www.ovdim.org.il

התפטרות בדין מפוטר, האם עובד יחויב לפצות את מעסיקו עבור עלות הכשרתו?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שהתפטר מעבודתו בעקבות מצב בריאותי לקוי, שלו או של בן משפחתו, עשוי להיות זכאי לקבל פיצויי פיטורים. הקריטריונים לקבלת פיצויי הפיטורים כוללים בין היתר תקופת העסקה של שנה לכל הפחות בין העובד ובין המעסיק, וכן שהעובד התפטר מהעבודה בעקבות מצבו הרפואי הלקוי או מצבו הרפואי הלקוי של בן משפחתו.


חשוב לציין שאין הכרח שהמצב הרפואי הלקוי של העובד ימנע ממנו להמשיך בעבודתו כאשר די בכך שמצב זה הוביל להתפטרות. אם מדובר במצב בריאותי לקוי של בן/בת משפחה שהביא להתפטרות, בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה, העובד לא יצטרך להוכיח כי ההתפטרות הייתה לצורך טיפול בבן/בת המשפחה החולה כאשר די בכך שקיים קשר סיבתי בין מצבו הבריאותי הלקוי של בן המשפחה ובין ההתפטרות.


תנאי נוסף הוא כי להתפטרות של העובד מעבודתו הייתה סיבה מספקת על בסיס הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ויתר הנסיבות הקשורות לעניין.


עובד מחויב לאפשר למעסיק להציע לו תנאי עבודה מתאימים שיאפשרו לו להמשיך בעבודה


עובד שמעוניין להתפטר מעבודתו עקב מצבו הבריאותי יידרש למסור מראש למעסיק מכתב הודעה מוקדמת לפני התפטרות בהתאם לפרק הזמן הרלבנטי שנקבע בחוק, וזאת במטרה לאפשר למעסיק להציע לו תנאי עבודה מתאימים שיאפשרו לו להמשיך בעבודה למרות בעיות הבריאות. ייתכנו מקרים שבהם עובד יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים גם אם לא מסר הודעה מוקדמת למעסיק לפני ההתפטרות וזאת רק אם הוכיח באופן חד משמעי שהתפטרותו נבעה ממצבו הבריאותי.


עובד שמבקש להתפטר מעבודתו בדין מפוטר בשל בריאות לקויה יצטרך להציג למעסיקו לפני ההתפטרות מסמכים רפואיים שמוכיחים את המצב הרפואי שלו או של בן משפחתו ולהוכיח כי לנוכח הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ויתר הנסיבות, היית לו סיבה מספקת להתפטר. יובהר כי המסמכים הרפואיים שיוצגו למעסיק יכולים להיות של רופאים מטפלים מקופת החולים ואין כל חובה שהם יהיו מרופאים תעסוקתיים. המעסיק ישלם לעובד את פיצויי הפיטורים עם סיומם של יחסי העבודה בין הצדדים, כלומר, ביומו האחרון של העובד בעבודה, או לכל המאוחר תוך 15 יום ממועד זה.


עובד שהתפטר מהעבודה בשל מצב בריאותי בנסיבות שמזכות אותו בפיצויי פיטורים ומעסיקו נמנע מלשלם לו את הפיצויים, רשאי להגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין האזורי לעבודה ולתבוע את פיצויי הפיטורים תוך 7 שנים ממועד ההתפטרות.


עובד שהתפטר עקב מצב בריאותי ישלם למעסיקו עבור עלות הכשרתו?


בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה לתשלום פיצויי פיטורים שהגיש עובד נגד חברה שעוסקת בבדיקות איכות בענף הבניה, לאחר שהתפטר מהעבודה עקב מצבו הבריאותי. השופטת דחתה את התביעה שכנגד שהגישה המעסיקה נגד העובד לתשלום עבור עלות הכשרתו וקבעה כי התפטרותו מהעבודה אינה נחשבת להפרת התחייבות מאחר שהמעסיק ויתר מיוזמתו על התועלת שהיה יכול להפיק מהכשרתו של העובד. על כן נקבע כי אין מקום לחייב את העובד בתשלום פיצויים למעסיקה עבור עלות ההכשרה שקיבל.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, המעסיקה היא חברה שעוסקת בבדיקות איכות בענף הבניה ואילו העובד הועסק בחברה בתפקיד של בודק איכות חומרים לעבודות בניה במשך כשנתיים וחצי. העובד הגיש תביעתו נגד המעסיקה לאחר שבחודש ספטמבר 2019 הוא החל לסובל מפריחה עורית ואף יידע את מעסיקתו בקשר לכך כדי שתמצא עבורו תפקיד חלופי מתאים.


העובד טען כי המעסיקה נמנעה מלמצוא עבורו משרה מתאימה ולכן יש לראות בו כמי שפוטר כאשר עבודתו בחברה הסתיימה בנסיבות שמזכות אותו בפיצויי פיטורים.


מנגד, המעסיקה טענה כי העובד התפטר מהעבודה אחרי שבקשתו להעלאת שכר נדחתה. המעסיקה הוסיפה וטענה כי טענות העובד בדבר מצבו הרפואי הועלו על ידו לראשונה אחרי שמסר לה את מכתב ההתפטרות. עם הגשת כתב ההגנה הגישה המעסיקה תביעה שכנגד וטענה כי העובד מחויב להשיב לה עלות של קורס הכשרה בו הוא לקח חלק, וזאת לפי כתב ההתחייבות שעליו הוא חתם.


עדותו של העובד הייתה סדורה ועקבית


לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות, השופטת קבעה כי עדותו של העובד הייתה עקבית וסדורה, לא נמצאו בה סתירות ולתמיכה בה צורפו מסמכים רפואיים ותמונות שמעידות על מצבו הרפואי הרלבנטי. עוד נקבע כי נמצא קשר סיבתי בין המצב הבריאותי של העובד ובין התפטרותו מהעבודה.


השופטת קבעה כי העובד התפטר מעבודתו בעקבות מצבו הרפואי ולכן לא ניתן לראות בהתפטרותו מכוח סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים כהפרת התחייבות. השופטת הוסיפה כי כלל הנסיבות במקרה זה מובילות למסקנה שאין מקום לחייב את העובד בתשלום פיצויים למעסיקה עבור עלות ההכשרה שקיבל ולכן התביעה שכנגד נדחית.


בסופו של דבר, השופטת קבעה כי המעסיקה תשלם לעובד סך של 6,566 שקלים בתוספת הוצאות משפט בסך של 2,000 שקלים.


ד"מ 36893-05-20

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.