקת מקום מגורים בנסיבות מסוימות או הרעה בתנאי העבודה. במקרים כאלה, תוכר הזכות לדמי אבטלה על ידי המוסד לביטוח לאומי גם ללא מכתב פיטורין.

 

האם עובד שהתפטר וקיבל מכתב פיטורין זכאי לתבוע פיצויים?

 

החוק מעניק זכות לפיצויי פיטורים לעובד אשר פוטר לאחר שעבד במשך שנה ומעלה אצל המעביד. הזכות לפיצויי פיטורים עומדת גם למי שהתפטר "בדין מפוטר" כאמור. האם כאשר עובד התפטר וקיבל מכתב פיטורים לבקשתו זכאי לפיצויי פיטורים?

 

התשובה היא שלילית. מדובר בחוסר תום לב מוחלט מצד עובד לבקש פיצויי פיטורים על אף שהתפטר וידוע לו כי אין דבר העומד מאחורי מכתב הפיטורין, מלבד רצונו להונות את המוסד לביטוח לאומי. כמובן שבמידה ולמעביד אין כל הוכחה כי מדובר במכתב פיטורין "מזויף" וכי העובד למעשה התפטר, יתכן שיחויב המעביד בתשלום פיצויי פיטורים לעובד.

 

באחד מהמקרים שהובאו בפני בית המשפט, הציג מעביד מסמך אשר כלל הצהרה של העובד כי מכתב הפיטורין נועד לצורך קבלת דמי אבטלה בלבד. אמנם במקרה זה הוכח כי מכתב הפיטורין אינו מעיד על פיטורים, אולם עדיין, גם אם המעביד יכול להוכיח כי מכתב הפיטורין אינו אמתי, בית המשפט קבע כבר כי במקרים כאלה, מתן מכתב פיטורין יכול להוות מעשה שלא כדין והמעסיק אף יכול להיחשב כשותף בעבירת קבלת דבר במרמה.

 

קבלת מכתב פיטורין היא זכות שעומדת לעובד המפוטר. עם זאת, ישנם מקרים שבהם המעביד יתבקש על ידי עובד שהתפטר למסור לו מכתב פיטורין, כדי שיוכל לקבל דמי אבטלה מביטוח לאומי. על מעביד המעוניין לפעול על פי חוק לסרב לבקשות אלה בכל תוקף ויהי מה. מלבד העובדה שמתן מכתב כזה פותח פתח לניצול המעביד, באמצעות תביעת פיצויי פיטורים על סמך אותו מכתב, כבר נאמר בבית המשפט כי מתן מכתב כזה עשוי להוות עבירה פלילית. על כן, יש לתת מכתב פיטורין אך ורק כאשר אכן מדובר בפיטורים. כאשר מדובר בהתפטרות בדין פיטורין- רשאי ואף רצוי שהמעביד ייתן לעובד מכתב כלשהוא המעיד על נסיבות העזיבה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - התפטרות

המעסיק התחייב לשלם פיצויי פיטורין לעובד שהתפטר לרגל נישואיו והעתקת מקום מגורים, לאחר התקופה הממושכת שבה הוא עבד אצלו 

מעסיק העביר עובדת מסניף אחד לסניף אחר. האחרונה התפטרה בשל הרעת תנאים. האם היא תזכה בפיצויי פיטורים? 

האם מעסיק זכאי לקבל פיצויים מעובד לשעבר אשר עזב את עבודתו מבלי לערוך חפיפה מסודרת למחליף? 

האם ניתן לחייב עובד אשר נוטש את העבודה בתשלום פיצויים בגין אי מתן הודעה מוקדמת? האם הדברים תקפים לגבי עובדת סיעודית? 

האם עובדים זרים סיעודיים יחוייבו במתן הודעה מוקדמת ארוכה לפני התפטרות, מעבר לקבוע בחוק? 

מגיש מהדורת מבט בארבע השנים האחרונות, יגל מגל, התפטר מתפקידו. מהי הסיבה להתפטרות? 

"האם ישנו פורום שבו יושבים יחד, אדם אל אדם ולא רק נייר אל נייר, המפקדים הישירים עם הממונים החיילים המקצועיים, ומלבנים את הדברים, שעה שבגורל איש הקבע עסקינן? במישור הכללי, אם כן, יש לכאורה צורך בשידוד מארג ההערכות כך שייקבע מקומה של ההערכה החילית הרוחבית - שעל פני הדברים יש טעם והיגיון בקיומה - אל מול חוות הדעת של המפקדים הישירים, וכן "מקומן הגיאומטרי" של אלה האחרונות, ובעיקר כיצד נערך הממשק ביניהן"... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.