פיטורים ללא היתר מהממונה על עבודת נשים, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לפי הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, למעסיק אסור לפטר עובדת בהריון בעקבות הריונה וזאת החל מיומה הראשון בעבודה. אם העובדת מועסקת שישה חודשים לפחות אצל המעסיק או באותו מקום עבודה למעסיק אסור לפטרה מכל סיבה שהיא אלא בכפוף לקבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים, כאשר הממונה לא ייתן היתר כזה למעסיק בכל מקרה אם סיבת הפיטורים היא ההיריון.
במהלך תקופת ההיריון אסור למעסיק לתת לעובדת הודעת פיטורים מבלי שקיבל היתר כאמור, גם אם הפיטורים נכנסים לתוקף רק לאחר שחלפו 60 יום מוגנים שלאחר חופשת הלידה. מעסיק שמעוניין לפטר עובדת בתקופה זו מחויב להגיש בקשה להיתר פיטורים אל הממונה על חוק עבודת נשים. היתר כזה יינתן על ידי הממונה על חוק עבודת נשים אם תשתכנע כי הפיטורים אינם קשורים להריון אחרי ששקלה את כלל הנסיבות הקשורות ליחסי העבודה במקום.
החובה לבקש היתר לפיטורי אישה שעובדת מעל שישה חודשים במקום העבודה חלה בכל מצב וזאת גם אם נראה שאין כל קשר בין פיטורי העובדת לבין הריונה. פיטורי עובדת בהריון שבוצעו ללא היתר יהיו בטלים והעובדת תהיה זכאית לקבל את כל זכויותיה כאילו לא פוטרה מהעבודה.
מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק?
עובדת שפוטרה שלא כדין במהלך תקופת ההיריון זכאית להגיש תביעת פיצויים נגד מעסיקה. עובדת שפוטרה מהעבודה שלא כדין במהלך ההיריון רשאית להגיש תלונה נגד המעסיק ליחידת האכיפה של חוקי העבודה, להגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין לעבודה ולתבוע פיצויים מהמעסיק בגובה השכר וההטבות שלהם היא הייתה זכאית, כאילו יחסי העבודה המשיכו והעובדת לא פוטרה מעולם.
לעומת זאת, עובדת בהיריון אשר עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה במשך תקופה קצרה משישה חודשים ופוטרה מהעבודה בעקבות הריונה תהיה זכאית לתבוע את מעסיקה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. בתביעתה העובדת תצטרך להוכיח כי לא הייתה סיבה לפיטוריה, והמעסיק יצטרך להוכיח שלא פיטר אותה בעקבות הריונה. לעומת זאת, עובדת שפוטרה מהעבודה ללא היתר כדין מהממונה כאמור, אשר עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה רשאית לתבוע פיצויים מהמעסיק מכוח חוק עבודת נשים. אם העובדת פוטרה בעקבות ההיריון, היא תהיה זכאית גם לתבוע פיצויים מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
70 אלף שקלים לעובדת שפוטרה מבלי שמעסיקה קיבל היתר מהממונה על עבודת נשים
בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל תביעת פיצויים שהגישה עובדת נגד מעסיקה לאחר שפוטרה מעבודתה מבלי שהמעסיק קיבל היתר מהממונה על עבודת נשים. לאחר שבחנה את מכלול העדויות והראיות השופטת קבעה שהמעסיק יפצה את העובדת בסך כולל של 50 אלף שקלים עבור אובדן הכנסה ועוגמת נפש.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, העובדת עבדה בחנות נעליים החל מחודש נובמבר בשנת 2015 ושכרה השעתי עמד על 27 שקלים לשעה. בחודש אוגוסט בשנת 2016 העובדת הגישה למשרד הכלכלה תלונה שלפיה לאחר שהודיעה למעסיק על ההיריון הוא החל להפחית לה את ימי העבודה ואת שעות העבודה שהיו קבועים עד אז, מבלי שקיבל אישור לכך מהממונה על חוק עבודת נשים. נוסף על כך, העובדת טענה כי המעסיק ציין בפניה שהוא מחפש דרך לפטרה עקב תלונותיה בדבר הרעת תנאים.
כעבור מספר ימים, המעסיק שלח לעובדת מכתב שבו ציין כי עקב המצב הכלכלי וההפסדים הרבים של החברה הוא נאלץ לסגור את החנות בסוף חודש נובמבר 2016 ולפטרה מהעבודה.
יומיים לאחר מכן, המעסיק פנה לממונה על חוק עבודת נשים כדי לקבל היתר רטרואקטיבי לפטר את העובדת ולפגוע בהיקף משרתה וטען כי פעילות החברה הופסקה. בקשתו של המעסיק נדחתה מאחר שהעובדת פוטרה בניגוד לחוק עבודת נשים, מבלי שהתקבל היתר לסיום העסקתה. כמו כן נקבע כי ההיריון של העובדת לא היווה גורם בהחלטת הפיטורים.
בעקבות זאת, העובדת הגישה נגד המעסיק תביעה בבית הדין לעבודה, כאשר במהלך התביעה התברר כי בניגוד להצהרת המעסיק בפני הממונה על חוק עבודת נשים, הרי שהחברה עדיין קיימת ולא נסגרה.
השופטת פסקה לעובדת פיצוי בסך כולל של 70 אלף שקלים
לאחר שבחנה את מכלול העדויות והראיות, השופטת פסקה לעובדת פיצוי בסך 5,000 שקלים על כך שפוטרה מבלי שעברה הליך שימוע כדין. נוסף על כך, נפסק לעובדת פיצוי עבור עוגמת הנפש שנגרמה לה בסך של 10,000 שקלים עבור הפגיעה בעובדת במהלך הריונה אשר נעשתה בניגוד לחוק.
השופטת ציינה כי העובדת התריעה בפני מעסיקה על הפגיעה בהיקף המשרה במהלך ההיריון כאשר השופטת התחשבה גם במשך ההתקשרות בין הצדדים ובצורך להעביר מסר מרתיע למעסיקים מפני התנהגות פוגענית דומה בעתיד. כמו כן נפסקו לעובדת פיצוי עבור אובדן הכנסה לפי חוק עבודת נשים בסך של 40 אלף שקלים, פיצויי פיטורים בסך של 5,000 שקלים, השלמות של פנסיה ושכר ושכר טרחת עורך דין בסך של 10 אלף שקלים.
סע"ש 51747-11-16