שפת גוף בראיון עבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5 |
שפת הגוף שלנו (תקשורת בלתי מילולית) עצות.../ חנה סלע , מכון הדס
הרושם הראשון במהלך ראיון אישי-תעסוקתי מתקבל למעשה בשלושים השניות הראשונות. כלומר – עוד לא באו לידי ביטוי המסרים, ההיסטוריה התעסוקתית, וכבר נוצרת ההתרשמות המשמעותית הראשונית. מה שמשפיע וקובע באלמנט הראשוני הוא מה שנקרא שפת הגוף. הכוונה לכל המכלול האישיותי - החל מהופעה חיצונית, סגנון לבוש, תנועות ידיים-גוף, הטיות ראש, מיקוד קשר עין, ועד למה שמקרין האדם בכללותו – כמו ביישנות, סגירות, ביטחון, דומיננטיות.
מרכיב התקשורת הבלתי מילולית הינו חשוב ומשמעותי בכל סיטואציה בינאישית: בין מורה לתלמידו, בין בני זוג, בין כפיפים או עמיתים לעבודה. מרכיב זה הופך למשמעותי ביותר במצבי מבחן – כמו ראיון בתקשורת או מה שיותר רלוונטי
עבורנו – ראיון אישי לקראת קבלה לעבודה.
הדוגמאות הבאות ימחישו זאת היטב:
א.ד. הינו מנהל משאבי אנוש בארגון גדול (כ-500 עובדים), שפוטר עקב שינויים ארגוניים וחילופי מנכ"ל בחברה. הוא בן 42, עם נסיון רב בעבודתו. בראיון התאמת קבלה לעבודה הוא ישב "מרוח" בכסאו, מרווח מאד, ישיבה צידית מוטה, עם קשר עין לקצה הקיר במשך כל הראיון, תוך הטיית ראש למעלה. שפת הגוף שלו שידרה התנשאות – "מה אני בעצם עושה פה", "אין לי עניין בשאלות שלכם", "אני הרבה יותר בכיר/חשוב מכם"… כל אותם מסרים, אשר בפועל גרמו כמובן לאי התאמתו לתפקיד הדורש אינטראקציות בינאישיות רבות.
ל.ג. – בת 28, היא דוגמא נוספת. רואת חשבון, חשבת בחברת היי-טק, שאפתנית מאד הרוצה קידום בחברה אחרת. היא ישבה ממש בקצה הכסא, ישיבה מתוחה ונוקשה מאד, הקפידה לשלב אצבעות ידיה כל מהלך הראיון, עברה במהירות מחייכנות יתר להבעה קפוצה. כל שפת הגוף שלה שידרה מתח, לחץ ונוקשות. כאן – בתפקיד הדורש התמודדות עם עומס ולחצים, הקרנה של עומס ואופי "לחוץ", הינה גורם עם אפקט שלילי בראיון.
איך להשתקף במיטבך, תוך שימוש אופטימלי בשפת הגוף?
קיימות "עשרת הדיברות" לגבי הקרנה נכונה וחיובית בתהליך של ראיון אישי, דינמיקה קבוצתית או תהליכי שיחת מכירה.
• הופעה חיצונית – למרות שהנושא נשמע טריוויאלי, במצבי היומיום נראה שאין מספיק מודעות לסעיף הלבוש וההופעה הייצוגית-פורמאלית. לא בהכרח צריך ללבוש חליפות ובגדי ערב, אבל צריכה להיות הקפדה על בגד מחוייט, מגוהץ, עדיף בהיר ללא ריבועים-פסים וכו’. כדאי להימנע מצבעים אפורים…
• בזמן השיחה/ראיון חשוב לשמור על שפת גוף פתוחה. לא לשלב ידיים או רגליים, לא להתכנס בתוך הכסא, ולשמור על יציבות וזקיפות.
• קשר עין הוא אלמנט משמעותי ביותר. קשר עין מתחמק, לא עקבי, משדר לחץ, ביישנות, חוסר ביטחון.קשר עין יציב עם המראיין או איש השיחה מעורר אמינות וישירות. אנשים המגיעים מתרבויות כמו המזרח הרחוק, מתקשים ביותר להישיר מבט לאיש השיחה, בשל "קודים" חברתיים ובינאישיים אחרים. כמובן, כללי המשחק אצלנו מחזקים שיחה תוך ליווי מבט ישיר ועקבי.
