www.ovdim.org.il

מהם הכללים שהוכרו בפסיקה ביחס לעריכת שימוע לפני פיטורים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חובת עריכת שימוע טרם פיטורים הינה אחת מזכויות היסוד של העובד במשפט העבודה הישראלי. חובה זו נגזרת מכללי הצדק הטבעי ומזכות העובד להליך הוגן. בתי הדין לעבודה פיתחו במשך השנים שורה של כללים ועקרונות מנחים לעריכת שימוע תקין, אשר מטרתם להבטיח כי זכויותיו של העובד נשמרות וכי ההליך מתנהל באופן ראוי והוגן. חובת השימוע חלה הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי, כאשר היקף החובה עשוי להשתנות בהתאם לנסיבות.

מועד השימוע והודעה מראש

על המעסיק להודיע לעובד על קיום השימוע זמן סביר מראש. בפסיקה נקבע כי יש להעביר לעובד הודעה בכתב לפחות 2-3 ימי עבודה לפני מועד השימוע, כדי לאפשר לו להתכונן כראוי. בהודעה יש לפרט את מועד השימוע, מיקומו, והנושאים שיידונו בו. במקרים מורכבים או כאשר מדובר בעובד ותיק, ראוי להעניק התראה ארוכה יותר. בתי הדין הדגישו כי מתן התראה קצרה מדי עלול להיחשב כפגם מהותי בהליך השימוע.

פירוט הטענות והנימוקים

המעסיק חייב לפרט בפני העובד את כל הטענות והנימוקים העומדים בבסיס שקילת הפיטורים. הפסיקה הדגישה כי אין די בהודעה כללית, אלא יש לפרט את הטענות הקונקרטיות, כולל דוגמאות ומקרים ספציפיים. זאת כדי לאפשר לעובד להתגונן באופן אפקטיבי ולהציג את עמדתו ביחס לכל אחת מהטענות נגדו. בנוסף, יש למסור לעובד את המסמכים הרלוונטיים התומכים בטענות המעסיק, למעט מסמכים חסויים או כאלה הפוגעים בפרטיות צדדים שלישיים.

זכות הטיעון והייצוג

על פי הפסיקה, יש לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו באופן מלא וללא הגבלת זמן סבירה. העובד רשאי להביא עימו לשימוע נציג מטעמו, כגון עורך דין או נציג ועד העובדים. בתי הדין קבעו כי אין לשלול מהעובד את זכות הייצוג, אך המעסיק רשאי להגביל את מספר המשתתפים מטעם העובד כל עוד ההגבלה סבירה. חשוב לציין כי הפסיקה הכירה בזכותו של העובד לדחות מועד שימוע אם נבצר ממנו או מנציגו להגיע במועד שנקבע, ובלבד שהבקשה הוגשה בתום לב ומטעמים ענייניים.

תיעוד השימוע

נקבע בפסיקה כי חובה לערוך פרוטוקול של הליך השימוע. הפרוטוקול צריך לשקף באופן מהימן את מהלך הדיון, הטענות שהועלו והתגובות להן. יש למסור לעובד העתק מהפרוטוקול ולאפשר לו להעיר הערותיו. בתי הדין הדגישו כי היעדר תיעוד עלול להוביל למסקנה כי השימוע לא נערך כדין. הפרוטוקול משמש כראיה מרכזית בהליכים משפטיים עתידיים, ולכן חשוב להקפיד על רישום מדויק ומפורט.

 

שיקול דעת אמיתי

 

הפסיקה קבעה כי על המעסיק לקיים את השימוע בנפש חפצה ובלב פתוח, תוך נכונות אמיתית לשקול את טענות העובד. אין לקיים שימוע כאשר ההחלטה על הפיטורים כבר התקבלה באופן סופי. בתי הדין בוחנים האם המעסיק שקל בכנות את טענות העובד ובחן חלופות אפשריות לפיטורים. במסגרת זו, על המעסיק לבחון אפשרויות כגון העברה לתפקיד אחר, הכשרה מחדש, או צמצום היקף המשרה, ככל שהדבר רלוונטי לנסיבות.

 

החלטה מנומקת

 

לאחר השימוע, על המעסיק להודיע לעובד על החלטתו בכתב תוך פירוט הנימוקים להחלטה. הפסיקה קבעה כי יש להתייחס בהחלטה לטענות המרכזיות שהעלה העובד ולהסביר מדוע לא התקבלו. החלטה שאינה מנומקת כראוי עלולה להיחשב כפגם בהליך השימוע. יש להקפיד על מתן זמן סביר בין השימוע לבין קבלת ההחלטה, המעיד על כך שהטענות נשקלו ברצינות.

 

חריגים ומקרים מיוחדים

 

בפסיקה הוכרו מספר חריגים מצומצמים לחובת השימוע, כגון מקרים של הפרת אמון חמורה או עבירה פלילית חמורה. עם זאת, גם במקרים אלו נדרש המעסיק לקיים הליך מזורז של שמיעת טענות העובד. בנוסף, נקבע כי בתקופת ניסיון ניתן לקיים הליך שימוע מקוצר, אך אין פטור מוחלט מחובת השימוע. במקרה של פיטורים קולקטיביים, יש לקיים שימוע פרטני לכל עובד בנוסף להליכי ההיוועצות עם נציגות העובדים.

 

סעדים בגין פגמים בשימוע

 

 

בתי הדין פיתחו מדרג של סעדים בגין פגמים בהליך השימוע, החל מפיצוי כספי ועד לביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודה. חומרת הסעד נקבעת בהתאם למהות הפגם ולנסיבות המקרה. הפסיקה הדגישה כי פגם מהותי בשימוע, כגון אי-מתן זכות טיעון או קיום שימוע למראית עין בלבד, עשוי להוביל לביטול הפיטורים. במקרים של פגמים פרוצדורליים קלים יותר, בתי הדין נוטים לפסוק פיצוי כספי שגובהו נקבע בהתאם לחומרת הפגם ולנסיבות העניין.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.