www.ovdim.org.il

התפטרות מהעבודה עקב מצב בריאותי לקוי, מתי אפשר לקבל פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לפי הוראות סעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים, הזכות לקבל פיצויי פיטורים מגיעה לעובד שפוטר ממקום עבודתו וזאת להבדיל מעובד שהתפטר מהעבודה ביוזמתו. עם זאת, חוק פיצויי פיטורים מתייחס גם לשורת מקרים ספציפיים שבהם העובד נאלץ להתפטר מהעבודה כאשר התפטרותו תיחשב לפיטורים המזכים את העובד בשלל זכויות מכוח החוק.


כיצד ניתן לקבל פיצויי פיטורים במצב של התפטרות מהעבודה?


בין המקרים המזכים את העובד בקבלת פיצויי פיטורין בהתפטרות מהעבודה ניתן לציין מקרה שבו עובד מתפטר מהעבודה בשל מצב בריאותי לקוי שלו או של בן משפחתו. סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד שהתפטר עקב מצב בריאותי שלו או של בן משפחתו והממצאים הרפואיים מראים כי תנאי העבודה ויתר נסיבות העניין מהווים סיבה מספקת להתפטרות, התפטרותו תיחשב כפיטורים לעניין פיצויי פיטורים.


תקנה 11 לתקנות פיצויי פיטורים מגדירה מיהו בן משפחה לעניין סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים וקובעת כי בן משפחה ייחשב בן זוג של העובד כולל ידוע בציבור, ילד של העובד, לרבות ילד חורג או מאומץ, הורה של העובד, נכד של העובד, סבו או הורה של בן זוגו שגר עם העובד.


מהם התנאים המחייבים לצורך גיבוש זכאות להתפטרות בדין מפוטר עקב מצב בריאותי?


תנאי יסודי לצורך קבלת פיצויי פיטורים במקרה של התפטרות הוא השלמת שנת עבודה מלאה במקום העבודה. יתרה מזאת, העובד יצטרך להוכיח כי מצבו הבריאותי הלקוי היה סיבה מספקת להתפטרותו מהעבודה. בתוך כך העובד יצטרך להוכיח שהמצב הבריאותי שימש כגורם ממשי ומניע להחלטתו להתפטר. זאת, תוך הסתמכות על תנאי העבודה, ממצאים רפואיים ויתר נסיבות העניין.


חשוב להבהיר כי לצורך קבלת פיצויי פיטורים אין כל חובה כי המצב הבריאותי הלקוי ייגרם לעובד במסגרת עבודתו אצל המעסיק או כתוצאה מהעבודה. בפועל, כל שנדרש הוא שהמצב הבריאותי הלקוי הוא הסיבה שבעקבותיה העובד החליט להתפטר. לא נדרש קשר סיבתי בין מצבו הרפואי הלקוי של העובד ובין עבודתו אלא קשר סיבתי בין המצב הרפואי ובין ההחלטה להתפטר. הנימוק להסדר זה טמון ברצונו של המחוקק למנוע מצבים שבהם עובדים ימשיכו לעבוד במקום העבודה אף על פי שמצבם הבריאותי אינו מאפשר להם זאת בעקבות חשש מהפסד פיצויי פיטורים.


איך מוכיחים קשר סיבתי בין מצב בריאותי לקוי ובין התפטרות מהעבודה?


כדי להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין מצבו הבריאותי הלקוי ובין ההתפטרות מהעבודה העובד יידרש להמציא מסמכים רפואיים ותעודות רפואיות שמעידים כי המצב הבריאותי הלקוי, שלו או של בן משפחתו, לא מאפשר לו בתנאי העבודה ויתר נסיבות העניין, להמשיך בעבודה ולפיכך הוא מהווה סיבה מספקת להתפטרות תוך שמירת הזכות לקבל פיצויי פיטורים.


לפי הפסיקה, המסמכים הרפואיים צריכים להתייחס למצבו הרפואי של העובד לפני התפטרותו מהעבודה. על פי רוב מדובר באישור של רופא תעסוקתי שבדק את העובד לפני סיום העבודה.


מהו תפקידו של רופא תעסוקתי?


תפקידו של רופא תעסוקתי מתמקד בביצוע בדיקות לעובדים לצורך שמירה על בריאותם, מניעת מחלות והערכת כושר עבודתם. כאשר עובד מגיש מכתב פיטורים עקב מצב בריאותי מומלץ כי יעשה זאת באמצעות אישור מרופא תעסוקתי.


לפני בדיקה אצל רופא תעסוקתי חשוב לרכז את כל המסמכים הרפואיים הקשורים למצבו הבריאותי של העובד או בן משפחתו. הרופא התעסוקתי ישוחח עם העובד ויעיין במסמכים הרפואיים שהגיש. הרופא יערוך לעובד בדיקה גופנית לפי הצורך כדי להעריך את מצבו הבריאותי ואת כושר עבודתו של העובד. עם זאת, יובהר כי העובד אינו מחויב להציג למעסיק אישור רפואי של רופא תעסוקתי ולעתים יספיקו מסמכים רפואיים אחרים כאשר כל מקרה ייבחן לגופו בהתאם לנסיבות.


מתן הודעה מוקדמת בדבר ההתפטרות למעסיק


בפסיקת בתי הדין לעבודה נקבע כי עובד שמתפטר מהעבודה עקב מצבו הבריאותי הלקוי, מחויב למסור למעסיקו הודעה מוקדמת אודות סיבת ההתפטרות מבעוד מועד ולפני התפטרותו מהעבודה בפועל. זאת כדי לאפשר למעסיק להציע לעובד תנאי עבודה מקלים וחדשים אשר לוקחים בחשבון את מצבו הבריאותי הלקוי ולמעשה מנטרלים את הסיבה להתפטרות.


על כן, אם יסתבר שהעובד היה יכול להמשיך בעבודתו למרות מצבו הבריאותי הלקוי, באמצעות עריכת סדרי עבדוה חדשים שיאפשרו זאת ויתחשבו בצרכיו הייחודיים אשר נובעים ממצבו הבריאותי הלקוי, ייתכן שהתפטרותו לא תוכר כפיטורים המזכים בפיצויים.


קבלת דמי אבטלה לאחר התפטרות עקב מצב בריאותי לקוי


לפי הוראות תקנה 8 בחוק הביטוח הלאומי (ביטוח אבטלה), עובד שהתפטר בשל מצב בריאותי לקוי נחשב כמי שהתפטר באופן מוצדק ולכן הוא יהיה זכאי לקבל דמי אבטלה מבלי להמתין 90 יום. עם זאת יובהר כי לא בכל מקרה של התפטרות מהעבודה בשל מצב בריאותי לקוי, העובד יקבל זכאות אוטומטית לקבל דמי אבטלה ללא תקופת המתנה.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.