www.ovdim.org.il

התפטרות בדין מפוטר בגין אי הפרשה לקופת גמל

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 3.2 מתוך 5

התפטרות בגין אי הפרשה לקופת גמל, האם פיצויי פיטורים?


האם הרעת תנאים מוחשית במקום העבודה, המקימה עילה להתפטרות בדין מפוטר (התפטרות עם קבלת פיצויי פיטורים), יכולה להיות גם העדר הפרשה לקופת הגמל? כיצד ניתן להתפטר תוך קבלת פיצויי פיטורים, והאם טענות החברה כי קופת הגמל הייתה רק תירוץ להתפטרות יתקבלו בבית הדין לעבודה.

 

התובעת עבדה בתור משבצת יהלומים בחברה במשך כעשר שנים, וזאת כעולה מתלושי השכר שהוצגו בפני בית הדין לעבודה. החל משנת 2000, החלה החברה לבטח את התובעת בפוליסת ביטוח מנהלים ובשנת 2005 הפסיקה הנתבעת להעביר לקופת הגמל הפרשות בגין התובעת (זאת חרף ניכוי שכרה של התובעת לטובת קופת הגמל).

 

      קראו עוד בתחום:

 

הדברים נודעו לתובעת ועל כן הגישה היא פנייה לחברה על מנת להסדיר את זכויותיה בקופת הגמל. דרישה זו לא נענתה והחל מאותו החודש, הפסיקה החברה לנכות משכרה של התובעת הפרשות לקופת הגמל. בעקבות העדר הפרשות אלו, הודיעה קופת הגמל לתובעת, לאחר כחצי שנה, על סילוק הפוליסה.

 

התובעת פנתה מספר פעמים לחברה, הן כאשר גילתה את העדר ההפרשות והן כאשר קיבלה הודעה על פיגורים בהן. בכל פעם, טענו נציגי החברה כי העניין בטיפול אך דבר לא נעשה. לאחר סילוק הפוליסה, הגישה התובעת את התפטרותה לחברה ודרשה פיצויי פיטורים. החברה טענה, כמובן, כי מדובר בהתפטרות ועל כן אין התובעת זכאית לפיצויי פיטורים. בשל המחלוקת לעיל, הגיעו הצדדים לבית הדין לעבודה.

 

האם מדובר בהרעת תנאים מוחשית?


הסוגיה העיקרית בהליך המשפטי נגעה לעצם זכאותה של התובעת לתשלום פיצויי פיטורים עקב התפטרותה. למעשה, מחלוקת זו מתבססת על קיום או העדר עילה להתפטרות מכוח סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים.


הנתבעת טענה כי לא התקיים הקשר הסיבתי הדרוש בין התפטרותה של התובעת לבין ההימנעות מלהפריש כספים לקופת הגמל. ראיה לכך מצאו הנתבעים בעובדה שהתובעת המשיכה לעבוד בחברה במשך שנה וחצי, גם לאחר שידעה כי החברה אינה מעבירה את חלקה לקופת הגמל. כמו כן, הנתבעים הוסיפו כי התובעת לא נתנה התראה מראש ולא טענה בפני החברה כי אי הסדרת קופת הגמל תביא להתפטרותה.

 


בית הדין לעבודה קבע כי יש לקבל את התביעה. השופטים ציינו בפסק הדין כי הפסקת הפרשות לקופת גמל במשך תקופה ממושכת, על כמה וכמה כאשר מדובר באי העברת ניכויים שנוכו משכרו של עובד, מהווה הרעה מוחשית בתנאי העבודה המצדיקה התפטרות בדין מפוטר.

 

באשר להמשך עבודתה של התובעת, חרף הליקויים בהעברת הכספים לקופת הגמל, ביכר בית הדין לעבודה את גרסת האחרונה בקובעו כי היא הסתמכה על הבטחות שונות מצד המעסיקים. "זאת, עד שהמציאות טפחה על פניה עם קבלת ההודעה של חברת הביטוח בדבר סילוק הפוליסה", נכתב בפסק הדין.


האם התובעת לא הודיעה כי היא מתכוונת להתפטר אם לא תוסדר קופת הגמל?


הנתבעים ניסו לבנות את הגנתם על בסיס העובדה שהתובעת התפטרה מבלי להעניק להם התראה מתאימה. לדבריהם, לו התובעת הייתה מודיעה לחברה כי היא מתכוונת להתפטר במידה ולא תוסדר קופת הגמל, היו הדברים נראים אחרת.

 

אכן, התפטרות בדין מפוטר חייבת להיות תוך מתן הזדמנות למעסיק לתקן את ההרעה בתנאי העבודה. השופטים קבעו כי במקרה דנן יש מקום להפעיל את החריג למתן התראה טרם התפטרות. מדובר בעובדת אשר הלינה מספר פעמים על אי סדרים בקופת הגמל, אך כל פניותיה העלו חרס. למעשה, החברה התעלמה מתלונותיה של העובדת, וזאת תוך שהיא גורמת לסילוק הפוליסה.


לסיכום, נפסק כי התובעת זכאית לפיצויי פיטורים, וזאת בשל אי הפרשות חלקו של המעסיק לקופת הגמל, וכן בגין אי הפרשה של סכומים אשר נוכו משכרה ולא הועברו לקופת הגמל.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.