• תנועות ידיים – מותר ואפשר לדבר בליווי תנועות הידיים, אך לא להרחיב את התנועות לגדולות מדי, מעבר לקווי הגוף. לא להניח ידיים על השולחן – כי זוהי הטריטוריה של המראיין (לא להניח גם מפתחות, פלאפון וכו’). תנועות קלות המלוות את הדיבור משדרות אנרגיה, ויטליות. חוסר תנועתיות משדר קיפאון, לחץ. הנכון הוא באיזון העדין בתנועות.
• תנועות הרגליים – אף שהן פחות גלויות לעין, חשובות אף הן. רווח לראות נבחן מרואיין שמניע את רגליו בלי הפסקה, שבועט קלות עם העקבים או שמטלטל את רגליו. כאמור, תנועתיות יתר משדרת לחץ, מתח, חוסר סבלנות, אי נוחות וכדאי ללמוד לשלוט עליהן. לא רצוי לשבת עם הרגליים שלובות, אך במצב של בחירה בין טלטול הרגליים לשילובן, עדיף לבחור באופציה השנייה.
• איד את/ה ממקם/ת את הכסא שלך בזמן השיחה או הראיון? גם לכך יש משמעות. ישיבה רחוקה מדי משדרת ריחוק, הגנתיות כמו שמירה על "טווח ביטחון". ישיבה קרובה וצפופה מדי משדרת חוסר גבולות, לעיתים גם לחץ או צורך בפידבקים. הנכון הוא האיזון- טווח סביר ו"נורמטיבי?" בינך לבין איש השיחה שלך.
• פנים גלויות- במהלך המפגש חשוב שהפנים תהיינה גלויות. הכוונה שלא להסתיר את הסנטר, הלחי עם היד. לא להישען על היד, להימנע משפשופי עיניים, אף או נפנוף השיער מהמצח. פנים גלויות פירושו גם, לעולם לא לערוך שיחה/ראיון עם משקפי שמש כהים… פנים גלויות מקרינות ישירות, הענות וגם פתיחות בינאישית.
• פעילות משנית- הכוונה לכל אותם "משחקים" קטנים בזמן הראיון. משחק עם מהדק שמסתובב על השולחן, גלגול כפתור החולצה, אחיזה בשעון היד, בעגילים, אפילו אחיזה ממושכת מדי, לאורך זמן, בדף קורות החיים שלך היא מיותרת. במצב בו שפת הגוף אמורה לקדם אותך בפתיחות וישירות מול המראיין, כל אותם "משחקים" ועיסוקים הינם מיותרים.
• חיוכים- הינם גורם מרכך חיובי. צריך לשמור על מינון נכון של חיוכים בכדי לקדם היטב את הראיון. חייכנות יתר במינון רב מדי משדרת חולשה, קושי נוכח אסרטיביות, רכות יתר. מאידך, לעבור ראיון/שיחה ללא כל חיוך- פירושו לשדר קור, נוקשות, רצינות יתר או לחץ. קל להעלות חיוך בנושאים הנוגעים יותר לתחומים אישיים- רגשיים או בינאישיים.
• האלמנט האחרון הוא הכוללני ביותר ומתייחס להקרנה הכללית של האדם. בעצם מרכז זה משלב את כל האלמנטים הקודמים עם מיצוב האדם כלפי עצמו. אנשים עם דימוי עצמי גבוה ותחושת ביטחון יחושו נוח יותר עם עצמם, גם בתהליכי ראיון והדבר יתבטא כמובן בשפת הגוף. מה שיכול לסייע להקרנה הכללית הוא דימוי עצמי פנימי. הכרה עצמית ביכולת שלך "להתקבל", "לעבור את הראיון" וכן בתחושת האופטימיות. מצב רוח פסימי או מלנכולי משתקף ופוגם מיד בשפת הגוף הכוללנית, בויטליות ובתחושת ההכרה העצמית.
