www.ovdim.org.il

התפטרות מהעבודה עקב מצב בריאותי לקוי, מתי אפשר לקבל פיצויים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

החוק והפסיקה מכירים בזכותו של עובד להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים בנסיבות שבהן מצב בריאותי לקוי מונע ממנו להמשיך בעבודתו. זכות זו מעוגנת בסעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, המגדיר את התנאים לזכאות לפיצויים במקרה של התפטרות מחמת מצב בריאותי.

 

הפסיקה פירשה והרחיבה את הוראות החוק תוך התייחסות למגוון מצבים רפואיים ונסיבות שונות המצדיקות הכרה בהתפטרות כפיטורים. במסגרת זו הדגישו בתי הדין את חשיבות המדיניות המשפטית התומכת בעובד הנאלץ להפסיק את עבודתו בשל מגבלות רפואיות משמעותיות.

 

תנאי הזכאות הבסיסיים

 

הפסיקה קבעה כי לצורך הכרה בזכאות לפיצויים נדרש העובד להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין מצבו הבריאותי לבין חוסר יכולתו להמשיך בעבודה. נדרש להראות כי המצב הבריאותי הוא משמעותי ומתמשך, וכי הוא מקשה באופן ממשי על ביצוע העבודה. בתי הדין בוחנים האם המצב הבריאותי מונע מהעובד להמשיך בתפקידו הנוכחי או בתפקיד חלופי סביר אצל אותו מעסיק. בחינה זו נעשית תוך התחשבות במכלול נסיבות העניין, לרבות אופי העבודה, דרישות התפקיד, ומידת ההשפעה של המגבלה הרפואית על יכולת העובד לבצע את המטלות הנדרשות ממנו.

 

היקף המגבלה הבריאותית

 

בתי הדין מבחינים בין מגבלות בריאותיות שונות ומידת השפעתן על יכולת העבודה. מגבלה המונעת לחלוטין את המשך העבודה בתפקיד הנוכחי מזכה בפיצויים באופן כמעט אוטומטי. מגבלה חלקית נבחנת לפי מידת השפעתה על יכולת העבודה והאפשרות לבצע התאמות סבירות בתפקיד. הפסיקה הכירה גם במצבים של החמרה הדרגתית במצב הבריאותי המובילה בסופו של דבר לחוסר יכולת להמשיך בעבודה. חשוב לציין כי בתי הדין מכירים גם במצבים נפשיים ולא רק פיזיים, כאשר אלה מתועדים כראוי ומוכח הקשר בינם לבין חוסר היכולת להמשיך בעבודה.

 

דרישות התיעוד הרפואי

 

הפסיקה מחייבת הצגת תיעוד רפואי מפורט ועדכני המעיד על המגבלה הבריאותית והשלכותיה על יכולת העבודה. נדרשת חוות דעת רפואית מרופא מומחה בתחום הרלוונטי, המפרטת את האבחנה הרפואית, חומרת המצב, השלכותיו על כושר העבודה והפרוגנוזה. בתי הדין מייחסים חשיבות רבה למועד הופעת הבעיה הרפואית ולקשר בינה לבין העבודה.

 

הדוחות הרפואיים צריכים להיות עדכניים ולשקף את המצב הנוכחי של העובד, תוך התייחסות ספציפית למגבלות הרלוונטיות לביצוע העבודה. חשוב שהתיעוד יכלול גם המלצות רפואיות ברורות לגבי היכולת להמשיך בעבודה או הצורך בהגבלות מסוימות.

 

חובת ההודעה למעסיק

 

על העובד ליידע את המעסיק בדבר מצבו הבריאותי והשלכותיו על יכולת העבודה. הפסיקה מחייבת מתן הזדמנות למעסיק לבחון אפשרויות להתאמת תנאי העבודה או להציע תפקיד חלופי התואם את המגבלות הרפואיות. ההודעה צריכה להיות מפורשת ולכלול את הקשיים הספציפיים בביצוע העבודה עקב המצב הבריאותי. חשוב שההתקשרות עם המעסיק תהיה מתועדת ותכלול פירוט של הבעיות הספציפיות המקשות על המשך העבודה, כמו גם העברה של המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.

 

בחינת חלופות והתאמות

 

בתי הדין בוחנים האם נשקלו באופן רציני חלופות סבירות להמשך העסקת העובד. המעסיק נדרש לבחון התאמות אפשריות בתפקיד הקיים או העברה לתפקיד חלופי המתאים למגבלות הרפואיות. הפסיקה מכירה בכך שלא כל התאמה אפשרית, אך דורשת מאמץ כן מצד המעסיק לבחון פתרונות סבירים. בחינה זו כוללת אפשרות להתאמות פיזיות במקום העבודה, שינוי בשעות העבודה, הקלות בדרישות התפקיד או העברה לתפקיד מתאים אחר בארגון. הפסיקה מדגישה את חשיבות שיתוף הפעולה בין הצדדים בתהליך זה.

 

נסיבות מיוחדות

 

הפסיקה הכירה במספר מצבים ייחודיים המצדיקים הכרה בהתפטרות כפיטורים: מחלות כרוניות המחמירות בהדרגה, מצבים נפשיים המושפעים מסביבת העבודה, פציעות שאינן מאפשרות חזרה לתפקיד המקורי, ומצבים רפואיים הדורשים שינוי משמעותי באורח החיים. כמו כן, הוכרו מקרים של מחלות מקצוע שהתפתחו עקב העבודה, מצבים רפואיים הקשורים לגיל העובד, ומקרים של החמרה במצב בריאותי קיים עקב תנאי העבודה. בתי הדין נותנים משקל מיוחד למקרים בהם הוכח קשר ישיר בין העבודה להתפתחות הבעיה הרפואית.

 

שלילת זכאות ומגבלות

 

 

במקרים מסוימים עשויה להישלל הזכאות לפיצויים: כאשר העובד הסתיר את מצבו הבריאותי בעת הקבלה לעבודה, כאשר סירב באופן בלתי סביר להצעות התאמה או תפקיד חלופי, או כאשר המצב הבריאותי נגרם עקב התנהגות רשלנית או מכוונת של העובד. הפסיקה קבעה כי מצב בריאותי זמני או קל שאינו משפיע מהותית על יכולת העבודה לא יזכה בפיצויים. כמו כן, נשללה זכאות במקרים בהם העובד לא שיתף פעולה עם ניסיונות המעסיק למצוא פתרונות סבירים או כאשר המשיך בעבודה תקופה ממושכת למרות המגבלה הרפואית מבלי לבקש התאמות.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.