דוגמא נוספת לתפקיד שפת הגוף לקוחה מתהליך הדינמיקה הקבוצתית:
ל.א. מועמדת לקידום ניהולי בבנק. בתהליך המשימה הקבוצתית התמודדה מול אנשים מבוגרים ומנוסים ממנה. בפועל היא ישבה עם כסאה מרוחקת ממעגל שאר משתתפי הדינמיקה, שלובת ידיים ורגליים ומבטה ממוקד רק בנבחן שישב מולה. אם הייתה משנה במעט את מיקום הכסא, כך שיתיישר עם הנבחנים האחרים, מפזרת קשר עין עם כל השותפים ונכונה ללוות את דבריה עם תנועות ידיים קלות, השתקפותה ותפקודה היו זורמים וקומוניקטיביים יותר.
שפת הגוף שלנו היא בעצם אנחנו עם מכלול הרצונות, התחושות, קווי האופי וכן ההתנסויות הקודמות שלנו. יש מקום לשפר ולאמן את שפת הגוף. כדאי לבדוק מה בעצם מוקרן מאיתנו באמצעות גורם חיצוני אובייקטיבי ובכל לדעת מה לשפר ולחדד.
בתהליך הראיון האישי שפת הגוף הינה משמעותית מאוד אולם היא מהווה כ- 50% מהמכלול.
החלק המשלים הוא המסרים המילוליים המועברים בראיון. ועל כך בכתבה הבאה.
* לבסוף, בתקופה זו, כשכמות התפקידים והראיונות מצומצמת אסור לפספס כל חלון של הזדמנויות ולכן מומלץ ביותר לעבור הכנה ע"י אנשי מקצוע המתמחים בכך.
אולי תרצו לקרוא על:
איך להיות במיטבך בראיון אישי תעסוקתי - ראיון עבודה ?
איך את/ה נראה, מה את/ה אומר/ת, מה את/ה מקרין/מקרינה לסביבה...
מהם כללי המשחק בראיון עבודה?
הופעה, לבוש, תנוחת גוף, דיבור, תנועתיות ודינמיות, טעויות נפוצות של מרואיינים והמסרים (התכנים המילוליים ).
הרושם הראשוני קובע. האמנם?!
מה שאנחנו מקרינים בעשר-עשרים שניות ראשונות מול אנשים חדשים קובע את תדמיתנו, ואם להיות דרמטיים – לפעמים גם את עתידנו...
שפת גוף במהלך ראיון עבודה
דוגמאות, הופעה חיצונית, קשר עין, תנועות ידיים ורגליים, איך לשבת, תנועות פנים, חיוך ...
חרדת מבחנים - התמודדות עם חרדה לפני ראיון עבודה
אנשים עם חרדת בחינות זוכרים סיטואציות של לחץ, חרדה, טשטוש, הזעה, חוסר ריכוז- כבר נוכח בחינות בבית הספר היסודי. מצב זה מלווה אותם ומקשה עליהם ביותר בכל התמודדות במבחנים העתידיים...
מבחני דינמיקה קבוצתית ומבדקי מצב - חלק ממבחני מיון לעבודה.
בתהליך זה באים לידי ביטוי האלמנטים התקשורתיים, המילוליים והיוזמתיים של המועמדים. כמו כן, נבדקים יכולת ההובלה, מנהיגות, כריזמה מול קבוצה, אסרטיביות, דומיננטיות מול פשרנות ואופרטיביות...
הכנה לראיון עבודה - פגישה עם מומחה
חיפוש משרה בלוח דרושים של פורטל העובדים
חדש’ פורום ייעוץ קריירה והכוון תעסוקתי.
שירותים נוספים באתר:
הכנה לראיון עבודה
בדיקת החזרי מס - אולי מגיע לך כסף ?
כתיבה שיווקית של קורות חיים - איך להגיע ליותר ראיונות עבודה
יעוץ קריירה - בחירת מקצוע, מה מתאים לי ?
יעוץ משפטי עורכי דין דיני עבודה - פגעו בזכויותך? סובל מהרעת תנאים ?